Angliavandeniai

Angliavandeniai - maistas, kuriame yra krakmolo, ląstelienos ir cukraus - tai mūsų organizmo kuras, būtinas fiziniam aktyvumui palaikyti. Gliukozė - cukrus, kurį mūsų ląstelės naudoja energijai.

* Blogieji angliavandeniai. Tai produktai, iš kurių buvo pašalinta ląsteliena ir naudingos maistinės medžiagos tam, kad greičiau ir lengviau pasigamintume patiekalą. Tai balti miltai, rafinuotas cukrus, balti ryžiai. Jie greitai suvirškinami ir sukelia cukraus kiekio svyravimus. Laikui bėgant ima grėsti viršsvoris, hipoglikemija ar net cukraligė.

* Gerieji angliavandeniai. Jie virškinami daug lėčiau ir padeda išvengti cukraus kiekio kraujyje ir insulino lygio svyravimų. Greičiau pasisotiname, ilgiau jaučiamės sotūs. Gerųjų angliavandenių yra neapdorotuose grūduose, pupelėse, vaisiuose ir daržovėse. Šie maisto produktai pasižymi ir kitomis geromis savybėmis: padeda išvengti širdies ligų ir vėžio.

Neapdoroti grūdai: angliavandeniai, suteikiantys ilgalaikės energijos

Neapdoroti grūdai - ne tik sveikas ir sotus maistas; juose taip pat yra fitochemikalų ir oksidantų, padedančių išvengti širdies ligų, tam tikrų vėžio rūšių bei cukraligės. Tyrimai rodo, kad žmonės, valgantys daug neapdorotų grūdų, turi sveikesnę širdį. Neapdorotų grūdų valgykite kuo dažniau, kad ir pusryčiams, pietums ir vakarienei.

Įsitikinkite, kad grūdai, kuriuos valgote, yra tikrai neapdoroti.

Gaminkite patiekalus iš neapdorotų grūdų, tokių kaip rudieji ryžiai, soros, miežiai. Jei ieškote dribsnių ar duonos iš neapdorotų grūdų, žinokite, kad užrašai „įvairių grūdų“, „100 proc. kvietiniai” nebūtinai reiškia, kad produktas pagamintas iš neapdorotų grūdų. Ieškokite užrašų „viso grūdo”, „neapdorotų grūdų”, “100 proc. neapdorotų kviečių”. Perskaitykite sudėtį, atkreipkite dėmesį, ar visi sudėtyje esantys skirtingi grūdai neapdoroti. Geras pasirinkimas - tamsi duona.

Venkite: dribsnių, makaronų, duonos gaminių iš rafinuotų grūdų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją