Laikas išplauti akmenis

Ar akmenis reikia smulkinti, ar šalinti chirurginiu būdu – pasakys gydytojas. Jis skirs ir atitinkamus preparatus. Bei būtinai rekomenduos dietą.

Oksalatiniai akmenys

Netoleruojami produktai, kuriuose gausu oksalo rūgšties ir jos druskų.

Iš vartojamų produktų sąrašo išbraukti rūgštynes, špinatus, imbierą, kakavą, žaliąją arbatą, šokoladą, stiprius žuvies ir mėsos sultinius, aštrius prieskonius ir užkandžius, keptą mėsą.

Apriboti bulvių, druskos, morkų, svogūnų, pomidorų, trešnių vartojimą.

Į meniu įtraukti: sėlenas, daigintus grūdus, obuolius, kriaušes, vynuoges, raudonuosius serbentus, jūros gėrybes (išskyrus žuvį).

Bet neišsigąskite. Leidžiamų produktų sąrašas nėra toks jau trumpas: kopūstai (Briuselio, baltagūžiai, raudonieji), agurkai, cukinijos, moliūgai, arbūzai, melionai, žirniai, visų rūšių kruopos, balta duona, augalinis aliejus (pageidautina – sėmenų ir alyvų), iš vaisių – abrikosai ir bananai. Taip pat pieno produktai bei virta mėsa, kurią geriau vartoti pirmoje dienos pusėje.

Fitoterapija – labai naudinga gerti šių žolių nuovirus: juodųjų serbentų lapų, bruknės lapų, jonažolės, dirvinio asiūklio, kukurūzų burbuolių siūlų.

Universali plaunanti priemonė

Geru šlapimą varančiu poveikiu pasižymi arbūzas. Vasarą, kai jų galima rasti ant kiekvieno kampo, arbūzus būtina įtraukti į savo racioną, o kartą per savaitę skirti iškrovos dieną – suvalgyti po 1.5 – 2 kg arbūzų minkštimo.

Uratiniai akmenys

Pavyksta ištirpinti taikant šarminančią dietą.

Iki minimumo apriboti: mėsą, paukštieną, subproduktus (kepenis, inkstus), sūrį, kiaušinius ir žuvį. Sriubas virti daugiau vegetariškas ar paruoštas iš antro sultinio (pirmą nupilti po 5-10 virimo minučių).

Iki maksimumo padidinti: vaisių, daržovių ir sulčių vartojimą.

Į meniu įtraukti pieno produktus ir „nežuvines“ jūros gėrybes (krevetes, kalmarus, midijas, austres) kad būtų kompensuota baltymų stoka.

Fitoterapija – šlapimą varančių žolių nuovirai: vilnotosios ervos, meškauogės, bitkrėslės žolės, rugiagėlės žiedlapių.

Fosfatiniai akmenys

Jiems šalinti reikalingas „parūgštinimas“. Pasikonsultavus su gydytoju ir atmetus paraskydinės liaukos sutrikimų bei kolitų tikimybę galima pradėti laikytis nuolatinės dietos.

Griežtai apriboti: pieną, rauginto pieno produktus, augalinį maistą.

Meniu palikti: mėsos ir žuvies produktus, bet kokias košes, makaroninius gaminius ir patiekalus iš ankštinių daržovių, kurių galima suvalgyti ir daugiau.

Fitoterapija: dažinės raudes nuovirai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją