Tiesa, daugiausia beta karotino yra ryškiai oranžinėse morkose.

Sveika valgyti virtas morkas, bet būtinai su trupučiu sviesto, aliejaus ar grietinėlės – taip organizmas geriau įsisavina beta karotiną.

Beje, italų mokslininkai tvirtina, kad vegetarai, ypač morkų mėgėjai, vyrai yra patys aistringiausi meilužiai. Kai kuriose šalyse ši morkų savybė buvo žinoma nuo senų senovės, mat frigidiškas moteris ir vyrus, nebesidominčius dailiąja lytimi, žyniai girdė būtent morkų sultimis.

Įvairūs morkų sulčių privalumai:

• Morkų sultys – puikus vitaminų B ir C, kaip ir kalcio pektato, šaltinis – pastarasis mažina cholesterolio kiekį.

• Vienas svarbiausių morkų sulčių privalumų – jose gausu antioksidanto beta karotino, alfa karotino, gliutamino, kalcio ir kalio, vitaminų A,B1, B2, C ir E, kurie taip pat yra antioksidantai, apsaugantys ir maitinantys odą.

• Morkų sultys, sumaišytos su kopūstų sultimis, turi šarminį poveikį ir apsaugo nuo rūgščių susidarymo.

• Kasdien geriamos morkų ir špinatų sultys suteikia plaukų šaknims gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, stabdo plaukų slinkimą ir atkuria natūralią spalvą.

• Morkose daug angliavandenių, galinčių pakeisti žarnyno florą į nepūvančią formą.

• Morkų sultys pasižymi šarmingumu, kuris valo ir atnaujina kraują.

• Diuretinis poveikis padeda sutvarkyti šlapinimosi procesą ir saugo nuo inkstų uždegimo.

• Morkų sultys mažina riziką susirgti širdies ligomis ir aukšto kraujospūdžio grėsmę.

• Šios sultys valo kepenis, o reguliariai vartojamos padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

• Morkose taip pat rastas augalinis hormonas tokokininas. Jis panašus į insuliną ir labai naudingas diabetikams.

• Morkų sriuba yra efektyvus natūralus viduriavimo gydymo būdas.

• Didelės morkų sulčių dozės galimos tik sergant vėžiu ir tik trumpą laiką.

• Morkų sultys, sumaišytos su raudonųjų burokėlių sultimis, tinka ir onkologinių ligų profilaktikai. Maždaug 150 ml šių sulčių reiktų išgerti ryte, likus pusvalandžiui iki pusryčių. Morkų sultys turi būti šviežios, tik ką išspaustos, o burokėlių - priešingai, reikia palaikyti kelias valandas tamsioje vėsioje vietoje.

Dauguma dietologų pasisako prieš terminį morkų apdorojimą. Morkų skonis tada nei kiek nepagerėja, o prarandama daug vitaminų. Todėl netgi į tradicines mišraines patariama dėti šviežias tarkuotas morkas.

Morkų salotų nereikia sūdyti. Jos gaminamos su rūgščiais obuoliais, krienais, česnakais, riešutais. Morkų sultys gerai dera su pienu, medumi, citrinos sultimis. Morkų sultis patariama gerti pavargus, o stiklinė sulčių, išgerta prieš pusryčius, sustiprins plaukus, regėjimą ir pagražins veido spalvą. Morkų sultis rekomenduojama gerti po sunkios ligos, geriant antibiotikus.

Morka, sugraužta tarp pagrindinių valgymų, padės numalšinti alkį.

Gydytojai nepataria valgyti žalių morkų sergant skrandžio opalige ir kitomis sunkiomis virškinamojo trakto ligomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)