Stiprina energetinę nepriklausomybę

2014 metais į Klaipėdą atplukdytas SGD laivas-saugykla „Independence“ tapo energetinės nepriklausomybės pradžia šalyje. Pasak AB „Klaipėdos nafta“ SGD tarnybos Komercijos skyriaus vadovės Jurgitos Šilinskaitės-Venslovienės, mūsų valstybė yra viena iš inovatorių: buvo žengti ryžtingi žingsniai, išvengta monopolio gamtinių dujų tiekimo srityje. Infrastruktūra yra ir toliau vystoma, o tai skatina suskystintų gamtinių dujų logistikos plėtrą Baltijos jūros regione.

„Daug dėmesio skiriame tolimesnei terminalo plėtrai. Siekiame ir toliau vystyti visam regionui svarbios vertės grandinės veiklas. Ieškome naujų galimybių dar efektyviau išnaudoti turimą infrastruktūrą ir kurti naudą visai Lietuvai“, – sakė J.Šilinskaitė-Venslovienė.

2017 m. pabaigoje, pradėjus eksploatuoti „Klaipėdos naftos“ paskirstymo stotį, Klaipėdos laivas-saugykla „Independence“ tapo pirmuoju plaukiojančiu SGD terminalu pasaulyje, kuris teikia visas integruotas logistikos paslaugas: perkrovą, laikymą, dujinimą ar tiekimą sausuma bei jūra.

Plėtoja tarptautines partnerystes

Siekiant, kad Lietuva taptų SGD technologijų ir distribucijos centru Baltijos jūros regione, 2016 m. buvo įkurtas klasteris. Tai – specializuota platforma, vienijanti verslo bei mokslo atstovus, skatinanti jų efektyvų bendradarbiavimą, dalijimąsi žiniomis, padedanti kurti naujas verslo galimybes. Lietuvos SGD klasteris augo itin sparčiai – nuo 4 iki 17 narių. Jų gretose – ne tik Lietuvos įmonės, bet ir stiprūs tarptautiniai partneriai „Emerson“, „Schneider Electric“, „DNV-GL“.

Klasteris sudaro sąlygas vystyti inovatyvius technologinius projektus, rengti reikalingus specialistus, dalintis vertingomis žiniomis, o taip pat prisidėti prie šalies energetinės nepriklausomybės sustiprinimo, tvarios aplinkos kūrimo.

Andrius Sutnikas

„Klasterio veikla stipriai orientuota į tarptautiškumą – tai liudija ir partnerių įgyvendinami projektai, ir pirmąsyk Klaipėdoje organizuojamas SGD temai skirtas forumas, kuriame drauge su užsienio ekspertais savo įžvalgomis dalinsis ir mūsų verslo bei mokslo bendruomenės atstovai.

Didelis tarptautinės publikos susidomėjimas šiuo renginiu liudija, kad einame teisingu keliu – Klaipėda ir jos regionas tampa reikšminga ašimi, kurioje susitinka SGD sferos lyderiai, kur pritraukiami potencialūs partneriai, užmezgami naudingi ryšiai. Taip pat uostamiestis labai svarbus ir kaip kompetencijų auginimo „hubas“, nes Klaipėdos universitetas vienintelis visame regione turi SGD terminalų inžinerijos studijų programą“, – akcentavo klasterio veiklą koordinuojančio Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Apžvelgs SGD taikymą ir perspektyvas

Klaipėdoje gegužės 15-16 dienomis vyksiantis „Klaipėda LNG Forum 2019“ – didžiausias iki šiol uostamiestyje organizuotas SGD temai skirtas renginys. Pranešėjai visapusiškai apžvelgs suskystintų gamtinių dujų taikymą ir perspektyvas: nuo šiomis dujomis varomo kelių ir geležinkelių transporto – iki jūrinio ir vidaus vandenų sektoriaus. Forumo dalyviai turės galimybę daugiau sužinoti apie tarptautinį projektą „Go LNG“, kuriame aktyviai dalyvauja ir Lietuvos organizacijos.

Pasak J. Šilinskaitės-Venslovienės, „Klaipėda LNG Forum 2019“ suteiks išskirtinę galimybę dar sykį pažvelgti į Lietuvos pasiekimus SGD sektoriuje bei susipažinti su kitų šalių sėkmės istorijomis.

Renginio akimirka

„Šis forumas vainikuos turimą įdirbį, nes tai bus didžiausias iki šiol uostamiestyje organizuotas renginys SGD tema. Jame dalyvaus apie 30 pranešėjų, per 200 dalyvių ne tik iš Baltijos šalių, Lenkijos, bet ir Ukrainos, Skandinavijos, Vakarų Europos valstybių. Tai rodo tiek susidomėjimą mūsų regionu, tiek ir savotišką Lietuvos patirties šioje srityje pripažinimą“, – įsitikinusi „Klaipėdos naftos“ atstovė.

Renginį kartu organizuojančios Nyderlandų Karalystės ambasadorės Bonnie Horbach teigimu, abi šalys – Nyderlandai ir Lietuva – turi plačias bendradarbiavimo galimybes, kurios leistų pasiekti ambicingų tikslų SGD sektoriuje „Nyderlandai tiki, kad glaudesnis bendradarbiavimas su bendramintėmis šalimis kaip Lietuva, stiprina šių šalių pozicijas Europos Sąjungoje ir atveria galimybes Europos energijos rinkai tapti konkurencingesnei pasauliniu mastu“, – tvirtina ambasadorė.

Intensyvią dviejų dienų programą atidarys svarbūs valdžios atstovai: LR energetikos ministerijos, Lenkijos Vyriausybės, Europos Komisijos delegatai. Pranešėjų gretose – svečiai iš Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Vokietijos, Belgijos, Norvegijos, Danijos, Nyderlandų.

Forumą organizuoja Lietuvos SGD klasterio partneriai Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas ir AB „Klaipėdos nafta“ bei Nyderlandų Karalystės ambasada Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_81119547