Šis reiškinys yra kliniškai įvertinamas – tai yra Reino liga. Beje, „liga“- pernelyg griežtas terminas. Greičiau tai yra problema, visai ne mirtina, bet per ilgą žiemą galinti gerokai pakankinti. Tokie žmonės po kiek laiko pradeda nekęsti viso Europos klimato apskritai ir žiemų konkrečiai. Jie niekada neina pačiuožinėti rogutėmis, nepatiria malonumo vaikščiojant po mišką žiemą ir netgi šuns išvedimas į lauką jiems yra kančia. Ar galima ką nors padaryti? Laimei, galima, tikina žurnalas „Zdorovje“.

Nerimta, bet kankinanti

Rankos ir kojos, žinoma, gali gerokai nušalti bet kam. Tačiau vieniems galūnės nušąla tik dėl Everesto šturmavimo ar bent jau rūbų skalbimo eketėje, o žmonėms, sergantiems Reino liga, pakanka esant 2 laipsniams šalčio išeiti į lauką su plonomis pirštinėmis. Pirštai pabąla ir netgi pamėlynuoja. O jiems šylant parausta ir ištinsta. Kraujotakos normalizacija paprastai būna labai skausminga, o jei atšalimas buvo stiprus, tai skausmas būna ilgalaikis ir beveik nepakenčiamas.

Ligos priežastis – visai ne perdėtas moteriškumas. Reino liga gali kilti dėl vegetatyvinės nervų sistemos padidinto aktyvumo, jungiamųjų audinių problemos ar netgi emocinių sunkumų.

Kokia bebūtų priežastis, pojūčiai būna labai nemalonūs. Todėl nereikia su šiais pojūčiais nuolankiai taikstytis ir manyti, kad tai yra jūsų kūno sandaros ypatumas.

Ir kūno sandara yra pataisoma

Reino liga paprastai gydoma be medikų pagalbos. Tačiau rimtais atvejais pirštai gali silpti ir netekti jautrumo, todėl į gydytoją kreiptis verta jei manote, kad situacija blogėja.

O dabar gera naujiena: pasukti ligos eigą teigiama linkme galite ir patys.

Judėkite. Judėjimas varinėja kraują ir išplečia periferines kraujagysles. Prieš išeinant į lauką atlikite kelis energingus pratimus – tai kur kas efektyviau nei bandymai atšildyti jau atšalusias galūnes.

Treniruokite kraujagysles. Gyvenimas uždarose patalpose esant nuolatinei nekintančiai temperatūrai susilpnina mūsų organizmo termoreguliacijos mechanizmus. O juos treniruoja šalčio ir karščio kaita. Pirtis ir sauna, kontrastiniai dušai, vaikščiojimas basomis kojomis – naudinga viskas. O jei šaltosios procedūros jus baugina, pradėkite nuo karštųjų.

Karštos vonelės rankoms ir kojoms prieš išeinant iš namų padės kur kas ilgiau išbūti šaltyje nejaučiant diskomforto.

Kalkite geležį. Moterų kūno paviršiaus temperatūra paprastai yra žemesnė nei vyrų. Šaltos rankos ir kojos taip pat dažniau kamuoja moteris, nes damos dažniau susiduria su geležies stokos problemomis. Jos trūkumas turi įtakos skydliaukės veiklai, nuo kurios priklauso organizmo šildymo sistema.

Paprasčiausias kraujo hemoglobino tyrimas padės išsiaiškinti ar ne tai yra jūsų problemos priežastis. Jei hemoglobino kiekis mažas, pasistenkite „įkalti“ geležies iki normos: valgykite produktus, kuriuose gausu geležies.

Šaltuoju metų laiku reikia dažniau valgyti riebią jūros žuvį. Silkė pataluose ir be patalų, skumbrė, Atlanto lašiša ir kitos riebios žuvys sumažina skausmingus rankų ir kojų kraujagyslių spazmus bei apskritai gerina kraujotaką.

Dažniau gerkite. Dehidratacija sumažina organizme cirkuliuojančio kraujo tūrį. Didelis karšto sultinio puodelis – geriausias variantas prieš keliant koją iš namų. Bet kuriuo dienos metu gerkite arbatą su medumi, erškėtrožės nuovirą ar namie gamintą limonadą. Iki vasaros kiek galima sumažinkite kavos ir kitų gėrimų su kofeinu vartojimą, nes jie siaurina kraujagysles.

Kenkia net ir svetimas dūmas. Tabako dūmai labai neigiamai veikia kraujotaką net ir tuo atveju jei rūkote ne jūs, o aplinkiniai.

Renkitės teisingai

Laikantis visų rekomendacijų, po kiek laiko galėsite savo problemą išspręsti radikaliai. O kol kas, nelaukiant rezultato, pradėkite teisingai rengtis – kad jau rytoj per vakarinį pasivaikščiojimą jaustumėtės patogiau.

Nevaikščiokite plika galva. Taip prarandama daugiau šilumos, nei jums atrodo, ir tikrai daugiau, nei galite sau leisti. Kailinės ausinės ar galvos raištis jau yra geriau nei nieko, o idealus variantas – kailinė kepurė.

Pirštinaites pakeiskite į kumštines pirštines. Pirštams kur kas šilčiau kai jie visi kartu ir dar naudojasi šiluma, kurią išskiria delnas.

Mūvėkite dvi kojinių poras, pageidautina iš skirtingų medžiagų. Medvilninės kojinės sutraukia ir sulaiko drėgmę, todėl kojos šąla. Medvilnės, vilnos, poliesterio arba propileno mišinys padės palaikyti kojų sausumą ir šilumą, ypač jei kojinės yra storos.

Renkitės sluoksniais. Sunkūs kailiniai ar stora liemenė riboja judesius, o daugiasluoksniai rūbai gali būti vienu metu ir lengvi, ir šilti. Iki vasaros užmirškite apie grynos medvilnės apatinius – rinkitės termoapatinius ir specialių medžiagų. Ant viršaus renkitės rūbus iš multino, o virš šio jau galima vilktis vilnonį megztinį. Beje, jo gali ir neprireikti, jei dėvite kokybišką šiuolaikišką pūkinę striukę.

Jei rankos ir kojos šiltos, o galva pridengta kepure, nustebsite, kaip mažai rūbų reikia, kad jaustumėtės patogiai. O atsikračius sunkių rūbų, pajusite norą judėti ir tai yra būtent tai, ko jums labiausiai reikia. Vienas neilgas pabėgiojimas ryte ir energingas pasivaikščiojimas vakare bei aktyvus poilsis savaitgalį – ir aplinkiniai jau ims pavydėti dėl jūsų šiltų rankų bei raudonų skruostų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją