Efektyvus grūdinimasis pagal Isako Pintosevičiaus sistemą

Pirmiausia susitarkime, kas yra grūdinimasis ir kam jis reikalingas. Jei tikrai reikalingas – vadinasi, reikia investuoti laiką ir pastangas perskaityti šį straipsnį ir vykdyti jame pateiktas rekomendacijas.

Žinoma, jei jūs ką tik dėl peršalimo praleidote svarbiausius savo gyvenimo įvykius (karjeros, meilės, poilsio), tai jau nebe klausimas. Žinoma, reikia. O kitiems pademonstruosime privalumus, kuriuos žmogui suteikia grūdinimasis. Antrojoje straipsnio dalyje pateiksime konkrečias rekomendacijas, kaip žingsnis po žingsnio efektyviai (greitai, lengvai ir veiksmingai) užsigrūdinti.

Iš pradžių apsibrėžkime: kas yra grūdinimasis? Štai keli apibrėžimai iš mokslo populiarinimo literatūros, kurie ir atskleis šio naudingo reiškinio esmę.

Grūdinimasis – tai moksliškai pagrįstas sisteminis natūralių gamtos veiksnių naudojimas organizmo atsparumui nepalankioms aplinkos sąlygoms padidinti.

Grūdinimasis – tai organizmo atsparumo neigiamam aplinkos poveikiui (aukšta arba labai žema oro, vandens temperatūra, padidėjusi oro drėgmė, ultravioletiniai spinduliai, sumažėjęs slėgis) didinimas moksliškai pagrįstu sistemišku neigiamų faktorių veikimu.

Grūdinimasis žinomas žmonėms jau nuo seno. Visose senovinėse ezoterinėse tradicijose pasinėrimas į šaltinio vandenį yra labai svarbus ritualo elementas. Be dvasinio apsivalymo, maudymasis šaltinyje – puikus organizmo grūdinimas.

Abu Ali Ibn-Sinas (Avicena) VIII-IX amžiais sukūrė „Medicinos kanoną“. Jis mediciną suskirstė į teorinę ir praktinę, o pastarąją – į sveikatos išsaugojimo mokslą ir sergančio kūno gydymo mokslą. Viename skyrių Avicena kalba apie maudymąsi šaltame vandenyje, taip pat vaikų maudymą, mini ir keliautojų parengimą dykumos bei žiemos sąlygoms.

Daugybė rusų papročių ir patarlių jau nuo seno kalba apie šalto vandens panaudojimą sveikatai stiprinti. Didysis rusų karvedys A.V.Suvorovas sukūrė ištisą fizinio pasirengimo sistemą, į kurią įėjo ir kasdienis apsiliejimas šaltu vandeniu.

Rusų mokslininkas Pokrovskis knygoje „Fizinis vaikų auklėjimas skirtingose tautose“ (1884 m.) pažymėjo, kad sveikas naujagimis turi puikias galimybes prisitaikyti prie aplinkos sąlygų.

Skitai, Herodoto liudijimu, savo naujagimius maudė šaltame vandenyje. Jakutai juos trindavo sniegu kelissyk per dieną. Šiaurės Kaukazo gyventojai du kartus per dieną vaikus žemiau juosmens apiplaudavo labai šaltu vandeniu, pradedant nuo pirmosios jų gyvenimo dienos. Daugybės tyrinėtojų duomenimis, vaikų grūdinimas du-tris kartus sumažina jų susirgimų skaičių šaltuoju periodu.

Visi šie faktai kalba apie tai, kad grūdinimas šaltu vandeniu ir yra efektyviausias, žmonių naudojamas jau nuo seno. Tačiau galbūt mūsų laikais to nebereikia? Pažvelkime, ką apie šį procesą kalba medicina.

Kas vyksta žmogaus organizme, kai ant jo išliejamas kibiras ledinio vandens? Grūdinimas šalčiu sukuria tvirtą skydą nuo peršalimo ligų, bakterinių ir virusinių infekcijų stimuliuojant imunitetą ir gerinant termoreguliacijos procesus.

Padidėjus odos šildymo poreikiui, padidėja aprūpinimas krauju, todėl stimuliuojama visa širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Padidėja organų ir audinių aprūpinimas deguonimi ir kitomis būtinomis medžiagomis. Padidėja organizmo energetinis rezervas, jo atsparumas stresui.

Kaip veikia apsiliejimas lediniu vandeniu?

Embriologai nustatė, kad oda yra nervinės sistemos „atplaiša“. Mūsų oda iškart perduoda informaciją apie visus dirgiklius svarbiausiems centrams. Oda – tai ne tik riba tarp žmogaus ir pasaulio, bet ir organizmo ryšio su vidiniais organais priemonė.

Apsiliejant lediniu vandeniu, vyksta itin stiprus odos receptorių dirginimas. Jų sukelti nerviniai impulsai pasiekia galvos smegenis. Maža smegenų dalelė hipotaliamas, sveriantis tik keturis gramus, yra labai stipriai stimuliuojamas. Organizme jis atlieka daugybės veiksmų dirigento vaidmenį: veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, virškinamąjį traktą, medžiagų apykaitą, reguliuoja mūsų emocijas, miegą, budrumą, apetitą ir troškulį, taip pat kūno temperatūrą. Į visa tai ir nukreiptas gydomasis apsiliejimo lediniu vandeniu poveikis.

Apsiliejimas padeda organizmą išvesti iš patologinio snūduriavimo būsenos. Apsiliejus lediniu vandeniu, paveikiamos odos paviršiaus kraujagyslės, kraujas iš periferijos pasiekia kūno centrą, išplaudamas visus šlakus. Kartu su šiuo periferinių kraujagyslių susitraukimu kilusi vibracijos banga taip pat „supurto“ visa, kas nereikalinga, nenaudinga audiniuose.

Ir čia reikia pabrėžti didesnę ledinių apsiliejimų naudą, lyginant su maudymusi eketėje. Iškart kraujagyslėms susitraukus po apsiliejimo, seka atvirkštinė kraujo banga, kuri sukelia šilumos pojūtį – oda dega. Kaip tam tikras stresas, apsiliejimas taip pat gali sėkmingai atkurti lytinę funkciją.

Ledinis vanduo yra ir biologiškai aktyvių taškų stimuliatorius, kaip kad akupunktūra, prideginimas ir lazerinė stimuliacija. Išnyksta „energetiniai blokai“, išsilygina viso organizmo energetika. Ir viskas vyksta tokiame aukštame lygmenyje, kad su tuo nesusilygins joks adatų terapeutas. Taip pat mūsų aura apvaloma nuo kenksmingų patologinių energijų.

Manau, kad net pusės šių nuostabių efektų gana, kad pajustume visą šios stebuklingos procedūros naudą ir svarbą. Dabar mums teliko išsiaiškinti, kaip veikti efektyviausiai, su mažiausiomis laiko ir pastangų sąnaudomis.

Pirmiausia – viskam būtinas pasirengimas, treniruotė. Apsiliejimas lediniu vandeniu – ne išimtis. Todėl procesą pradedame palaipsniui. Daugelis rekomenduoja temperatūrą mažinti palaipsniui, bet aš, remdamasis grūdinimosi ekspertais, o taip pat savo asmenine patirtimi, tvirtinu, kad reikėtų palaipsniui aplieti vis didesnius odos plotus.

Tai reiškia, kad iš pradžių imate mažą kibirą ledinio vandens ir apliejate kojas žemiau kelių. Darote tai savaitę. Tuomet kitą savaitę – kojos aukščiau kelių, nuo klubų. Toliau – klubai ir pilvas. Po mėnesio kasdienių apsiliejimų galima pereiti prie režimo klubai-petys-krūtinė-petys. O maždaug po mėnesio-pusantro galėsite užsipilti ant savęs (su dideliu pasitenkinimu) kibirą vandens su ledu – tiesiai ant galvos!

Svarbu prisiminti, kad nustojus grūdintis šis prisitaikymas išnyksta. Grūdinimosi įprotis atsiranda po kelių mėnesių, o išnyksta per dvi-tris savaites, ikimokyklinukams – per penkias-septynias dienas. Todėl nutraukus procedūras rekomenduoju vėl pradėti nuo kojų.

Jokiu būdu nereikia sustirti. Jei jaučiate, kad šąlate, būtina atlikti kelis fizinius pratimus arba išsitrinti rankšluosčiu. Nereikia savęs prievartauti. Grūdinimasis turi suteikti malonumą, dvasinį pakilimą, džiaugsmo ir atsinaujinusio kūno jausmą. Jei jaučiate diskomfortą, geriau pakeisti procedūrų režimą.

Svarbu žinoti: apsilieti galima tik šiltą kūną, todėl pirmiau susišildykite. Po apsiliejimo užeikite į šiltą patalpą ir nesišluostydami intensyviai judėkite, kol sušilsite, o oda neišdžius.

Daugeliui žmonių šaltas vanduo atrodo labai baisus, jie procedūros bijo. Atsiminkite, greitas ledinio vandens poveikis nesušaldo mūsų organizmo, o sukelia odos „deginimą“ – čia visa esmė. Prieš procedūrą sušilkite – netingėkite. Tada ir poveikį aiškiau pajusite, ir kūnas nebijos.

O grūdinimosi pradžioje ir šaltuoju metų laiku galite taikyti paprastą manevrą, kuris sužadins meilę šiai procedūrai. Imate du kibirus vandens: vieną su šiltu vandeniu, kitą su šaltu. Iš pradžių apsiliejate šiltu, paskui šaltu. Efektas bus puikus, o procedūra – maloni. Pamėgsite ją kaip puodelį geros kavos, praleidę jausitės lyg ne savo vietoje. Jums stigs to šviežumo ir galios, kurią ji dovanoja.

Žingsnis po žingsnio. Veiksmų planas

Kad pradėtumėte apsiliejimus, jums reikėtų nusipirkti du plastikinius kibirus ir du apie pusės-vieno litro plastiko dubenis. Kibirui ypatingų reikalavimų nėra, tiks bet koks, o štai dubuo ledui turi būti viršuje platesnis nei apačioje – tam, kad ledas lengvai iškristų į kibirą, kai imsite pilti vandenį.

Be to, reikės didelio frotinio rankšluosčio ir guminių šlepečių. Apsirūpinę būtiniausiais dalykais pripildykite dubenis vandens ir įdėkite į šaldiklį. Geriau turėti du – o jei užsimanysite apsilieti ir vakare? Arba štai draugas į svečius užėjo, o išeiti neketina – ir jam galite pasiūlyti apsilieti lediniu vandeniu.

Ryte, pabudę dar iki patekant saulei, imate kibirą, dedate į jį ledą ir pripilate šalto vandens iš krano. Kol valotės dantis ir prausiatės – ledas tirpsta ir vanduo atšąla iki reikiamos temperatūros. Nusiprausę atsistojate startinėje pozicijoje apsiliejimui. Geriausia apsilieti basomis ir visiškai nuogam, lauke, stovint ant žemės. Tačiau ne visi turi tokią galimybę, todėl galima tai padaryti ir stovint vonioje.

Kaip jau minėjau, pradėti reikia nuo kojų. Prisipratinę aplieti kojas (tam skiriate daugiausia savaitę), kylate aukščiau ir aukščiau. Kam sunku nugalėti įsitikinimus (šalta...) – iš pradžių užsipilkite šilto vandens kibirą arba pastovėkite po šiltu dušu. Po to apsipilkite ledini vandens kibiru. Jis neatšaldys kūno, tik paveiks odą taip, kad išsyk įsijungs visi kūno šildymo ir apsaugos mechanizmai. Ko mes ir siekėme.

Baigti šį straipsnį norėčiau Džimo Rono žodžiais: „Niekas negali atlikti mankštos už tave. Tu visiškai atsakai už savo sveikatos pagerinimą arba pabloginimą. Jei tau mokėtų šimtą dolerių už kiekvieną apsiliejimą – tu apsilietum kelis kartus per dieną. Tai reiškia, kad tu gali tai padaryti. Esmė – tavo motyvacija. Tu renkiesi savo prioritetus ir atsakai už savo gyvenimo trukmę ir savo sveikatą. Rinkis gyvenimą!”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją