Istorijas adresu gyvenimas@delfi.lt siųskite iki vasario 11 d.

Vasario 17 d. paskelbsime penkis nugalėtojus, kuriems atiteks 200 Lt vertės sporto ir pramogų parko "Impuls" dovanų čekiai.

Publikuosime tik taisyklinga lietuvių kalba (su ą, ę, ė, š ir kt.) parašytas istorijas.

********

Skaitytojų istorijos

Man jau greit 54 metai. Paskutinius dešimt metų neturiu sveikatos problemų. Prieš kokį dešimtmetį turėjau antsvorio ir visą puokštę problemų: sąnarių skausmai, hipertenzija, nugaros skausmai ir t.t. Buvau net patekęs į ligoninę su gana dideliu kraujospūdžiu.

Savaitę "pagydė" vaistukais ir išrašė su diagnoze: galimybė gyventi patenkinama, pagyti - abejotina.

Susiėmiau save į rankas, numečiau apie dvidešimt penkis kg svorio. Jokių mankštų, jokių dietų , tiesiog kiekvieną rytą stodavau ant svarstyklių ir fiksuodavau kraujo spaudimą ir pulsą. Kelis mėnesius kaupiau informaciją ir "Excel" padariau kreives. Ir nereikėjo jokios agitacijos - krenta svoris ir normalizuojasi spaudimas. Užmiršau, kas yra sąnarių skausmai. Negalima tikėtis greito rezultato, stebuklų juk nebūna.

Tiesa, reikėjo pakeisti mitybą ir pirmiausia - sureguliuoti virškinimą. Maisto prekių parduotuvėse didžioji dauguma išdėstytų dėžučių man neatrodo maistas. Prikišti įvairiausių priedų, krakmolo, dažiklių. Parduotuvėse mane linksmina "Aštrus pomidorų padažas". Ten tų pomidorų tik pėdsakai ir gražus piešinukas. Jeigu norisi pomidoro ir aštriai, tai paprasčiausias būdas - susipjaustai pomidorą, apsuki aplink pirštą svogūno laišką ar skiltelę česnako ir visa gudrybė. Mūsuose dar nėra deramai įvertintas imbieras, jaučiu, jog padeda virškinimui.

Jungtinėje Karalystėje pasitaikė puiki knyga "You are what you eat" parašyta Dr Gillian McKeith, mitybos specialistės. Ši knyga per daug nestebina ir nesukrečia. Labai gali būti, jog ši knyga atkartoja Ajurvedą, yra adaptuota šiuolaikiniam supratimui.

Lietuvoje gi mitybos specialistai nėra per daug girdimi. Penkis kartus per savaitę mankštinuosi, žinoma per daug neapkraudamas sąnarių pagal savo sukurtą metodiką.

Ir pabaigai - pokštelis: jeigu Anglijos karalienė būčiau aš, tai uždrausčiau klausti How old are you? Paskelbčiau norminę frazę How young are you? Man šitai irgi padeda gerai jaustis.

Henrikas D.

*********************

Sveiki! Sveikinu! Į sveikatą! Net pasisveikiname linkėdami būti sveikais!
Nuostabus konkursas...

Sveikos gyvensenos studijos jau tapo mano hobiu. Daug skaitau apie tai, lankau seminarus ir paskaitas, jau mokau ir savo artimuosius, ir draugus, kurie neturi laiko ar valios domėtis sveikatinimu. O prasidėjo viskas nuo to, kad nustojau vertinti save kaip moterį... Priaugau svorio, skaudėjo kelių sąnarius, visi drabužiai parduotuvėse buvo "ne man", nebenorėjau bendrauti, nuotaikų kaita mane pačią erzino... Aš nebuvau ligonis... Tiesiog kažkas buvo ne taip...

Pradėjau domėtis ir daryti šį tą dėl savęs, sau, sveikatinimo link... Būtų labai daug teksto, jeigu čia išdėstyčiau viską, kas svarbu. Svarbu daug kas. Mokytis reikia, kol išmoksti, o po to tai tampa gyvenimo būdu. Gal todėl dauguma žmonių tiesiog nekreipia dėmesio į sveikatinimą, gyvena "kaip visi", valgo "kaip visi", nejuda, kaip ir dauguma... Ir teisinasi, kad kitaip gyventi jie neturi laiko...
Supratau ir pati pajutau, kokią didelę reikšmę turi TAISYKLINGA MITYBA, PAKANKAMAS VANDENS KIEKIS ir FIZINIS AKTYVUMAS!!!

Mes dažnai parašome draugams laiškelius "šiaip sau"... tiesiog prisiminę apie juos... persiunčiame jiems išmintingus žodžius, gražias skaidres su tekstais ar anekdotus... Aš taip pat siunčiu... Tik skirtumas tas, jog siunčiu mano pačios sudėliotus tekstus apie sveikatinimą. Štai vienas iš jų:

Viską darykite su nuotaika :))) Nes tai - JŪSŲ LABUI - niekas kitas nepadėkos už tai - tik Jūsų organizmas :))) Nesiteisinkite laiko trūkumu nei kažkam, nei sau... Galėsite pasiteisinti savo organizmui, kai ligos jį paguldys į patalą... Žinau, kad skamba grubiai... Atleiskite. Bet tai tikra tiesa. Juk sveikata - ne loterija... Kodėl mes visi tikimės, kad kaip tik mane likimas apdovanojo absoliučia sveikata iki gilios senatvės??? Bet kai pasirodo, kad bilietas nebuvo laimingas - tikrai būna per vėlu sugrįžti į šią dieną ir viską daryti iš naujo - teisingai. ŠIANDIEN yra laikas gyventi teisingai. Ir daryti tai reikia VISĄ GYVENIMĄ!!!

Aš tikrai tikiu, kad pagaliau žmonės supras, kad reikia saugoti, tausoti ir puoselėti tai, ką turime, o ne "remontuoti" organizmą, kai jis "sulūžta"... Iki šiol mes įsitikinę, kad tik gydytojai ir jų skiriami vaistai mus išgelbės, pagydys ir apsaugos... Oi, kaip mes klystame... Gydytojai - tokie pat žmonės... Jie atlieka nepaprastai svarbią rolę - jie gelbėja, gydo, t.y. "remontuoja"... Bet kam reikia patirti tą ligos šoką, eiti pas gydytojus "remontuotis", gultis ant operacinio stalo, žudyti organizmą cheminiais vaistais???

Juk galime išsaugoti sveikatą, jeigu elgsimės su savimi teisingai!!! Tuomet gydytojams neliks darbo??? VALIO!!! Aš išrašyčiau dideles valstybines premijas tiems gydytojams, kurių pacientai rečiausiai lankosi poliklinikose :))) Gal tada medicina suprastų, kad ne nuo to ji pradeda...

PIRMIAUSIA REIKIA IŠMOKYTI TAUSOTI SVEIKATĄ!!! Turbūt suprantate, kad medicina ir farmacija gyvuoja puikiai todėl, kad žmonės SERGA.... Aš neturiu pavydo farmacininkams, tačiau ir nesidžiaugiu jų pardavimų gausa... Juk tai tik parodo, kiek daug sergančių žmonių... Man mieliau būtų parduoti SVEIKATĄ, nei NUODUS :))))

Vilma G.

*****************Tai, kad sveikata - didžiausias mūsų turtas, tikriausiai žino kiekvienas suaugęs žmogus, tačiau dažnai statistiniai duomenys rodo ką kitą. Ko gero kiekvienas žmogus yra girdėjęs apie sveiką mitybą, gyvenseną ir daug kas mano, jog jis tai jau tikrai gyvena sveikai. Rūkyti yra blogai, vartoti narkotikus dar blogiau, vartoti alkoholį dažnai taip pat nesveika, tačiau kartais leidžiama ir netgi rekomenduojama. Atrodytu – nevartoju narkotikų, išgeriu tik per šventes ir rūkyt mečiau jau seniai, ko gero esu visiškai sveikas? Tačiau taip ir norisi paklausti, iš kur gi vėl tos ligos atsiranda? Ar tai viskas? Ar tai ir yra gera sveikata?

Būtent tokios mintys kamavo kadaise mane. Kažkaip netenkino manęs toks variantas, kaip “sergu rečiau”. Viduje visada jaučiau, kad žmogus, gyvenantis harmonijoje su gamta ir pačiu savimi tiesiog privalo būti sveikas, kitaip ir būti negali! Pradėjau domėtis sveika mityba, paskui sveika gyvensena. Po kelių mėnesių atsisakiau mėsos ir žuvies produktų – tapau vegetaru.

Žmonės iš prigimties nėra mėsėdžiai ir nors daug kas įrodinėja, kad šiandien žmogus negali apsieit be mėsos, aš pratęs vadovautis arba faktais, arba savo subjektyvia nuomone, arba pasikliauti nuojauta. O faktai aiškiai byloja apie tai, jog tiek mūsų žandikaulis, tiek žarnynas nepritaikyti gyvulinės kilmės maisto virškinimui. Taigi, atsisakęs mėsos ir žuvies, pradėjau domėtis sveika gyvensena. Ir greit sužinojau įdomių ir tuo pačiu akivaizdžių dalykų. Supratau, kad grynas oras nėra tik oras, kuriuo mes kvėpuojame, tai taip pat vaistas, kuris mums gyvybiškai svarbus, nė kiek nekainuoja ir nesukelia šalutinio poveikio.

Taip pat nemažiau svarbūs yra: švarus geriamasis vanduo, saulės šviesa, fizinis krūvis, geras miegas ir poilsis. Prie pastarųjų dalykų pratintis beveik nereikėjo, nes nuo mažens esu pratęs prie ilgų pasivaikščiojimų, ypač saulėtą dieną, prie vandens taip pat. Jei tik turiu užtektinai laiko, net turėdamas nuolatinį bilietą kišenėje, stengiuosi kuo daugiau kelio nueiti pėsčias. Paskui dar kas rytą pradėjau daryti mankštą.

Taip gyvenau apie metus laiko, tačiau vieną dieną visai netikėtai vienas pažįstamas man pasiūlė paskaityt vieną knygą apie natūropatiją. Prieš pradedant ją skaityti, maniau, kad žinau jei ne viską, tai labai daug apie sveiką mitybą, po perskaitymo suvokiau, jei ir žinau kažkiek, tai dar labai mažai. Tada ir įvyko esminis lūžis. Tiesiog supratau – tai ir yra man.

Idėja labai paprasta, tik nelabai paprasta ją buvo įgyvendinti. Pagrindinė mintis – gyvam organizmui reikalingas gyvas maistas! Ta mintis mane tiesiog pribloškė!! Kaip gi anksčiau negalėjau šito suvokti? Perskaitęs tą knygą ir pasitaręs su keliais žmonėmis, kurie jau taip gyveno ne vienerius metus, nusprendžiau pats pratinti savo organizmą prie termiškai neapdorotų, tik gamtos sukurtų produktų. Nors iš pradžių tai sukeldavo nemažai diskomforto tiek man, tiek mano artimiesiems, su laiku visi su tokiu mano pasirinkimu apsiprato, apsipratau ir aš pats. Dabar kitaip tiesiog negalėčiau.

Mano meniu susideda iš vaisių, daržovių, riešutų, saulėgrąžų, vasarą dar papildau jį uogomis ir žolelėmis. Kas be ko, termiškai jų neapdoroju ir valgau atskirai, tai palengvina skrandžiui darbą. Geriu daugiausia vandenį, šviežiai spaustas sultis arba žolelių arbatą. Saldumynų ir pieno produktų taip pat nevartoju.

Tokia mityba kažkam gali pasirodyti nevisavertė, tačiau taip gali pasirodyti tik iš pirmo žvilgsnio. Yra daug įvairių dalykų, į kuriuos anksčiau net nekreipdavau dėmesio, o dabar jie atlieka labai svarbu vaidmenį mano gyvenime.

Sąskaitos už elektrą yra itin mažos, indų ploviklio visai nereikia, vandens sunaudoju taip pat mažai. Tiek indai ir virtuvė, tiek pats organizmas lieka švarūs. Nors, aišku, indai ir virtuvė nėra tai, dėl ko visa tai pradėjau taikyti savo gyvenime. Svarbiausias dalykas ir yra puiki sveikata, kai norisi kurti, judėti, keliauti, mąstyti, gyventi! Apie tokią sveikatą visada svajojau, tokios linkiu ir jums!!

Andrej

*********************

Kaip rūpinuosi savo sveikata? Visai paprastai, nieko ypatingo nedarydama, tiesiog pasistengiu susipažinti su sveikatos priešais ir juos nugalėti.

Vienas iš sveikatos priešų yra nemiga. Turbūt nereikia nė aiškinti, kaip nekaip atrodom ir nekaip jaučiamės po nemigos naktų, po kokio vakarėlio. Aišku, pajuodusius paakius galima šalinti vėsiais juodosios arbatos kompresėliais, veido odą skaistinti šviežio agurko kauke, bet geriau tiesiog išsimiegoti.

Kitas sveikatos priešas yra niūri nuotaika ir pyktis. Paniuręs žmogus atrodo bent penkeriais metais vyresnis negu yra iš tiesų. O kai šypsosi, juokiasi, tai iškart atjaunėja. Ir nuo juoko natūraliai gaminasi vitaminas C. Išvada - daugiau šypsotis ir juoktis.

Dar vienas sveikatos baubas - cigaretės. Nepostringausiu, kaip jos sendina, kenkia, kaip neigiamai veikia plaučius, kvėpavimo sistemą. Visi tai žino ir patarimas vienas - be jokių išlygų atsisveikinti su rūkymu verta labiau negu su gera sveikata.

Dabar jau mokslininkai vis dažniau kalba, kad antsvoris - tikras sveikatos priešas. Turbūt jei palyginsim to paties amžiaus du žmones - vieną normalaus sudėjimo, o kitą, turintį antsvorio, antrasis atrodys vyresnis. Išvada - arba valgyti, ką nori, arba atrodyti, kaip nori. Ir sportas čia tikrai nepakenks, judėjimas turės didelės naudos sveikatai. Svarbu ir sveikas vitaminingas maistas, šviežios daržovės, vaisiai - vietoj konditerijos gaminių.

Dar vienas niekšas, kenkiantis sveikatai, iš pažiūros yra visai nekaltas .Bet tai dar blogiau, užsimaskavusį priešą tik sunkiau pažinti. Tai saulė ir soliariumai su UV spinduliais, kenkiančiais ir sendinančiais odą. Šį priešą greit galima paversti draugu, su juo draugaujant saikingai, naudojant apsauginius kremus, atsižvelgiant į savo odos tipą. Na, štai kaip aš rūpinuosi savo sveikata, nepamiršdama sporto, miego, sveiko maisto ir šypsenos :)

Neringa V.

*********************

Tikriausiai visi žinome, kad savo sveikata reikia rūpintis. Ir manau, kiekvienas savo sveikata rūpinasi savaip. Nors daug patarimų kaip rūpintis savo sveikata išgirstame per radiją, TV, ar perskaitome spaudoje. Bet šį kartą aš norėčiau papasakoti, o tiksliau aprašyti, kaip aš rūpinuosi savo sveikata.

Viskas prasideda ankstų rytą, kai vos atsikeliu iš lovos, einu į vonią praustis veido, rankų, valytis dantų. Tikriausiai nustebote, koks gi čia rūpinimasis sveikata? Nes turbūt, visi esam girdėję, kad higieną labai svarbu palaikyti, nes kitaip galime sirgti įvairiausiomis ligomis.

Kai apsirengiu, susišukuoju, einu pusryčiauti. Pusryčiams dažniausiai valgau sumuštinukus su sūriu ir varške, žinoma, užsigeriu juodąją arbata. Priešpiečiams valgau vadinamą "porciją", kurią sudaro kotletas su garnyru, užsigerdama slyvų kompotu. Pietums sukertu lėkštę sriubos, vos tik baigiu, valgau karbonadą, ir kaip pridera suvalgau desertą. Vakarienei valgau nedaug, kažko lengvo, esu skaičiusi, kad prieš miegą negalima persivalgyti, nes kenkia sveikatai.

Pirmadieniais ir ketvirtadienis. Einu į sporto salę. Sportuodama stiprinu savo raumenis, didinu ištvermę, tobulinu kūno linijas. Ne veltui sakoma:sportas - sveikata!

Vieną kartą per savaitę sutvarkau visus kambarius. Išplaunu grindis, išvalau dulkes, išsiurbiu kambarius ir iš karto pasijuntu geriau. Tris kartus per savaitę "palendu" po dušu, o sekmadieniais palepinu save SPA procedūromis. Sekmadienio vakarą po SPA aš krentu į lovą, išsimiegu, o atsibudusi ryte esu pasirengusi naujai savaitei visada sveika ir pailsėjusi.

Gintarė K.

********************

Sveikut, sveikutėlei, sveikučiausi, nudžiugau, kad organizuojamas konkursas ''Kaip tu rūpiniesi sveikata?" Kiekvienas žmogus skirtingas - su savo mintimis, jausmais, taip ir su sveikatos istorijomis. Be galo įdomu paskaityti kitų žmonių sveikatos istorijas ir pasidalinti savąja. Kai už lango gamta įšalusi baltuose sniego pataluose, nutariau savajai sveikatos istorijai pasiūti iš aštuoniolikos gerų savybių kailinius: sumani, valinga, emocionali, iniciatyvi, kovinga, atkakli, teisinga, optimistiška, supratinga, įdomi, saulėta, taktiška, objektyvi, rūpestinga, įspūdinga, jausminga, atidi, išauginanti.

Apsivilkusi gerų savybių kailinius, išeinu pasivaikščioti ir tiesiog renku besimėtančias šiukšles. Grįžusi namo jaučiuosi pailsėjusi ir kartu atlikusi gerą darbą sau, gamtai ir kitiems žmonėms.

Išsiverdu imbierinės arbatos puodelį, suvalgau žuvies kepsnį su raugintais kopūstais ir rašau savo sveikatos istoriją. Pasigirsiu, esu parsivežusi nemažą sveikuoliškų žinių bagažą iš Palangos sveikatos mokyklos. Šiuo metu auginu dukrytę Gintarę, tai kartu lankome kūdikių muzikos mokyklėlę. Kai baigėsi didžiosios žiemos šventės, aš, Gintarė ir jos tėtis Tomas sugalvojom gyventi sveikuoliškai.

Negeriame kavos, gazuotų gėrimų, nevalgome rūkytų gaminių, valgome tik savo sode išaugintus obuolius. Savaitgaliais organizuojame sveikuolių šventes. Keičiamės sveikuoliškomis dovanėlėmis, geriame daug vandens,valgome vegetarišką morkų troškinį su porais bei šokame sielos šokį. O jei dar į šventę atvažiuoja Gintarės pusseserė Danielė su mama Giedre, tada organizuojame lėliukų žygius su rogutėmis prie Kauno marių. Grižusios kepame Gintarės ir Danielės sveikuoliškus sausainius.

Tešlai reikia 1kg keturių delniukų plojimo, 50kg nuoširdaus vaikiško juoko, 100 žingsniukų, kad tešla būtų sumaišyta, 30 kg vaikiško apkabinimo ir kepti darnios šeimos orkaitėje. Patikėkite, tai maistas ne tik kūnui,bet ir sielai. Patikimiausias būdas atverti sau energijos šaltinį yra tyla, meditacija, nepatinka šie dalykai - galima rašyti dienoraštį. Po pilnos įspūdžių dienos mums padeda kvepianti ramunėlių vonia, mylimo žmogaus masažas ar tiesiog paprastas, bet toks mielas širdžiai pašnekesys.

Visi mes pavydime žmonėms, kurie iš pažiūros gyvena sveikai. Atrodo, kad jie tvarko savo veržlų gyvenimą neįtikėtinai lengvai ir ramiai, ir niekada nepraranda pusiausvyros. Tačiau kai pati pradėjau sveikuoliškai mąstyti ir gyventi, supratau, kad čia nėra jokios magijos. Sveikas gyvenimas skirtas ne tik tiems, kurie gimę po laiminga žvaigžde, bet ir jūs tik panorėję galite jį sukurti.

Mama Vilma

******************

Sveikata – ne užgyvenamas, o nugyvenamas turtas. Retas kuris tai supranta jaunystėje, kol dar viskas gerai. Kai tampa per vėlu, jokie stebuklingiausi sveikatos gerinimo receptai greičiausiai nepadės... Apmaudu...

Daugelis populiarių šiuolaikinių sveikatinimosi būdų (sporto klubai, jogos „namai“, SPA centrai, organizmo valymo bei žarnyno švarinimo „klinikos“ ir dar daugelis kitų sveikatingumo šventovių) tėra mados reikalas. Dažnas iš mūsų visa tai norėtų išbandyti, todėl būtų nedrąsu teigti, kad šie malonumai ne ypatingai padeda sveikatai. Padeda, bet tuo pačiu leidžia toliau „lieknėti“ jau ir taip sunkmečiu sukūdusiai piniginei. Ekspertai pasakys, kad tik kvailys gali savo brangiausią turtą vertinti pinigais. Tiesos yra!!!

Esame išlepinti įvairiausių akcijų gausos, todėl iškyla klausimas: kaip ir vėl gauti du viename? Būti sveikiems ir finansiškai nenusistekenti. Amžių išmintis neleidžia meluoti, kad genialūs dalykai slypi paprastume. Tenka keisti senuosius įpročius. Sveikesnė mityba ir daugiau judėjimo – pagrindinis mano sveikos gyvensenos principas.

Rytais valgau košes, nors anksčiau kur kas maloniau prarydavau sumuštinių, pagardintų rūkytomis dešromis, sūriais, ir viską užpildavau kava. Ilgainiui žolelių arbata nurungė juodąją aistrą – kavą (tenka pripažinti, kad šį įprotį išguiti buvo nelengva). Neverta apsimetinėti, kad saldumynai ar mėsa yra mano priešai. Mėsą pietums kertu iki soties, tik liesesnę. Vakarienei verdu sriubos, arba ruošiu salotas. Šiek tiek saldumynų, ypač šokolado, man neleidžia tapti perdėtai asketiška sveikuole. Verta pasilikti šiek tiek saldžių malonumų.

Vasarą šviežios uogos ir daržovės iš mano daržo tampa pagrindiniu skanėstu. Stengiuosi uogų žiemai prisišaldyti, nes nenoriu pirkti atvežtinių, chemikalais persotintų vaisių, nuo kurių išberia ir siaubingai niežti. Kadangi dar nespėjau įsiveisti savojo sodo, obuolius ir kriaušes perku iš vieno mielo senuko. Sukinėjimasis po turgų tapo savotišku savaitgaliniu žvalgybos ritualu.

Seniau iš kavos gautą dirbtinį energingumą atgaunu nuolat judėdama. Stengiuosi kuo daugiau būti lauke, vaikštinėti. Aišku iš Vilniaus į Kauną pėsčiomis nenukulniuosi, bet važiavimas į parduotuvę ar į turgų mašina, seniai pamirštas. Pavasarį ir iki darbo savomis kojomis nusprūdinu.

Visa tai sudėjus efektas nenuginčijamas. Padeda būti ne tik energingesnei, geriau nusiteikusiai, bet ir sveikesnei. Formulė du viename puikiai prigijo mano kasdienybėje. Senųjų įpročių keitimas + ekonomija = mano sveika gyvensena.

Milda R.

*********************

Apie kitokią gyvenimo kokybę.

Man 56 metai. Maždaug prieš 6 metus pakeičiau savo gyvensenos įpročius. Dabar mano sveikata puiki, svoris normalus, o savijauta ir energija kaip prieš 20 metų. Glaustai papasakosiu apie elementarius, tačiau labai efektyvius įgūdžius, kurie iš esmės pakeitė mano gyvenimo kokybę.

Maitinuosi paprastai. Dažniausiai valgau įvairias kruopų košes su įvairiomis daržovėmis, daržovių sriubas, daržovių troškinius, žirnių, pupelių košes, virtus kiaušinius, varškę, sūrius, rūgpienį, grietinę, sviestą, kastinį, bulves, medų, juodą duoną, citrinas, greipfrutus. Vasarą papildomai valgau daug tik ką nuskintų daržovių, uogų bei vaisių. Rudenį ir žiemą papildomai geriu šviežiai spaustas morkų ir burokėlių sultis, ir valgau sumuštinius su česnaku. Daržoves valgau paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis ar obuolių actu. Rudenį ir žiemą kasdien suvalgau bent po kelis obuolius.

Valgau tiek, kiek noriu, dietos nesilaikau, tačiau laikausi 3 esminių principų.

1. Eilinėmis dienomis valgau tik vieną patiekalą ir derinu produktus. (Pvz.: pusryčiai - grikių košė su šviežių kopūstų salotomis. Pietūs - daržovių troškinys su juoda duona).

2. Valgydamas negeriu skysčių. Geriu bent 15 min. prieš valgymą arba 1 valandą po valgymo.
Per dieną priklausomai nuo sezono išgeriu apie 1,5-3 litrus skysčių, daugiausiai vandens.

3. Vengiu valgyti: miltinius, mėsos, žuvies patiekalus, manų košę, kitus pramoniniu būdu perdirbtus produktus, negeriu pieno. Visiškai minėtų produktų neatsisakau, tačiau vartoju juos minimaliai. Per šventes valgau beveik viską, tačiau su saiku. Alkoholio, alaus, kavos išgeriu, tačiau labai saikingai.

Didžiausią įtaką sveikatos atstatymui, antsvorio šalinimui padarė mitybos įgūdžių pakeitimas ir organizmo išvalymas. Valymus dariau namuose elementariomis priemonėmis. Efektyvūs sveikatos pokyčiai prasidėjo išsivalius storąją žarną, kepenis, tulžies pūslę. Jie dar labiau išryškėjo išvalius kraujagysles, inkstus, kraują, limfą, kaulus, sąnarius bei padarius papildomą kompleksinį valymą.

Dar viena man ypač svarbi geros sveikos dedamoji - tai išsiugdyti įgūdžiai jaustis sveiku ir laimingu, mylėti, šypsotis, būti dėkingu bei teigiamai mąstyti ir teigiamai reaguoti į įvykius nepriklausomai nuo to kas vyksta aplinkui.

Sveikatos ir energijos man prideda ir „penki tibetietiški“, „pilno kvėpavimo“ bei specialūs stuburo pratimai, tiesi laikysena. Visur kur galiu nueiti, einu greitu žingsniu, stengiuosi mažiau važiuoti. Su malonumu dirbu lauke ir grūdinuosi. Anksčiau grūdinausi šaltu dušu, dabar išsimaudęs, kelis kartus pakaitomis apsipilu karšto ir šalto vandens srovėmis.

Esu labai dėkingas žmonai už palaikymą ir bendradarbiavimą išbandant organizmo valymo metodus bei keičiant gyvensenos įgūdžius. Sutuoktinio palaikymas ir dalyvavimas yra labai svarbus faktorius. Tai ne tik padėjo mums kardinaliai pakeisti gyvenimo kokybę, bet ir labiau mus suartino, subalansavo.

Keisdamas gyvensenos įgūdžius atsirenku efektyviausius ir lengvai realizuojamus metodus. Savo patirtimi su malonumu dalinuosi su tais kurie nori išspręsti sveikatos, antsvorio problemas. Vedu sveikos gyvensenos principų seminarus, konsultuoju. Tiems kam sunkiau apsispręsti, padedu atrasti asmeniškai priimtinus sprendimus naudodamas koučingo metodus.

Gytis Š.

*************

Sveika gyvensena

Sveikata yra bene svarbiausias aspektas žmonių gyvenime. Ji rūpėjo dar tose civilizacijose, kurios gyvavo prieš Kristų, pavyzdžiui, jau senovės graikai teigė – „Mens sana in corpore sano“ - sveikame kūne - sveika siela. Arba prieš 3000 m.pr. Kr. Smaragdinėje lentelėje iškalti žodžiai byloja: „ Kaip viduje, taip ir išorėje.“ (Mintyje turimas žmogaus kūnas). Nors šiais laikais daugiau skiriame dėmesio savo fizinei sveikatai, tačiau vis populiaresnė tampa ir netradicinė medicina, gydymas mintimis ir apibendrintai sakant – gydymas savęs iš vidaus.

Taigi, šiame straipsnyje mėginsiu pateikti kaip aš stengiuosi sveikai gyventi, rūpindamasi ne tik savo išoriniu grožiu, bet ir vidine būkle, emocijomis, jausmais.

1.Fizinis žmogaus kūnas

1) Požiūris į savo kūną

Pirmiausia pradėsiu kalbėti apie fizinį žmogaus kūną ir požiūrį į jį. Norint turėti gražų ir sveiką kūną, reikia jį mylėti. Juk ne veltui Biblijoje sakoma: „Mylėk savo artimą kaip patį save.“ Ne kartą esu girdėjusi iš savo pažįstamų nusiskundimų: „Ne man tokiai plonai būti, mano lėta medžiagų apykaita, nemėgstu savo kūno – ką bedaryčiau aš vis vien stora.“

Dauguma žmonių greitai nusivilia, nes laukia greitų rezultatų. Dažniausiai neigiamai savo kūną vertina tie, kurie nepripažįsta, kad jų kūnas yra gražus toks, koks yra. Reikia nepamiršti vieno dalyko – kad kiekvieno žmogaus kūnas yra tobulas jau vien dėl to, kad mes – žmonės- esame skirtingi tiek savo išvaizda, tiek savo charakteriais. Taigi pirmas žingsnis artėjant link nuostabios sveikatos ir gražaus jums patinkančio kūno, reikia mylėti savo kūną tokį, koks jis yra.

Aišku, atsiras žmonių, kurie sakys, kad aš sau patikčiau, jei numesčiau dar porą kilogramų, kiti sakys, kad jiems reikia priaugti. Taigi, turiu patarimą – visų pirma nuspręskite, ko iš tiesų norite, kaip norite, kad atrodytų jūsų fizinis kūnas, tada įsivaizduokite, kad jau pasiekėte to, ko norite, elkitės taip, tarytum jau svertumėte tiek, kiek norite. Juk norėdami būti ir išlaikyti savo formas tokias, kokių troškote, nevalgysite vėlai vakare pyragaičių ar kito kokio nors nesveiko maisto. Todėl antras svarbus aspektas, norint jaustis puikiai, reikia patikėti, kad jau esate tokie, kokie trokštate.

Netrukus pamatysite – tai virs realybe.

2) Praktiniai patarimai apie tai, kaip pasiekti to, ko trokštate arba kaip išlaikyti tai, ką turite:

a) Mityba

Vienas svarbiausių dalykų norint gauti, tai ko trokštate – neskubėkite. Ką greitai gaunate, galite greitai ir prarasti. Iš esmės pasakysiu, kad leidžiu sau valgyti viską, ko noriu, ir jaučiuosi plona ir savimi patenkinta. Visa to paslaptis yra tame, ką ir anksčiau sakiau – reikia tikėti, kad esate tobulas sau. Ankščiau, prisipažinsiu, buvau išbandžiusi labai daug dietų ir kitokių badavimo ar sportavimo ypatumų, bet tai man nesuteikė tai, ko norėjau. Dažniausiai tai baigdavosi tuo, kad nesuteikdavau savo organizmui to, ko jis nori, ir dažnai badaudavau.

Apie badavimo naudą galėsiu papasakoti vėliau. Bet iš tiesų XXI amžiaus žmogui tai nėra labai priimtinas variantas. Manau, reikia suteikti savo kūnui kuo sveikesnį ir skanesnį maistą. Be to, valgydamas žmogus jaučia malonumą, tad kam atiminėti jį? Reikia tiesiog atrasti santarvę ir harmoniją su savimi. Manau, kad tikrai neverta save kankinti, kai norime suvalgyti gabalėlį pyrago ar kažko saldaus, galvojant, kad tai gali nuvesti tik į nutukimą. Nedrauskite to savo kūnui – reikia jį ir palepinti, bet, žinoma, visur turi būti saikas.

Saikas yra labai svarbus aspektas, norint turėti gražią figūrą. Aš kiekvienam patarčiau susikurti savo mitybos režimą pagal savo kūną. Tiesiog galima susidaryti sąrašą produktų, kuriuos mėgstate. Tada apsvarstykite, kurie jų yra nesveiki ir juos atmeskite, pamėginkite juos pakeisti kitais, sveikesniais. Pvz. baltą duoną keiskite juoda, ji turi daugiau skaidulinių medžiagų; daugiau įtraukite daržovių, vaisių, jie bet kuriais atvejais jums bus tik į nauda ir atminkite, kad nuo vaisių ar daržovių kilogramai tikrai nepriaugs, taigi, jų galite vartoti kiek daugiau.

Šiaip, žinoma, reikia gerti daugiau vandens. Ryte, vos atsikėlus, patarčiau išgerti stiklinę vandens, kad pažadintumėte savo virškinimo sistemą, kol pasiruošite pusryčius, vanduo atliks savo darbą.

Būtinai papusryčiaukite, nes tada organizmas žinos, kad jis nebadaus ir dėl to, nekaups riebalų, nes antraip, negavęs energijos dozės ryte jis gali suprasti, kad atėjo sunkūs badavimo laikai ir per pietus jis atsiims savo dozę. Jei tik įmanoma, dieną valgykite dažniau, bet po mažiau – taip organizmas spės įsisavinti tai, ką jam suteikiate ir niekad nesijausite persivalgę ar nepavalgę.

Jei kartais manote, kad jūsų lėta medžiagų apykaita ar tiesiog virškinimo varikliukas sulėtino tempus, neskubėkite gerti piliulių, norint pagreitinti medžiagų apykaitą puikiai tinka pasivaikščiojimas po pietų apie 30 min. Prieš valgį galima išgerti parūgštintą vandenį, tai yra įsimesite griežinėlį citrinos ir užpilkite vandens – toks vanduo pagreitins medžiagų apykaitą. Jei kartais užkietėja viduriai, užsipilkite karšto vandens ant džiovintų slyvų , jų reikia kokių 4-5, palaukite kol atvės, tada galite išgerti.

Patartina užsiplikyti, o išgerti prieš einant miegoti. Žinoma, jei kartais pritrūkstate idėjų ar tiesiog norite pakeisti savo mitybos įpročius, tada mielai patariu apsilankyti pas dietologą. Jei turite kokių nors kitų rimtesnių virškinimo sutrikimų ar pajuntate skausmą skrandyje, nedelsiant kreipkitės į gastroenterologą.

Dar, kaip žadėjau, apie badavimo ypatumus papasakosiu. Pirmiausia reikia suprasti, ar tikrai Jūs norėtumėte badauti – nes badavimas yra skirtas tiems, kas turi virškinimo problemų ar antsvorio. Galima nevalgyti ir maitintis šviesa – bet tai jau – galima sakyti, aukštasis pilotažas – reikia labai daug praktikos, labai didelio tikėjimo, kad šviesa tau suteikia jėgų, nors nieko nėra neįmanoma, jei tik norite mėginti tokią praktiką, visada galima rasti pakankamai literatūros tiek internete, tiek knygynuose yra knygų šia tema. Noriu pasakyti, kad nesvarbu ar tai būdų maistas ar šviesa – visada žmogus turi iš kažkur gauti energijos, nes taip jau jis sutvertas.

Taigi, iš savo patirties žinau, kad badauti yra sudėtinga. Iš lengvesnių badavimo dietų patarsiu vieną - dieną pagyventi gyvam vien vandeniu, kitaip tariant tai – iškrovos diena. Ją dažniausiai naudoju po tokių didelių švenčių kaip Kalėdos, Vėlykos, kai būdama su visais giminaičiais dažniausiai nekontroliuojame ir leidžiame sau valgyti viską, ko širdis geidžia, tada galimas persivalgymo atvejis, tokiu atveju kitą dieną galima pabadauti.

Šiaip jei norite valyti organizmą, patarsiu kreiptis į dietologą ar į savo šeimos gydytoją, nes jie daugiau žino apie žmogaus fizinę būklę ir ligos istoriją ir kaip tai gali paveikti žmogaus organizmą, jie tikrai suteiks Jums daugiau informacijos. Taigi, badauti patariu tiems, kas tikrai to nori.

b) Sportas

Sportuoti galima labai įvairiai. Tai priklauso nuo žmogaus fizinio pasiruošimo. Visiems žmonių amžiaus grupėmis patarsiu nors valandą pasivaikščioti spartesniu žingsniu gryname ore. Tai puiki pradžia, norint pradėti sportuoti. Viską reikia daryti po mažu, tikrai nepritariu tam, kad kurį laiką nesportavus ar seniai sportavus nueiti į sporto klubą ir užkrauti save didžiausiais krūviais.

Nepamirškite: niekas nežino, kaip jūs jaučiatės, tik jūs patys, tad saugokite save ir neklausykite, jei kas nors juoksis ar sakys kaip nesugebate atlikti tokio pratimo ar pan. Žinokite, kad save reikia saugoti ir žinoti savo sportavimo ribas. Taigi, dar svarbus dalykas yra tas, kad pradėjus sportuoti, tądien visada daugiau suvalgysite, nes organizmas bus išnaudojęs gana didelį kiekį energijos, tai vėlgi kartoju – jauskite saiką, nes kitaip galite atsidurti užburtame rate- sportuosite ir valgysite daugiau – rezultato suplonėti nebus. Todėl patariu pradėti nuo mažų kiekių fizinio krūvio.

Ne tik pasivaikščiojimas pagirtina, galima atlikti ir pratimų, kurių šiais laikais yra ypač didelis pasirinkimas visokiuose žurnaluose, internete. Tad galima pasinaudoti jais ir po to susikurti savo pratimų programą, kurią galima visada tobulinti, vis pridedant kokius nors naujus pratimus. Kiekvienas pagal savo norus ir poreikius gali pasirinkti kada jam patogiausia sportuoti ir kiek laiko ir kaip, nes vienus sudomina joga, kitus šokiai, dar kitus aerobika – viskas yra pagirtina, nes tai veda į sveiką gyvenseną.

c) Plaukų priežiūra

Čia galiu pateikti keletą patarimų, kurie visgi yra svarbūs. Pirmiausia reikia keisti šampūnus. Aš savo spintelėje turiu kokius 5-7 šampūnus, plaunu plaukus kas 2-3 dienos ir kaskart keičiu šampūną, nes tada plaukai nepripranta prie jų. Pačiu plovimo metu reikia šampūną pradėti trinti į plaukų galiukus ir tada kilti į viršų iki plauko šaknų. Nes esu pastebėjusi, kad dauguma didelį šampūno kiekį užpila ant pakaušio ir tada jį išvolioja po visus plaukus, tad tai nėra gerai, nes taip tik išsausėja pakaušio oda. Pačius šampūnus galima rinktis pagal savo poreikį.

Na, bet aš perku šampūnus iš vaistinių, visgi labiau jais pasitikiu negu importiniais. Labai naudinga, norint turėti žvilgančius plaukus išplovus plaukus užsidėti plaukų kaukę ir palaikyti kokias 10-15 min. (Kaukę reikia paskirstyti taip pat kaip ir šampūną ). Po to praskalauti. Vietoj kaukių galiu pasiūlyti ajerų arba dilgėlių arba čiobrelių nuovirus. Kiekvienos žolelių turi tik teigiamą poveikį plaukams - stiprina, suteikia žvilgesio ir galų gale tai yra natūralus produktas ir, manau, tikrai nepakenks plaukams.

Jei neskubate, džiovinkite plaukus natūraliai, nes plaukų džiovintuvai labai išsausina ir silpnina plaukus. Pati buvau susidūrusi su viena ganėtinai dažna problema – plaukų slinkimas ir susilpnėjimas. Žinoma, tokiu atveju reikia pasirinkti atitinkamus šampūnus, bet prieš plaunant plaukus, galima plaukų odą įtrinti juoduota druska, kitas variantas aliejumi, pvz. alyvuogių ar kokoso. Tai tikrai padeda. Dar patariu įsigyti specialų plaukų masažuoklį – tai tokios stygos, kurios yra metalinės ir išsidėsčiusios taip,kad apgaubtų galvą ir slinktų plaukų oda – taip sujudindamos kraujotaką visoje dalyje , kur auga plaukai – taigi tai spartins plaukų augimų. Masažuoju plaukus ryte ir vakare. Galų gale neturint masažuoklio galima tiesiog rankomis sau pasidaryti galvos masažą.

d) Odos priežiūra

Pradėsiu nuo kūno odos atskirai, paskui - apie veido priežiūrą. Bendrai, tiek vyrams tiek moterims, labai patarsiu vieną kartą į savaitę panaudoti kūno šveitiklį ar specialią druską, nušveičiančią negyvas odos ląsteles. Šiais laikais kiekvienoje kosmetikos parduotuvėje druskų ar šveitiklių yra kuo įvairiausių ir aromatų pagal kiekvieno skonį. Po šios procedūros reikia pamaitinti odą kūno kremu, sviestiniu kremu ar aliejumi. Jausitės tikrai kaip naujai atgimę. Kalbant apie veido odą, visiems patarsiu irgi naudoti kartą per savaitę šveitiklį, tik ne tą patį kaip kūno odai – veido oda yra jautresnė ir todėl reikia įsigyti specialų šveitiklį veidui.

Vietoj šveitiklio galima naudoti purvo kaukę – ji taip pat išvalo poras. Kasdien patariu naudoti prausiklį tiek ryte, tiek vakare, nusiprausus sudrėkinti veido odą toniku, o po to užtepti kremo, nors nedaug, bet reikia maitinti veido odą, o žiemą, kai Lietuvą užklupo ganėtinai dideli šalčiai, patarsiu naudoti kuo riebesnį veido kremą. Jei oda labai išsausėja, patarsiu naudoti maitinančią veido kaukę- gali tikti ir paprasčiausias kremas, jo užtepkite gausiai ir palaikykite kokią valandą – oda sugers, kiek jai reikia, o perteklių galėsite nuvalyti su vatos gabalėliu.

Atskirai moterims patarsiu žiemą naudoti skystas pudras, prieš pat išeinant į lauką, taip apsaugosite savo odą nuo nušalimo, o pačios pudros nereikia labai daug – šiek tiek, kad pasidengtų visa oda. Kremus siūlau rinktis pagal savo veido odos struktūrą. Nemažai patarimų gali suteikti kosmetologai, nustatyti veido odos tipą ir pasiūlyti kremus. Žinoma, labai naudingas yra veido masažas. Nebūtina eiti į ajurvedos masažo centrus, tiesiog kai tepate kremą ant veido – neterliokite jo bet kaip - kiekvienas judesys turi būti švelnus, kremą tepkite nuo skruostų link kaklo, neskubėkite tepdami/ tepdamos kremą. Kaktą ir pradėkite tepti nuo vidurio ir į šonus, niekad nepamirškite kartu tepant veidą patepti ir kaklą, jo oda ir reikalauja priežiūros. Taigi, pagrindinis patarimas yra nepamiršti, kad kūno oda reikalauja ne tik švaros, bet ir priemonių, maitinančių ją.

e) Dantų priežiūra

Svarbiausia dantų priežiūra yra jų valymas po kiekvieno valgio. Kadangi ne visada turime pasiėmę dantų šepetėlį ir dantų pastą, tai nors praskalaukime burną su vandeniu arba kramtykime gumą, bet gumą kramtyti galima tik po valgio, nes prieš valgį tik dirginsite savo skrandį, apgaudinėdami jį, kad valgote. Taip pat nevenkite ir dantų siūlo – jis padeda iškrapštyti tai, ko dantų šepetėlis ne visada sugeba pasiekti.

Pačiu dantų proceso valymo metu reikia valyti išsišiepus ir iš viršaus į apačią, nevalykite horizontaliai, nes tada neišsivalo tarpdančiai. Taipogi, patariu kasmet apsilankyti pas odontologą, o jei tik pajutote dantų skausmą – nedelsiant kreiptis į jį. Dantų pastą rinkitės taip, kaip jums atrodo geriausia arba paklauskite savo odontologo. Dantų pastos kokybės ženklas yra ant dantų pastos tūbelės viršuje yra maža juostelė, kuri būna arba juoda – prasta dantų pasta, mėlyna geresnė, žalia – gera, raudona – geros kokybės dantų pasta. Taigi, nepamirškite ir savo dantukų, nes šypsena yra viena iš svarbiausių savęs reprezentavimo priemonių.

f) Akių priežiūra

Akys yra vienas iš svarbiausių žmogaus jutimo organų. Deja, šiais laikais, dauguma akių ligų yra gydomos ganėtinai elementariai – akiniais. Visgi, nejaugi negalime atgauti gero regėjimo, nenešiojant akinių? Radau atsakymą – galima. Pagrindinis būdas - tausoti akis ir pagerinti regėjimą – nuolat duoti joms laiko pasiilsėti ir atlikti pratimus akims. Žinoma, nepatarčiau, ypač vaikams, daug laiko praleisti prie kompiuterio ar televizijos, nes tai yra žalinga, o vaikams kompiuteriniai žaidimai neduoda jokios naudos. Tad visur reikalingas saikas. Štai pateiksiu keletą pratimų akims, kuriuos reikėtų atlikti ryte.

• Pasiraivome lovoje, pasitempiama ir normaliai laisvai kvėpuojant pasivartoma nuo šono ant šono. Tai atpalaiduoja stuburą ir visus raumenis, jeigu žmogus miegojo įsitempęs.

• Visiems, kas miega stipriai užsimerkę, susičiaupę ir netgi sukandę dantis, reikia 4 kartus plačiai atsimerkti ir išsižioti.

• Norint akių vokus paruošti visos dienos veiklai, 6 kartus smarkiai užsimerkiama ir 12 kartų, švelniai, kaip drugelis sparneliais, pamirksima.

• „Rašymas nosimi“ – užsimerkiama ir, nosį įsivaizduojant kaip prailgintą rašiklį, ore rašoma, kas tik į galvą ateina: valstybių, miestų, gėlių pavadinimai, atskiros raidės, profesijos, kiekvieną dieną kas nors naujo. Tai tartum pramoga pašalinanti nuovargį sprande, kuris ir kelia akių įtampą. Visi žmonės tiek daug skaito, rašo, spausdina, kad būna įsitempę, o žymi įtampos dalis, tenkanti nervų sistemai, susikaupia sprande, sukeldama nuovargį. Be to, mintyse rašant raides, skatinama atmintis ir vaizdinių ryškumas ir taip atsipalaiduojama.

Rašymas nosimi – tinkanti pirmoji pagalba, pajutus įtampą bet kokiu dienos metu ir bet kur. Aišku, būdami tarp žmonių, nepastebimai neatliksite šio pratimo, tačiau galima trumpai užsimerkti ir tai atlikti mintyse. Įtampa vis vien gerokai sumažės, nes akys ims vibruoti 70 kartų per sekundę ir atsimerkę viską matysite ryškiau.

• Esant didelei įtampai, audiniai po antakiais nukąra žemyn, paburksta ir tartum užgriūva ant blakstienų. Vaikystėje, kol kūdikio akys neįsitempusios, taip nebūna.

Sąmoningomis pastangomis galima atsikratyti sunkių antakių svorio, juos pakelti ir pagerinti regėjimą ir bei išvaizdą.

Atliekant šį pratimą, nesuraukiama kakta ir antakiai pakeliami taip, kad tai būtų jaučiama tik viršutinėje ausų dalyje. Treniruojamės tol, kol toks pojūtis atsiranda, o patys antakiai nesikilnoja ir kakta nesiraukšlėja. Tai turi atrodyti taip, tartum ausys būtų spaudžiamos atgal. Kai žmogus to pasiekia ir tam, kad pojūtis būtų pakilesnis, pratimą atlikdamas švelniai šypsosi, visas sunkus paburkimas po antakiais dingsta kaip nebuvęs, pasidaro lengviau ir tartum grįžta jaunystė.

• „Judantis pirštas“ – tai vienas pagrindinių atsipalaidavimo pratimų: pirštas laikomas prieš nosį, žiūrima ne į jį, o šalia jo, galva sukinėjama tai kairėn, tai dešinėn, ir susidaro iliuzija, kad pirštas juda. Pratimas atliekamas 20-30 kartų, pakaitomis, tai atsimerkus, tai užsimerkus. Greičiau pasiekiama piršto judėjimo iliuzija, jeigu galvai sukiojantis nosies galiukas brūkšteli per pirštą.

g) Biologinis ritmas

Apie biologinį ritmą galėčiau kalbėti tiek mitybos, tiek miegojimo temose. Tiesiog išskyriau šią temą todėl, kad noriu akcentuoti, kad fizinis žmogaus kūnas reikalauja tvarkos gyvenime. Taigi, gal tik užsiminsiu, kad nereguliari mityba ar nereguliarus miegas tik išmuša iš vėžių organizmą ir tai gali būti sustorėjimo ar kitų problemų šaltinis. Taigi idealiausias variantas yra turėti maždaug tikslų laiką, kada einate miegoti, kada keliatės, kada valgote. Tai labai priklauso nuo darbo laiko ir pan., bet tikrai nepatariu savaitės dienomis neišsimiegoti, o savaitgalį miegoti ilgiau nei reikia, tiesiog raskite savo ritmą, atraskite laiką, kada žinote, kad Jūsų organizmas geriausiai ilsisi, kada protas imlus ir galite atlikti protinį darbą, kada fizinį.

Kiekviena diena turi būti vienoda organizmui. Nesakau, kad idealiausias variantas miegoti yra 8 val. Kai kurie žmonės gali puikiai jaustis ir miegodami apie 6 val. Netgi nesakyčiau, kad labai idealu yra eiti miegoti anksti ir keltis anksti, juk vieni žmonės vadinami „ pelėdžiukais“, kiti „vyturėliais“ . Taigi atraskite savo laiką, kada Jūsų organizmas yra pasiruošęs ilsėtis, kada dirbti. Bet nepamirškite, kad miegant per mažai, organizmas negauna pakankamai energijos, taigi, tada automatiškai tądien valgysite daugiau, nes organizmui reikės energijos.

Tad miegas ir mityba yra neatskiriami dalykai, nes jie abu yra energijos teikėjai žmogaus kūnui. Kada valgote, kaip minėjau, valgykite po mažiau, bet dažniau, nusistatykite, kada maždaug pusryčiaujate, kada pietaujate ir vakarieniaujate. Kai atsiras ritmas, pagal jį organizmas pradės vadovautis ir įsisavins tai, kas geriausia. Patarimas paprastas ir tinkantis visada – raskite harmoniją su savo fiziniu kūnu. Harmonija tinka ne tik fiziniui kūnui, bet ir žmogaus dvasiniui kūnui, tad dabar nukreipkime dėmesį į savo vidinį pasaulį.

2. Dvasinis žmogaus kūnas

a) Dvasinio (vidinio) pasaulio reikšmė žmogui

Neretai dvasinė žmogaus pusiausvyra yra reikšmingesnė negu fizinė, tiksliau sakant, jei viduje jausitės gerai, tai parodys Jūsų išvaizda. Tad visada žmonėms linkiu daug optimizmo ir geros nuotaikos. Nesiūlau į pasaulį žvelgti pro rožinius akinius, bet tiesiog kai kurie žmonės per dažnai kreipia didesnį dėmesį neigiamiems dalykams – iš musės padaro dramblį, hiperbolizuoja.

Pateiksiu pavyzdį: daug žmonių labai audringai reaguoja ir diskutuoja įvairiomis žiniasklaidos teikiamomis naujienomis, deja, dažniausiai kalba ne apie tai, kas gera, o apie tai, kas bloga. Ir kam save užkrauti neigiamomis mintimis? Nejau savo mintimis (o, kaip blogai) padėsime badaujantiems žmonėms Afrikoje? Žinoma, kad ne. Geriau mąstykime apie teigiamus dalykus. Įsivaizduokime, kad gyvename taikoje ir visi turime pakankamai išteklių, niekas nebadauja. Juk motina Teresė sakė: „Niekada neisiu į mitingą prieš karą, bet eičiau į mitingą už taiką.“

Elementarus dalykas - reikia mąstyti teigiamai, galvodami apie blogus dalykus, išspinduliuojame į visatą neigiamą dažnį ir tik dar daugiau prisitraukiame į savo gyvenimą nelaimių ir nesėkmių. Kitaip tariant, noriu akcentuoti, kad mes turime valdyti savo mintis, o ne mintys mus.

Mūsų galvoje kirba begalės minčių, tai tarsi sodas, kuriame auga tiek piktžolės ( neigiamos mintys), tiek, tarkim, gėlės (teigiamos mintys) . Tad – ką mąstysime, tą ir turėsime rankose. Visos depresijos, stresas ir liūdna nuotaika kyla vien todėl, kad nemokame valdyti savo minčių. Taigi, patariu kiekvienam išsiravėti savo minčių daržą ir auginti tik teigiamus dalykus.

b) Kaip išlaikyti tobulą savo vidinį pasaulį?

Neretai po darbingos dienos ar savaitės jaučiamės išsekę ir kartais ne tik todėl, kad mes kupini įvairiausių minčių ar neišsimiegoję, kartais tiesiog kiti žmonės sugeba mus išbalansuoti, juk bendravimas, visgi, yra įtampa. Paprasčiausias atsigavimas, kuriuo pati naudojuosi, yra meditacija.

Pateiksiu keletą pvz. kartais mes net nejaučiame kaip medituojame- žvejodami, žiūrėdami į vieną tašką, vaikščiodami miške, gulėdami šiltoje vonioje, mėgaudamiesi aromatais ar vasarą maudydamiesi jūroje, o kartais žvelgdami tiesiog į tyvuliuojantį vandenį, klausydamiesi muzikos, lankydamiesi teatre ir pan. – visa tai žmogaus kūnui ir dvasiai suteikia harmoniją.

Labai patariu paklausyti J.S. Bacho muzikos – ji priverčia žmogų išgyventi katarsį – vidinį išgyvenimą, tarsi apsivalymą. Žinoma, kiekvienas gali rasti ir greičiausiai jau turi savo mėgstamą muziką, kuri leistų atsigauti. Dar geras metodas po sunkaus protinio darbo - išsikrauti fiziškai, tarkim, išeiti pabėgioti arba kopti į kokį nors kalną ir pan.

Pavyzdžiui, mane anksti rytą sportuoti įkvepia daina: Survivor – Eye of the tiger

Tad meditacija reikalinga ne tik tam, kad atsigautume emociškai, bet ir išmoktume kontroliuoti mintis. Pavyzdžiui, man būna sunkiausia užmigti dėl to, kad neduoda ramybės įvairiausios mintys. Kai turiu laiko, visas aš jas fiksuoju savo dienoraštyje, o kai laiko nėra, mėginu paprasčiausiai jų atsikratyti – ateina į galvą mintis – įsivaizduoju teatro užuolaidas ir kaip aš tą mintį užkišu už užuolaidos – ji manęs jau nekankina, taip atsikratau visų minčių, kurių nenoriu girdėti, kartais nepasilieku nei vienos ir tada įsivaizduoju kokį nors nuostabų gamtos peizažą ir mėgaujuosi vaizdu, o jei palieku kokią mintį – ji būna tik teigiama – pvz. kokia nors laukianti manęs išvyka/kelionė – aš mąstau kokia ji bus šauni, kaip pailsėsiu, kokių įspūdžių tikiuosi ir pan.

Dar vienas metodas pailsėti nuo šurmulio ar disharmonijos – atsigulti ant lygaus pagrindo, ištiesti rankas į šonus, užmerkti akis ir vėlgi atsikratyti įkyrių minčių minėtu būdu. Tada tiesiog jauti, kaip kiekvienas kūno raumuo atsipalaiduoja, kaip Jūs kvėpuojate, kad Jūs ilsitės, kad gaunate energijos. Ši meditacija trunka apie 10 minučių. Na, ir dar vieną ilgesnę, bet labai man padedančią meditaciją rekomenduoju norintiems išvalyti emocinį kūną ir ją galima naudoti netgi sergant bet kokia liga (ją galite rasti Jasmuheen knygoje „Harmoningas gydymas ir nemirtingųjų kelias“).

• Įsitaisykite patogiai, kur niekas Jums netrukdytų.

• Kai pasijusite nurimę ir atsipalaidavę, įsivaizduokite save stovinčius ant kalno. Apsidairykite... Prieš save matote žemyn vedančius laiptus.

• Ženkite ant pirmojo laiptelio ir pradėkite skaičiuoti, giliai kvėpuokite.

• Iš lėto leiskitės žemyn, vis labiau atsipalaiduokite, su kiekviena laiptų pakopa jaučiatės vis lengvesni. Žinote, kad netrukus pateksite į „ypatingą, saugią vietą“.

• Kvėpuokite ramiai, įkvėpkite ir iškvėpkite... Liko 9 laipteliai....8, 7,6,5,4,3,2,1 ... Jūs pasiekėte laiptų apačią ir jaučiatės visiškai atsipalaidavę. Dar kelis kartus įkvėpkite ir iškvėpkite. Dabar apsidairykite aplink – atverkite visas jusles.

• Įsivaizduokite, kad esate nuostabioje šventovėje – ir ši vieta yra tik Jūsų, čia Jūs jaučiatės visiškai saugūs, ramūs, sotūs, mylimi. Tai Jūsų vidinis „namelis“ .

• Leiskite savo protui klajoti. Regėkite didžiulius medžius, gražiausias gėles. Štai Jūs nuskynėte gėlę. Grožėkitės ja, įkvėpkite jos aromato.

• Klausykitės paukščių trelių ir medžių šnaresio.

• Jus šildo saulė, vėjas lengvai kedena plaukus.

• Stabtelėkite. Leiskite aukštesniajam protui sukurti šią vidinę šventovę. Atminkite, kad tai – Jūsų vieta.. Susikurkite ją tokią, kokią tik panorėsite- Jūsų vaizduotei čia nėra jokių ribų.

• Vėl kelis kartus giliai įkvėpkite. Tiesiog pasinerkite į šios vietovės grožį.

• Jei galėtumėte turėti tikrai įstabaus grožio vietą , kokia ji būtų ? Kaip atrodytų? Gal tai būtų pajūris, atogrąžų miškas, slėnis, ar viršukalnė?

• Štai prieš Jus vingiuoja takas, iš šonų apsuptas gėlių. Jums smalsu... Pradedate juo eiti. Po kojomis pajuskite minkštą žemę, į plaučius traukite vėsų gaivų orą... Jums darosi vis lengviau ir lengviau, energija tiesiog plūsta į Jūsų kūną, Jūs jaučiate, kaip laisvėja siela.

• Išeinate į laukymę, čia želia graži žolė, viduryje tyvuliuoja saulėje tviskantis tyro vandens tvenkinys akmenuotais krantais, toliau į tvenkinį kaskadomis krinta krioklys.

• Saulės atšvaitai kibirkščiuoja krištolinio vandens paviršiuje. Oras labai gaivus, gyvas, prisotintas energijos dėl deguonies ir pranos (dieviškojo maisto, ją nebūtinai reikia įsivaizduoti, ji minėta tiek graikų mitologijoje, tiek svarbi yra ir šiais laikais) gausos.

• Jūsų žvilgsnį patraukė didelis plokščias akmuo, kėpsantis vandenyje prie pat kranto... Jūs atsargiai sėdatės ant jo.

• Ramiai sėdėkite. Jus apšviečia didingas gydomosios šviesos energijos srautas. Jis srūva iš giedro dangaus tiesiai virš Jūsų. Šviesa supa Jus iš visų pusių, ji smelkiasi kiaurai pro visas odos poras.

• Kvėpuokite auksine baltos šviesos energija, jauskite kaip ji pripildo plaučius, o paskui keliauja į organus ir ląsteles, jausmas toks, lyg visos kūno poros pačios sugertų tą šviesą... Kai iškvepiate orą, drauge išleidžiate ir seną emocinį bagažą - pyktis, baimė, pavydas, širdgėla, pajuskite kaip iš jūsų kūno išteka visi neigiami virpesiai ir šviesa čia pat juos ištirpdo.

• Vėl įkvėpdami šviesą, tarkite: „Aš esu sveikas ir kupinas ENERGIJOS!“

• Vis įkvėpdami šviesą ir praną tampate stipresni, sveikesni, nebelieka jokio diskomforto, nuo šios akimirkos trokštate į savo gyvenimą priimti tik meilę, džiaugsmą ir juoką.

• O dabar vizualizuokite savo viršugalvį... Jis atsiveria it medaus puodynės dangtis ir pro tą angą ima lietis sveikata, meilė ir skysta šviesa, kol pripildo visą jūsų esybę ir dangtis užsidaro.

• Jaučiatės ramūs, gaivūs ir kupini energijos.

• Dabar įsivaizduokite, kad švelniai nuslystate į tvenkinio vandenį. Vanduo maloniai gaivus, ramina ir teikia energijos, plaukioti jums smagu ir lengva.

• Nuplaukite prie krioklio. Atsistokite po juo - tegu vanduo švelniai liejasi ant Jūsų kūno. Tai „nuima krūvį“ ir suteikia žvalumo. Paskui vėjelis ir saulės spinduliai glamonėja ir džiovina odą... Grįžta pusiausvyra, Jūs pailsėję... Pajuskite savo rankas, kojas, pagalvėlę, į kurią buvote atsirėmę, ar fotelį, kuriame sėdite. Ramybės ir jaukumo pojūtį perkelkite į tikrovę. Mintimis grįžkite atgal į kambarį ir atsimerkite.

Labai svarbu visose meditacijose naudoti vizualizaciją. Manote, kad tai yra sudėtinga? Mėginsiu paaiškinti, kad visi turi vizualizacijos galią. Įrodysiu tai virtuvės vaizdu. Pirmiausia iš galvos turite išmesti visas mintis apie virtuvę. Negalvokite apie virtuvę. Visiškai išmeskite iš galvos virtuvę – su visomis spintelėmis, šaldytuvu, virykle, plytelėmis, spalvine gama... Bet juk Jūs pamatėte savo virtuvės vaizdą mintyse, ar ne? Ką gi, tada sveikinu – Jūs ką tik vizualizavote!

Kaip Einšteinas yra pasakęs: „Vaizduotė yra svarbiau nei žinojimas.“ Tad nebijokime svajoti ir įsivaizduoti tai, ko trokštame.

Taigi, galima daryti išvadas, kad norint turėti sveiką ir gražų kūną, reikia jį prižiūrėti, treniruoti ir žvelgti į gyvenimą šviesiomis akimis ir ryžtingu veidu, nes nėra nieko neįmanomo, reikia tik labai to norėti, siekti ir tikėti sėkme.

Rusnė

****************

Gyvenime turėjau skaudžią patirtį – būdama aštuoniolikos metų iškritau pro langą iš antro aukšto, man lūžo stuburas. Ilgai gydžiausi, tiek ligoninėje, tiek namie, bet pasveikau. Nuo to laiko praėjo tiek pat metų, kiek iki skaudaus įvykio mano gyvenime. Sakysite, užuojauta... Dabar ją dažnai kamuoja stuburo skausmai, radikulitas. Ogi ne...

Pasveikau paveikta stebuklo ir gyvenu toliau veikiama to paties stebuklo, kurį atversiu ir Jums. Po minėtos traumos, sugijus stuburui, vaikščioti negalėjau, nes mane kamavo skausmai, tačiau aš net neprisileidau minties, kad galiu nevaikščioti ar tapti neįgali. Daug meldžiausi. Vieną rytą atsikėliau, vaikštau ir patikėti negaliu – man niekas neskauda, aš sveika... Ir supratau, kad įvyko stebuklas. Mane išgydė mano teigiamos mintys.

Dabartinis mano gyvenimas įprastas, kaip ir daugumos žmonių: darbas, šeima, namai, vaikai... Tik spėk suktis. Aš nekankinu savęs dietomis, kalorijų skaičiavimu, sveikų daržovių ieškojimu parduotuvėse ar beribiu sportavimu. Tiesiog gyvenu, džiaugiuosi gyvenimu, laikydamasi šių taisyklių: mano mintys kuria mano ateitį ir svarbu išlaikyti pusiausvyrą. Žodžio „pusiausvyra“ paaiškinimas „nei per daug, nei per mažai“. Tiek mano kūnas, tiek vidus visada jaučia, kada bus peržengta pusiausvyra.

Tai taikau savo gyvenime visur: tiek sportuodama, tiek valgydama, tiek miegodama, tiek dirbdama... Todėl mano kasdienybėje yra truputis sporto, truputis kavos, truputis gardžių lietuviškų patiekalų, tokių kaip cepelinai, truputis saldumynų, truputis nelengvų fizinių darbų ir pan., svarbu neišeiti iš pusiausvyros ribų ir neprisileisti blogų minčių. Kiekvieno organizmas jaučia, kas jam netinka ar kuo perpildytas...

Svarbu įsiklausyti į jį ir neprisileisti to, kas jį nuodija, perkrauna, vargina. Ir žinoma, neprisileisti to, kas organizmui kenksminga, pavyzdžiui, rūkymas, besaikis alkoholio vartojimas, konservantų perpildytas maistas ar panašiai. Manau, kad kiekvienas gyvename taip, kaip patys susikuriame ....ne tik savo veiksmais, bet ir mintimis. Linkiu ir Jums kurti savo sveiką ateitį ir būti laimingais.

Vilma Z.

*****************

Kaip aš rūpinuosi savo sveikata?

Sveikata mano gyvenime yra viena didžiausių vertybių. Nėra nieko geriau kaip turėti sveiką kūną. Nuostabus jausmas, kai ryte atsikeli ir tavęs nekankina jokie skausmai, jautiesi žvaliai ir energingai. Mano nuomone, sveikas žmogus tai visų pirma laimingas, turtingas ir sėkmingas žmogus.

Už gerą sveikatą ir sveikos gyvensenos propagavimą turėčiau dėkoti savo mamai. Mama įdiegė sveikos mitybos įpročius. Ji visada mus maitindavo natūraliais produktais, t.y. daržovėmis, kurias patys užsiaugindavome, taip pat pieno produktais ir mėsa (tėvai turi nedidelį ūkį). Mama stengdavosi kuo mažiau maisto pirkti ir kuo daugiau gaminti namie. Parduotuvėje gausu tokių sveikatos nepridedančių maisto produktų kaip traškučiai, guminukai, limonadas ir pan. Taigi ir dabar tokių nesveikų gaminių vengiu ir pati gaminuosi sau maistą.

Taip pat mama stengdavosi mus apsaugoti nuo ligų įvairiais natūraliais būdais, pavyzdžiui duodavo gerti šviežių burokėlių sulčių, žuvų taukų, alijošiaus sulčių. Už tai visi šeimoje nebūdavome patenkinti ir raukydavomės, tačiau augome sveiki ir stiprūs, retai sirgdavome. Taip pat nuolat gerdavome įvairių žolelių, vaistažolių arbatas, kurios būdavo labai skanios ir naudingos sveikatai. Dabar saugodama savo sveikatą, taip pat naudoju šias priemones, kurios ne tik apsaugo nuo ligų, stiprina imunitetą, bet ir puoselėja grožį.

Rūpinimasis sveikata susideda ne tik iš sveikos mitybos, bet ir iš sporto. Nuo pradinių klasių lankiau įvairius būrelius, bet rimčiau susidomėjau rankiniu. Treniravausi septynis metus. Taigi nuolatos judėjau ir mankštinausi. Šiuo metu studijuoju, tačiau sportuoti nesustojau. Lankau aerobikos treniruotes. Jų metų atliekame gimnastikos, jogos, tempimo ir kitus pratimus. Tai labai padeda atsipalaiduoti po paskaitų, visi rūpesčiai dingsta ir taip, mano manymu, išvengiu streso. Po treniruotės man lengviau mokytis, geriau įsimenama medžiaga, kurią reikia išmokti, tampu energinga, be to pagerėja nuotaika.

Kad pagilinčiau savo žinias apie sveikatos puoselėjimą, lankau seminarus, skaitau įvairią literatūrą. Susidomėjau vegetarine mityba. Į savo mitybos racioną stengiuosi įtraukti kuo daugiau „gyvo“ maisto, t.y. augalinių produktų. Gyvulinės kilmės produktų kiekį mažinu ir stengiuosi visiškai atsisakyti.

Mano nuomone, dar vienas puikios sveikatos šaltinis yra miegas. Ne veltui yra sakoma, kad tai yra grožio miegas. Pailsėjęs, išsimiegojęs žmogus yra kupinas jėgų, atrodo gražus, laimingas, akys švyti. Neseniai vienoje knygoje perskaičiau, kad yra svarbu apie 3 valandas iki miego nevalgyti, kad maisto virškinimas netrukdytų miegui.

Aš tai išbandžiau ir tai labai pagerino mano miego kokybę. Dar knygoje teigiama, kad efektyviausias miegas yra nuo 10 val. vakaro ir, kad miego esmė yra leisti kūnui pailsėti. Kadangi studijuoju, ir prieš atsiskaitymą ne visada pavyksta nueiti miegoti anksti, tačiau stengiuosi nesėdėti iki išnaktų (kaip darydavau anksčiau). Dabar stengiuosi miegoti nueiti kiek galima anksčiau ir ryte atsikėlus išmokti likusią medžiagą. Taip pagerėjo mano mokymosi rezultatai, nes pailsiu ir efektyviau mokausi.

Aš manau, kad sveikata yra labai svarbus dalykas mūsų gyvenime. Mūsų kūnas yra ne šiukšlių dėžė, todėl turėtume atsakingai rinktis tai, ką valgome. Nes tai anksčiau ar vėliau atsilieps mūsų sveikatai. Taip pat labai svarbu mankštintis, tam, kad išliktume darbingi ir energingi. Be abejo, kiekvienam žmogui, norinčiam turėti puikią sveikatą, reikia stengtis ne kiekybiškai išsimiegoti, bet kokybiškai pailsėti. Tokie mano geros sveikatos receptai, kurie padeda man išvengti ligų ir džiaugtis gyvenimu.

Gintarė V.

********************Kiekvieną rytą reikia vaikus į mokyklą išlydėti, atsikeliu gana anksti. Tada išgeriu puodeli karšto vandens su citrinos gabalėliu. Dienos metu sportui laikui nelieka, nes darbas, šeima, vaikai. Navalgau daug saldumynų, stengiuosi gerti mažiau kavos ir be cukraus. Bet gerti daug vandens.

Mėgstu šviežią žuvį, daržoves, valgau daug česnako ir imbiero, dedu beveik į visus patiekalus.
Taip ir mano dienos prabėga. Savaitgaliais mėgstu pasilepinti saunoje ir pradedant nuo kovo mėnesio, kai ledus ežere ištirpsta, bėgti ankstų rytą bei vakarą išsimaudyti.

Kiekvieną dieną išsprendžiu po sudoku bei perskaitau po knygos skyrelį.

Taip atrodo mano dienos rutina.

-T.

*******************

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją