Šviesos ir mankštos!

Žmogaus miego ir būdravimo įpročiai yra stipriai susiję su šviesos ir tamsos kaita. Jei naktį norite, kad tamsa jus migdytų, nepagailėkite šviesos savo kūnui dienos metu. Gerai, jei porą kartų per dieną (ryte ir po pietų) šviesiu paros metu pabūtumėte lauke bent pusvalandį.

Jeigu reguliariai mankštinatės, greičiausiai ir miegate neblogai. Tiesa, patariama intensyviai mankštintis ryte ir po pietų. Tris valandas iki miego geriau intensyviomis treniruotėmis neužsiimti. Tačiau mažiau intensyvi mankšta, pavyzdžiui, joga, puikiai tinka ir vėlesniam vakarui.

Ritualas prieš miegą

Ne be reikalo vaikams prieš miegą skaitomos pasakos, dainuojamos lopšinės. Tai ne tik proga tėvams ir vaikams pabūti kartu. Pats veiklos reguliarumas veikia raminančiai. Todėl turėkite savą ritualą, kurį prieš miegą atliksite kiekvieną vakarą (be prausimosi ar dantų valymo). Galbūt tai bus dienoraščio rašymas, malda, ramus dienos įvykių peržvelgimas, meditacijos valandėlė ar patinkančios muzikos klausymasis.

Jei negalite užmigti

Jei jūsų galvoje susikaupė rūpesčiai ir bruzdančios mintys neleidžia užmigti, atsikelkite ir ant popieriaus lapo užrašykite, kas jus jaudina ir ką reikės rytoj išspręsti. Jeigu rytoj jūsų laukia įtempta darbo diena, surašykite tikslią tos dienos darbotvarkę, o tada atsigulę jau galite skaičiuoti avytes arba atlikti vieną iš relaksacinių pratimų.

Bauginantis žadintuvo žvilgsnis

Jeigu miegate neramiai, naktį prabudinėjate ir sunkai sekasi vėl užmigti, greičiausiai su nerimu vis žvilgčiojate į nemigos kančias stebintį laikrodį: kiek čia laiko aš bergždžiai vartausi, o gal jau greitai laikas keltis? Tokiu atveju geriau nugręžkite žadintuvą taip, kad jo nematytumėte. Kai nesimiega, valandų tikrinimas tik dar labiau trikdo. Bus laikas keltis – skambutis jus ir pažadins.

Jei pabudęs naktį negalite užmigti ilgesnį laiko tarpą (iki pusės valandos), geriau atsikelkite ir kurį laiką užsiimkite ramia veikla: išgerkit raminančios arbatos, šilto pieno stiklinę ar pamegzkite. Nedekite ryškios šviesos, geriau būkite prieblandoje: jūsų kūnas ryškią šviesą gali klaidingai suprasti kaip išaušusį rytą ir tada tikrai nebeužmigsite.

Gali būti, kad jūs lengviau užmigsite ir jei šiek tiek užkąsite. Tokiu atveju tiktų pusė banano su ramunėlių arbata arba duoniukas ir neriebus natūralus jogurtas. Tokius užkandžius galėtų sukrimsti ir tie, kurie vakare prieš miegą paprastai jaučiasi išalkę.

Gaivumas ore – gaivumas sieloje

Jau nuo vaikystės žinoma, kad gerai palaksčius lauke labai saldžiai miegasi. Na, gal nebūtina kiekvieną vakarą prieš einant miegoti lėkti laukan, bet būtina gerai išvėdinti kambarį.

Kaip kūnui reikia gaivaus oro ramiam poilsiui, taip ir protui bei sielai reikia apsivalymo. Štai kodėl miegamajame prieš miegą žiūrėti televizorių – prastas įprotis.

Miegamajame tegul iš viso televizoriaus nebūna. Na, o jei esate vienas tų, kurie negali užmigti be televizoriaus fone, pakeiskite šį įprotį švelnios muzikos klausymusi. Ypatingais atvejais gali padėti ventiliatoriaus ūžimas. Jau ir tai bus geriau nei triukšmingas mirgantis ekranas.

Keli lašeliai gamtos burtų

Neskubėkite gerti migdomųjų vaistų. Gamta mums siūlo natūralių priemonių, padedančių išvengti nemigos. Nusiteikti ramiam miegui jums gali padėti vonia su keletu eterinio aliejaus lašų, tokių kaip levandų, benzoino, ramunėlių, rožių, jazminų, kanangų, melisos, nerolio ar santalo. Taip pat galite tiesiog užlašinti keletą lašelių ant nosinaitės ir kelis kartus įkvėpti aromato arba šią nosinaitę nakčiai padėti greta lovos.

Paprastas relaksacinis pratimas

• Atsigulkite ant nugaros, užmerkite akis.
• Dėmesį sutelkite į savo kojų pirštus, pajuskite juos.
• Visus kojų pirštus užlenkite atgal (į veido pusę), taip laikykite juos tol, kol lėtai suskaičiuosite iki dešimties.
• Atpalaiduokite pirštus.
• Vėl lėtai suskaičiuokite iki dešimties.
• Pakartokite šį pratimą dešimt kartų.

Naujajame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje skaitykite:

Tik idiotai visada laimingi
Darbas. Perkrautas
Vaikų pyktis ir jo valdymo problemos
Mokyklose – patyčių epidemija
Draugystės anatomija
Sinchroniškumas: lemtingų ženklų psichologija
Gyvenime kaip kine
Interviu su režisieriumi Georgijumi Gavrilovu.
Kokia jūsų gyvenimo stiliaus melodija?
Rekomendacijos tiems, kas pasiilgo saldaus ir ramaus miego.
Knygos, kurios mus pasirenka
Variacijos pradžios ir švenčių tema