Anksčiau šios žinios buvo laikomos sakraliomis ir perduodamos iš kartos į kartą eiliuota forma. Dabar akupunktūra vis labiau plinta visame pasaulyje, ir norint pajusti nuostabų šios Rytų medicinos poveikį, visai nebūtina keliauti į tolimąją Kiniją.

Gydymas adatomis

Klasikinė akupunktūra – dūriai specialiomis adatomis į biologiškai aktyvius taškus – turi būti atliekama specialiai parengto gydytojo. Jei nusprendėte gydytis akupunktūra, įsitikinkite, ar gydytojas turi dokumentą, liudijantį atitinkamą išsilavinimą. Galite taip pat įsigyti ir asmeninį akupunktūrinių adatų komplektą – plieninių, sidabrinių arba auksinių, kurių smaigalių forma leidžia minimaliai traumuoti audinį.

Prieš procedūrą jums bus pasiūlyta atsipalaiduoti pačioje patogiausioje pozoje – pavyzdžiui, gulint ant nugaros, pilvo ar šono. Kai specialistas įves adatą į apatinį tašką, gali kilti savotiškų pojūčių – kūnas gali imti kaisti, gelti, nutirpti.

Specialistas pasiteiraus, ką jaučiate, ir priklausomai nuo to reguliuos adatas. Nerekomenduojama gydytis akupunktūra nėštumo metu, esant susirgimams, reikalaujantiems skubios chirurginės pagalbos, kraujo ligoms ir piktybiniams augliams. Procedūra nerekomenduojama ir esant išsekimui, fiziniam persitempimui ir odos pažeidimams toje srityje, kur numatoma adatų terapija.

Prideginimas

Prideginimas, arba, tiksliau, biologiškai aktyvių taškų šildymas, vyksta taip kaitinant specialiu prietaisu tam tikrus odos taškus. Tuose taškuose paspartėja kraujotaka, padaugėja drėgmės. Organizmo reakcija į aktyvių taškų prideginimą analogiška reakcijai į veikimą adatomis, tačiau švelnesnė, be to, tokiu būdu nepažeidžiami audiniai. Šis metodas tinka nusilpusiems ligoniams ir tiems, kam negalima atlikti adatų terapijos.

Prideginimas daromas trim būdais. Darant fiksuotąjį prideginimą, prietaiso galas 15-20 minučių priglaudžiamas prie odos paviršiaus reikalingo taško srityje, kol pajuntama šiluma. Šildymo vietoje atsiranda intensyvus paraudimas. Šis būdas ramina ir atpalaiduoja. Kitas būdas – kas dvi-tris minutes prietaisą tai priglausti, tai atitraukti nuo reikiamos vietos, sukeliant deginimo jausmą. Gaunamas tonizuojamasis poveikis. Arba prietaisą galima nustatyti taip, kad ligonis jaustų malonią šilumą, o paskui vedžioti po kūną 15 minučių.

Prideginimas padeda harmonizuoti organizmą. Jis taikomas kaip savarankiškas gydymo būdas arba derinamas su adatų terapija. Pavyzdžiui, jei aktyvusis taškas pernelyg jautriai reaguoja į adatas, jį rekomenduojama papildomai pašildyti.

Taškinis masažas

Taškinio masažo metu biologiškai aktyvūs taškai veikiami pirštu arba plaštaka. Naudojami tie patys būdai, kaip ir klasikinio masažo metu, skirtumas tik tas, kad masažuojamas pasirinktas akupunktūros taškas. Tuo metu pacientas neretai jaučia skausmą – tai reiškia, kad taškas surastas teisingai. Skiriami du taškų dirginimo laipsniai – stiprus ir silpnas. Esant stipriam dirginimui pirštas masažuoja gan giliai, veikdamas ne tik odą, bet ir poodinį audinį bei raumenis iki pat kaulų. Veikimo trukmė – nuo 30 sekundžių iki 2 minučių. Toks masažas veikia raminamai, malšina skausmą, atpalaiduoja raumenis.

Taškinis masažas taikomas esant raumenų ir sąnarių skausmams, galvos ir dantų skausmui, stuburo osteochondrozei, neurozėms su padidėjusiu jaudrumu.

Esant silpnam dirginimui atliekamas greitas (iki 30 sekundžių) paviršinis taško spaudimas. Taip gydomi nusilpę pacientai, vaikai ir seni žmonės – atkuriamas raumenų tonusas, darbingumas, mažinama prislėgta nuotaika ir chroniškų susirgimų paaštrėjimai.

Taškinis masažas geras dar ir tuo, kad, pasikonsultavus su specialistu, jį galima atlikti ir savarankiškai.

Legenda apie imperatorių

Pasak legendos, imperatorius Van Liu kentė nuo siaubingų galvos skausmų. Eidamas per ryžių lauką, jis netyčia užmynė ant kapoklės, kuri sudavė imperatoriui per kelį – ir galvos skausmas išnyko. Taip buvo atskleistas pirmasis stebuklingas taškas, o išsivadavęs iš kančių Van Liu padėjo pamatus įstabios medicinos praktikos – akupunktūros –pradžiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją