Cukrus

Norėti saldumynų - natūralu. Mėgaukitės, bet retai ir po truputį. Rafinuotas cukrus - tai blogieji angliavandeniai. Jis ne tik sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus, bet ir savo virškinimui eikvoja mūsų organizmuose sukauptus mineralus ir enzimus. Cukrus taip pat gali susilpninti imuninę sistemą, sukelti hipoglikemiją, artritą, cukraligę, osteoporozę, galvos skausmus ir depresiją.

Rinkitės namuose pagamintus saldumynus ir vaisius. Gamindami mėgstamą desertą, dėkite trečdaliu mažiau cukraus nei įprastai. Pasimėgaukite tik kartą per savaitę. Daugelyje maisto produktų yra natūraliai egzistuojančio cukraus. Tai vaisiai, daržovės, grūdai ir pupos. Galbūt jie patenkins saldaus skonio poreikį? Vietoj pyragaičio suvalgykite obuolį, braškių, patiekalą iš saldžių bulvių ar moliūgų.

Venkite gaiviųjų gėrimų - juose pilna kalorijų ir chemikalų. Vienoje gėrimo skardinėje gali būti net 10 šaukštelių cukraus! Dietiniai gėrimai taip pat nėra sveiki. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad dirbtiniai saldikliai, kuriais saldinami gaivieji gėrimai, gali sutrikdyti natūralias organizmo reguliacijos sistemas ir padidinti saldumynų potraukį. Gerkite vandenį. Galite paskaninti citrina ar šlakeliu natūralių vaisių sulčių.

Druska

Didžiausias pavojus - perdirbtame maiste slypinti druska. Per dieną reikėtų gauti ne daugiau 2300 mg natrio (tai atitinka vieną šaukštelį druskos). Didžiąją druskos dalį gauname valgydami perdirbtą, supakuotą, greitąjį maistą. Perdirbtame maiste (sriuba iš pakelių, šaldytos vakarienės pakelis iš parduotuvės) yra tiek druskos, kad galima lengvai viršyti normą.

Druska pati savaime bėra blogis. Aukštos kokybės druskoje gali būti iki 90-ies mineralų, reikalingų mūsų organizmams. Rinkitės nebalintą joduotą druską su rausvu ar rusvu atspalviu, be dažiklių, priedų, chemikalų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją