Gamintojai taip pat turės informuoti apie visus tyrimus, siekiančius išsiaiškinti pašalinį ingredientų poveikį.

Tabako kompanijos žino, kaip naudoti medžiagas, pavyzdžiui, kavą, kakavą, mentolį ar kt., kurios padeda lengviau priprasti prie tabako ir pagerina jo „skonį“. Nauja informacija padės administracijai suvokti, kurie ingredientai padaro rūkymą labiausiai žalingu ir nuo kokių sudedamųjų dalių žmonės tampa labiausiai priklausomi.

Duomenys taip pat bus naudojami tam, kad būtų sukurti nauji standartai ir ribojimai.

“Cigaretės yra vienintelis produktas, naudojamas žmonių, nežinant, kokie komponentai įeina į jų sudėtį”, - sakė Lawrence R. Deyton, administracijos direktorius.

Iki 2011 metų administracija privalės laikyti komponentus paslaptyje, tačiau vėliau turės juos atskleisti viešai.

Kai kurios tabako kompanijos savanoriškai platina informaciją apie savo produktus internete, tačiau niekada taip tiksliai, kaip reikalaujama administracijos. Pavyzdžiui, Altria Group Inc., tai daro nuo 1999 metų. Gamintojas praneša, kad cigaretėse yra: tabako, cukraus ir skonį suteikiančių medžiagų, taip pat chemikalų, pvz., diamonio fosfato (naudojamas padidinti degimą), amonio hidroksido, naudojamo skoniui sustiprinti.

Kiekvienu įtraukimu rūkantis žmogus įkvepia daugiau nei 4000 pavadinimų įvairių chemikalų, tokių kaip amonis (dujos, įeinančios į tualetų valiklių sudėtį), arsenas ir cianidas (žiurkių nuodų komponentas), acetonas (dažų skiediklis), formaldehidas (naudojamas mirusiųjų konservavimui) ir polonis 210 (radioaktyvus elementas), bei anglies monoksidas (nuodingos dujos, smalkės).

Moksliniai tyrimai taip pat teigia, kad cheminiu būdu galima priversti kūną geriau absorbuoti nikotiną – aktyvųjį tabako komponentą.
Iki šiol tabako kompanijos galėjo laisvai manipuliuoti tabako sudėtimi, kad padidintų pardavimus ir žmonių priklausomybę, visiškai nekreipiant dėmesio į mirusių skaičių.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje rūko kas antras vyras ir viena iš šešių moterų, o tai - apie 891 tūkstantis žmonių. Daugiau nei 400 tūkstančio žmonių Lietuvoje kenčia nuo kvėpavimo takų ligų, kurių pagrindinė priežastis - rūkymas. Moksliškai įrodyta, kad rūkymas tiesiogiai prisideda prie kas antros rūkančių žmonių mirties.

Anot Allen Carr‘s centro lektoriaus Evaldo Žvirblio, cheminė priklausomybė yra tik blogybės aisbergo viršūnė: „Rūkaliams nežinant, galima lengvai keisti net tos pačios rūšies cigarečių poveikį smegenims ir kūnui, taip pat skatinti ar apsunkinti nikotino įsisavinimą. Rūkantys žmonės tikriausiai yra susidūręs su atveju, kai mėgstamos cigaretės pasidarė „kažkokios ne tokios“.

Tačiau didžiausia problema išlieka visuotinis smegenų plovimas. Jei toksiški ar vėžį sukeliantys maisto papildai daugelio vartotojų lengvai atpažįstami ir tokiu būdu išvengiami, tai nuodingi tabako „papildai“, sukeliantys didžiąją dalį mirčių, vis dar neidentifikuoti ir rūkantys nemato tame jokios problemos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją