Gerkite vandenį

Taip, vanduo jus pripildo ir sumažina kūno geibumą, o taip pat yra geriausias odos draugas.

„Vanduo suteikia putlumo ir taip išlygina mažas raukšleles“, - sako dermatologė Fran Cook-Bolden.

„Geriausias būdas sudrėkinti kūną iš vidaus be stiklinės vandens yra maitinimasis špinatais bei braškėmis, - madisonmag.com teigė odos priežiūros specialistas daktaras Howardas Muradas. Jų vandens molekulės yra susigrupavusios į mažus spiečius ir kūnas jas absorbuoja lengviau“.

Išsimiegokite

„Jei jums nepakanka miego palaimos, gali būti, kad dėl to nukenčia jūsų pastangos kontroliuoti savo svorį ir odos būklę“, - tvirtina knygos „Beauty Sleep: Look Younger, Lose Weight and Feel Great Through Better Sleep“ autorius Dr. Michaelas Breusas.

Tyrimai, publikuoti mokslo leidiniuose „Journal of the American Medical Association“ ir „The Lancet“ verčia manyti, kad miego trūkumas gali padidinti alkio jausmą net tuomet, kai esate sotūs. Kai nemiegate, apetitą reguliuojančio hormono kortizolio sekrecija sumažėja, o tai reiškia, kad ir toliau jausite alkį.

Mažai miegantiems žmonėms gali būti nemaloni žinia ir tai, kad dėl miego stokos sutrinka jų gebėjimas metabolizuoti angliavandenius, o tai reiškia, kad organizmas pradeda juos kaupti kaip papildomą svorį. Mūsų patarimas? Kiekvieną naktį reikia miegoti bent aštuonias valandas. O jei kartais tiesiog negalite atsigulti anksčiau nei vidurnaktį, pasistenkite kompensuoti miego trūkumą kitomis dienomis.

Pamaitinkite veidą

Cukrus yra iš esmės visi perdirbti maisto produktai, saugomi jūsų sandėliuke, o tą naudinga žinoti, jei norite cukraus vengti. Kas būtų labai sveika. Ne tik dėl to, kad cukrus jūsų kūnui teikia nepageidaujamas kalorijas, bet ir dėl to, kad jis kenkia jūsų odai.

„Viena iš senėjimo teorijų nurodo, kad mūsų odoje susikaupia per daug laisvųjų radikalų, kurie greitina senėjimą“, - aiškina kosmetinės chirurgijos specialistė Dr. Lucy Glancey. Vienas iš pagrindinių šių kūno ląstelėms kenkiančių molekulių šaltinių, kaip manoma, yra cukrus. Jei pernelyg dažnai užkandžiausite spurgomis, tuomet kyla rizika, kad aplink klubus kaupsis karantis gelbėjimo ratas, o aplink lūpas – raukšlės.

Spalvos yra gerai

„Jau turėtumėte žinoti, kad kuo spalvingesni yra valgomi vaisiai ir daržovės, tuo daugiau juose būna antioksidantų. Taip pat tamsiai žaliuose, geltonuose ir oranžiniuose augaliniuose produktuose yra didelė vitamino A dozė, pagerinsianti jūsų odos išvaizdą ir būklę. Svarbu yra tai, kad šie produktai gali apsaugoti jus nuo ultravioletinių spindulių žalojančio poveikio, - sako Dr. Ericas Bravermanas. - Spalvingas maistas pasižymi natūraliu gebėjimu saugoti jūsų odą“.

Bet tai nereiškia, kad valgant tokius vaisius ir daržoves galima pamiršti apie kremus nuo saulės!

Gyvenimas rūgštus kaip citrina?

Tuomet pasigaminkite limonado! Ir apskritai, citrinos dėkite į visur ir į viską – jūsų kūnas jums padėkos. Glikeminis indeksas parodo, kad citrinų sultys sulėtina angliavandenių įsisavinimą ir palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje. Be to, šiose sultyse gausu odai naudingų antioksidantų bei kolageno gamybą aktyvinančio vitamino C.

Granatų magija

Elago rūgštis, kurios esama šiame iš Centrinės Azijos atkeliaujančiame vaisiuje, gali apsaugoti nuo saulės spindulių, tvirtina Japonijos mokslininkai. Nustatyta, kad valgant granatų sėklas blokuojami dėl UV poveikio susidarantys laisvieji radikalai, galintys pažeisti kolageną ir pagreitinti raukšlių susidarymą. O koks geriausias būdas iškrapštyti tas trapias sėklas? Laikant virš dubens padaužykite granatmedžio vaisių mediniu šaukštu.

Rinkitės tinkamą maistą

Jūros gėrybės: jei jūros gėrybės yra maitinimosi grandinės apačioje (kalmarai arba sardinės), trumpa jų gyvenimo trukmė reiškia, kad gausite baltymus be gyvsidabrio, kuris kaupiasi jų vyresnių pusbrolių organizmuose.

Brokoliai: vos 25 gramuose brokolio ūglių yra tiek pat raukšles naikinančių antioksidantų, kaip ir 635 gramuose virtų brokolių.

Vynuogės: rinkitės raudonesnes rūšis, nes kuo ilgiau jos brendo saulės šviesoje, tuo daugiau resveratrolio (priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčio antioksidanto) jose susikaupia.

Bananai: rinkitės tokius bananus, kurie yra vidutiniškai sunokę (geltoni su žaliais galiukais), nes tuomet juose daugiausiai vitamino C. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ publikuotame straipsnyje nurodoma, kad moterų, vartojusių daug vitamino C, tikimybė atrodyti raukšlėtomis buvo 11 proc. mažesnė nei moterų, kurių dietoje vitamino C buvo mažai. Mokslininkai mano, kad odą lyginančiomis savybėmis vitaminas C pasižymi dėl savo vaidmens kolageno gamyboje.

Pomidorai: rinkitės ant krūmo sunokintus pomidorus, nes kuo jie raudonesni, tuo daugiau juose likopeno. Likopenas yra antioksidantas, kurio yra ir pomidorų padaže, taigi, negraužkite savęs, jei kartkartėmis šiuo padažu pagardinsite maistą. Bet tik kartkartėmis.

Alyvų aliejus: nemanykite, kad laikas nekenkia alyvų aliejui. Po 6 mėnesių saugojimo šio aliejaus antioksidantai netenka 40 proc. efektyvumo kovojant su raukšlių atsiradimą skatinančiais laisvaisiais radikalais, rašoma žurnale „Journal of Food Science“. Tad šį aliejų pirkite dažnai ir nedideliais kiekiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją