Tyrimais nustatyta, kad vienas iš keturių pacientų kenčia dėl receptinių vaistų šalutinio poveikio. Jeigu jūs arba jūsų artimieji vartojate receptinius ar nereceptinius vaistus, siūlome peržiūrėti penkias dažniausiai daromas klaidas, kad galėtumėte nuo jų apsisaugoti.

1. Nekreipiama dėmesio į galimą šalutinį vaistų poveikį

Daugelis žmonių nežino medikamento galimo šalutinio poveikio net ir tada, kai jį vartoja. Tyrimai parodė, kad 54 proc. žmonių, perkančių vaistus nuo skausmo, nežinojo jų šalutinio poveikio. Be to, beveik trečdalis iš tų, kuriems pasireiškė vienoks ar kitoks šalutinius poveikius, nemanė, kad jų sveikatai gresia pavojus.

Prieš vartodami vaistus visada įsitinkite, koks galimas jų šalutinis poveikis ir kokia rizika jums asmeniškai juos patirti.

Kai kurių vaistų šalutinis poveikis yra gana neįprastas, toks kaip odos bėrimas, nuovargis, pilvo skausmas. O, pavyzdžiui, Prozako vartojimas su kitais antidepresantais gali pabloginti regėjimą, žmonės ima matyti išsiliejusį vaizdą.

Kaip išvengti: Prieš vartodami vaistą pasikonsultuokite su gydytoju ar vaistininku, o nusipirkę vaistą dar kartą peržiūrėkite informacinį lapelį apie galimus jo šalutinius poveikius.

2. Vienas vartojamas vaistas gali turėti įtakos kitam

Kuo daugiau vaistų vartojate, tuo didesnė rizika patirti atvirkštinį vaistų poveikį. Ši rizika ypač padidėja vartojant daugiau nei keturis medikamentus vienu metu.

Dėl galimos pašalinės reakcijos ypač rizikinga kartu vartoti kontraceptikus bei preparatus, reguliuojančių širdies veiklą. Tačiau net ir vaistai, kuriuos galite įsigyti vaistinėje be recepto, nėra tam atsparūs. Tarkime, antacidiniai vaistai, naudojami esant virškinimo sutrikimams, gali neigiamai veikti kartu su receptiniais vaistais, o antihistamininių vaistų, vartojamų esant alergijai, nepatariama gerti kartu su raminamaisiais ar migdomaisiais.

Net ir žolelės gali būti pavojingos sveikatai, jeigu vartojamos su tam tikrais vaistais. Pavyzdžiui, jonažolė, kuri padeda susikaupti ir gerina nuotaiką, gali kliudyti organizmui įsisavinti kitus vaistus. Įvairios žolelės gali paveikti kontraceptines tabletes ar antidepresantus, taip pat, vaistus, vartojamus širdies veiklai ar ŽIV infekcijai kontroliuoti, vėžiniams susirgimas gydyti.

Kaip išvengti: Įsitikinkite, kad jūsų gydytojas yra susipažinęs su jūsų sveikatos istorija ir žino apie vaistus, kuriuos vartojate, įskaitant ir vitaminus, žoleles ar nereceptinius medikamentus.

Visuomet paklauskite gydytojo, ar naujas vaistas gali neigiamai paveikti kitus medikamentus, kuriuos tuo metu vartojate. Atsiminkite, jog kai kurie vaistai taip pat gali neigiamai veikti su maistu ar alkoholiu – šiuo klausimu taip pat turėtumėte konsultuotis su gydytoju ar vaistininku.

3. Neįsitikinama, ar recepte nėra klaidų

Pacientai dažnai pamiršta, kad gydytojai tėra žmonės, ir jie taip pat klysta. Medikai gali recepte užrašyti netinkamą medikamentą, jo dozę ar vartojimo dažnumą. Tyrimais nustatyta, kad iš 39 proc. šalutinių efektų atvejų, beveik du trečdaliai kilo dėl medikų klaidos.

Kaip išvengti: Visada patikrinkite receptą, kuris jums išrašomas, taip pat ir vaistų pakuotę, kurią įsigyjate vaistinėje.

4. Netvarkingai laikomi medikamentai

Kai kurie vaistai yra labai jautrūs karščiui, oro drėgmei ar šviesai. Jeigu jie laikomi netinkamai net ir trumpą laiką, gali sumažėti medikamentų efektyvumas. Tokiu atveju vaistai gali blogai skaidytis žmogaus organizme ir nesuteikti poveikio, kurio tikimasi.

Kaip išvengti: Visų pirma, nereikėtų laikyti vaistų vienoje karščiausių ir drėgniausių patalpų namuose – vonioje. Persiskaitykite vaistų informacijos lapelį ir laikykite medikamentus kaip nurodyta. Vėsi virtuvės spintelė, nepasiekiama vaikų ar naminių gyvūnų, galėtų būti geresnis pasirinkimas. Turėkite galvoje, kad kai kuriuos vaistus būtina laikyti šaldytuve.

5. Vaistai vartojami ne taip, kaip nurodė gydytojas

Kai kurie pacientai vartoja vaistus nereguliariai – pamiršta laiku išgerti tabletę arba suvartoja jų papildomai tam, kad medikamentas veiktų efektyviau. Kiti yra linkę nustoti vartoti vaistus anksčiau negu nurodyta gydytojo ir pradėti juos vartoti vėl pasirodžius panašiems simptomams.

Netinkamas vaistų vartojimas gali turėti drastiškų pasekmių. Pavyzdžiui, praleista tabletė esant glaukomai gali baigtis apakimu. Dozės didinimas kelia perdozavimo arba priklausomybės riziką – tuomet reikia vartoti daugiau vaistų norint pajusti efektą.

Kaip išvengti: Vadovaukitės daktaro instrukcijomis. Nepraleiskite dozės bei negerkite papildomos tabletės. Jei turite klausimų dėl šalutinių poveikių arba vaistų dozavimo, nesiimkite daryti pakeitimų patys, prieš tai nepasitarę su gydytojais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją