Pagal žymiojo daktaro Montinjako sistemą lieknėja daugelis. Jo knygos turi savotiško žavesio: jose juntamas nuostabiosios Prancūzijos dvelksmas su neblėstančia aistra maistui. Kaip galima tai išsaugoti laikantis dietos? Kur didžiojo prancūzo paslaptis?
Dieta
© Corbis/Scanpix

Ne dieta

Bet kokia ribojanti dieta sukelia pasipriešinimą jau pažinties proceso metu. Mums neįdomios visos tos kalbos apie ląstelienas, net jei metodo autorius tikina, kad besilaikydami dietos visas problemas išspręsime per tris savaites. Ir jau tuo labiau, jei ląsteliena – visam laikui.

Montinjakas puikiai susidoroja su šia problema. Jis rašo storas knygas apie malonius ir skanius dalykus, kuriuose apribojimams ir draudimams skiriama palyginti nedaug vietos. Jis įtikinamai kritikuoja mažo kaloringumo dietas – ir mes visa širdimi su juo sutinkame.

Jo receptai kvepia geru prancūzišku restoranu, o ne lieknėjimo klinika. Montinjako dietos pagrindas – natūralūs produktai ir geriausios prancūzų mokyklos tradicijos. Siūlomuose receptuose rasite ir sultinio bei grietinėlės, lašinių, kiaulienos derinį – ir tai svorio metimo dieta!

Žmonės, kuriems jau teko kovoti su nereikalingu svoriu (arba aukštu cholesteroliu, spaudimu, lipidais...), tiesiog negali tuo patikėti. Jie priprato atsisakyti grietinėlės net atskirai, o dabar visas derinys kartu! O kai jau reikalas prieina iki nugarinės ar žąsų kepenėlių, kalorijų skaičiuotojai liaujasi stebėjęsi. Štai kai kurie lieknėtojai, taip pat dietologai vertina Montinjako knygas kaip piktą juoką.

Iš tikro jo sistema – tai paprasčiausia mažai angliavandenių turinti dieta. Tiesiog prancūzas ne itin griežtas ir leidžia mums kai kurias silpnybes, dėl ko lieknėjimo procesas šiek tiek sulėtėja, užtat gyvenimo kokybė pagerėja. Esmė ta, kad Montinjakas siūlo savo sistemą ne kaip dietą, o kaip mitybos būdą, tai yra – visam gyvenimui. Dieta gali būti ir neskani, ir nesubalansuota – svarbu, kad atneštų greitus rezultatus. O mitybos būdas turi užtikrinti žmogui gerą sveikatą, darbingumą ir teigiamas emocijas, kurias dovanoja maistas.

Pirmais-antrais išsiskaičiuot!

Svorio metimo procesą Montinjakas dalija į dvi fazes.

Pirmojoje – svorio metimo fazėje –griežtai uždrausti visi produktai, kurių glikeminis indeksas daugiau nei penkiasdešimt.

Antrojoje – optimalaus svorio palaikymo fazėje – tokie produktai leidžiami, tačiau ribotais kiekiais.

Tiems, kurie iš principo patenkinti savo svoriu arba tik kartais priauga porą trejetą kilogramų, pirmoji fazė nereikalinga.

Hiperglikeminis indeksas

Ilgą laiką buvo manoma, kad norint sulieknėti, reikia tiesiog kiek galima mažiau valgyti. Tie, kurie nors kartą bandė sumažinti gaunamų kalorijų kiekį, žino: svoris tirpsta gan lėtai ir pasitaikius progai sugrįžta su priedais. Todėl toks svarbus buvo atradimas, kad dėl riebalų kaupimosi kaltas ne kalorijų perteklius, o vartojamų produktų pobūdis. O tiksliau – gliukozės, patenkančios į kraują, kiekis.

Gliukozės gauname dviem būdais. Pirmasis – gliukozė organizmo išskiriama iš nuosavų riebalinių audinių. Antrasis – iš mitybos produktų, priklausančių angliavandenių šeimai, pavyzdžiui, cukraus, vaisių, krakmolo. Kai valgome šiuos produktus, gliukozės koncentracija kraujyje staigiai viršija normalų lygį (jis sudaro vieną gramą litrui kraujo). Gliukozės gali padaugėti, pavyzdžiui, iki 1,2 g/l, kai valgote vaisius, ar iki 1,7 g/l valgant bulves. Toks ryškus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimas vadinamas hiperglikemija. O produktų sugebėjimas ją sukelti – glikeminiu indeksu.


Kai kurių produktų glikeminis indeksas

Keptos ir skrudintos bulvės – 95
Kukurūzų dribsniai – 85
Cukrus – 75
Balta duona iš įprastų miltų – 70
Pieniškas šokoladas – 70
Virtos bulvės – 70
Kukurūzai – 70
Baltieji ryžiai – 70
Juoda duona – 65
Melionas – 60
Makaronų gaminiai iš baltų miltų – 55
Rupių miltų duona – 50
Nevalyti ryžiai – 50
Žirniai – 50
Pusryčių dribsniai be cukraus – 50
Avižiniai dribsniai – 40
Vaisių sultys – 40
Ruginė duona su sėlenomis – 40
Grikių košė – 40
Makaronų gaminiai iš rupių miltų – 40
Spalvotos pupelės – 40
Pieno produktai – 35
Lęšiai – 30
Švieži vaisiai – 30
Juodasis šokoladas (60% kakavos) – 22
Fruktozė – 20
Žalios daržovės, pomidorai < 15
Citrinos < 15
Grybai < 15


Montinjako sistemos pagrindas – produktų, kurių glikeminis indeksas daugiau nei 50, atsisakymas. Pirmenybė teikiama natūraliems produktams. Taigi bananai (indeksas 60), burokai (65), morkos (85) ir medus (90), nors ant mūsų stalo pateks labai retai, bet vis tiek dažniau nei sausainiai (70), kukurūzų spragėsiai (85), bulvių piurė (90) ar balta aukščiausios rūšies duona (95).

Angliavandenius, kurių glikeminis indeksas nuo dvidešimties iki penkiasdešimties, Montinjakas leidžia vartoti nemaišant su riebalais. Pavyzdžiui, pienas ir pieno produktai (apie 35) turi būti neriebūs. Avižinius dribsnius, grikių košę ir makaronus iš rupių miltų teks valgyti be sviesto, mėsos ir sūrio – su pomidorų padažu arba troškintomis daržovėmis. Pupelės ir lęšiai tiks salotoms ir neriebioms sriuboms.

Ir tik angliavandeniai, kurių glikeminis indeksas mažesnis nei 15, tokie kaip soja, žalios daržovės, grybai, pomidorai, citrina, valgomi be apribojimų.

Prancūzai visada teisūs

Tačiau jei Montinjako mitybos taisyklės mažai kuo skiriasi nuo mažo kaloringumo dietų, tai receptai radikaliai skirtingi. Iškankinti lieknėtojai gali juos skaityti kaip eilėraščius. Tik vienas minusas: sudėtingumas. Bent vienas žmogus šeimoje turi tikrai mėgti ir mokėti gaminti.

Be to, teks prisitaikyti prie prancūziškos virtuvės ypatumų. Montinjakas rekomenduoja akcentuoti pusryčius ir pietus, o vakarieniauti minimaliai. Gyvenime dažniausiai gaunasi atvirkščiai.

Montinjako sistema leis jums tapti lieknam, sveikam ir energingam. Ir dar vienas dalykas. Praktika rodo, kad žmonės, kurie sau renkasi tikrą prancūzišką virtuvę, paprastai neturi antsvorio, net jei ir neatsisako mažyčių malonumų, tarkime, kruasanų pusryčiams. Šioje virtuvėje esti kažkoks harmoningas pradas: veikiausiai produktų pasirinkimas, jų gaminimo būdas ir deriniai nevargina skrandžio, nesutrikdo angliavandenių apykaitos ir neleidžia sustorėti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Darbo imigrantus išnaudojantis vergvaldys – nepažabojamas (165)

Važiuodamas į Vokietiją tolimųjų reisų vairuotojas Aleksandras Šeško tikėjosi užsidirbti,...

Dešimtmečio byla gali pasikartoti: gudrūs žaidimai pakišo vienus ir atrišo rankas kitiems (21)

Nesenoje parlamentinių tyrimų istorijoje yra pavyzdžių, kai teisėsaugos tyrimus dubliuoti sumanę...

Antradienį vykstančių į Lenkiją laukia patikros (75)

Valstybės sienos apsaugos tarnybos ( VSAT ) pareigūnai antradienį prie sienos su Lenkija surengs...

Penki dalykai, kurių nekartosiu naujuose namuose – asmeninė patirtis (90)

Prieš dvejus metus įsigijau pirmuosius savo nuosavus namus ir teko išspręsti nemažai jų...

Ką galime kiekvienas mūsų padaryti, kad nesusirgtume storosios žarnos vėžiu genetika lemia tik 10 proc. (15)

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad pagal Higienos instituto duomenis,...

Mįslingas incidentas Rusijoje: patvirtino smarkų radiacijos padidėjimą (83)

Rusijos meteorologinė tarnyba patvirtino Europos agentūrų kiek anksčiau perduotą informaciją...

Tiksinti bomba: dar vienam Europos regionui gresia katastrofa (27)

Bosnijos serbų lyderis Miloradas Dodikas nori, kad Serbų Respublika trauktųsi iš Bosnijos ir...

Plikledžio pasekmės – per avariją Klaipėdoje žuvo BMW vairuotojas (41)

Antradienį, 7.32 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Kim Kardashian ir Kanye Westo namą už 18 mln. dolerių nusipirko buvusi Ukrainos generalinio prokuroro sekretorė (9)

Ukrainos generalinio prokuroro Sviatoslavo Piskuno sekretorė Marina Akton nupirko iš Kim Kardashian...

Vokietijos specialistų naudotų automobilių ataskaita: „Volkswagen Tiguan“ po 100 tūkst. kilometrų (12)

DELFI su žurnalu „ Auto Bild Lietuva “ tęsia straipsnių seriją, kuriais kviečia skaitytojus...