Amnezija (atminties netekimas)

Nors visiška amnezija pasitaiko nepaprastai retai, kai kurie receptiniai vaistai taip pat gali sąlygoti atminties silpnėjimą. Taip gali nutikti kai kuriems „Mirapex“ vartojantiems asmenims (bendrinis pavadinimas pramipexole). „Mirapex“ buvo sukurtas 1997 m. siekiant kontroliuoti Parkinsono ligos simptomus. Be to, jis taip pat skiriamas žmonėms, kenčiantiems nuo neramių kojų sindromo.

Šis vaistas turi keletą šalutinių poveikių, įskaitant amneziją: kai kurie pacientai skundėsi trumpalaikės atminties praradimu, pavyzdžiui, negalėjo prisiminti, ką jie veikė išvakarėse. Nustojus vartoti vaistą, viskas susitvarkydavo. Atmintį prarasti gali pacientai, vartojantys statinus – cholesterolio kiekį organizme mažinančių vaistų grupė. Buvęs astronautas Duane‘as Graveline‘as, vartojęs „Lipitor“, teigė vieną kartą grįžęs po trumpo pasivaikščiojimo ir nepažinęs savo žmonos. Nuo tada jis nepamena nieko, kas įvyko po vidurinės baigimo.

Padidėjusi krūtinė (deja, vyrams)

Plikimą gydantys vaistai turi unikalų šalutinį poveikį – jie gali sukelti ginekomastiją. Kas tai yra? Ginekomastija reiškia, jog vyrams gali padidėti pieno liaukos. Tačiau šį šalutinį poveikį galima sustabdyti nustojus vartoti vaistus. Pavyzdžiui „Propecia“ buvo sukurti gydyti lengvą ar vidutinį vyrų viršugalvio bei galvos priekio plikimą.

Įrodyta, kad šie vaistai padidina testosterono ir estrogeno kiekį organizme, bet mažina dihidrotestosterono (DHT) lygį. Estrogenų padidėjimas kai kuriems vyrams gali sąlygoti šalutinio poveikio, vadinamo ginekomastija (krūtų padidėjimas), atsiradimą. Be to, gali padidėti kūno riebalų kiekis ir dingti lytinis potraukis.

Mirtis

Jeigu jūs neplanuojate savižudybės perdozuojant vaistų, tai tokio šalutinio poveikio kaip mirtis veikiausiai iš vaistų tikėtumėtės mažiausiai. Tačiau artritu sergantiems pacientams, vartojantiems „Celebrex“, tokia rizika egzistuoja. Pasak produkto internetinio puslapio, „Celebrex“ gali padidinti mirtino širdies smūgio ar insulto tikimybę. Taip pat netikėtai gali atsirasti ir sukelti mirtį rimtos odos reakcijos ar skrandžio ir žarnyno problemos, pavyzdžiui, kraujavimas ir opa.

Sumažėjusios sėklidės

Testosterono keitimo terapija yra skiriama pacientams, kenčiantiems nuo žemo testosterono lygio. Ši terapija gali išspręsti problemas, atsiradusias dėl hormonų pusiausvyros trūkumo, tačiau ne be šalutinio poveikio. Vyrai, kuriems taikomas toks gydymas, turėtų žinoti, kad gali atsirasti viena „nedidelė“ problema, pavyzdžiui, sumažėti jų sėklidės. Jaunesniems vyrams taip pat gali sumažėti spermatozoidų kiekis – tai gali sąlygoti vaisingumo sumažėjimą.

Vėžys, insultas, silpnaprotystė ir kitos ligos

Vienas rinkoje esantis vaistas – „EvaMist“ – gydantis menopauzės simptomus, gali turėti šalutinių poveikių kaip, pavyzdžiui, vėžys, insultas, infarktas, kraujo krešuliai ar silpnaprotystė!

Savižudybė

Jūs bandote mesti rūkyti? Yra vaistų, padėsiančių tai padaryti. Vienintelė problema – jie taip pat gali sustiprinti norą nusižudyti. Vienintelis teigiamas šio šalutinio poveikio aspektas yra tai, kad mirę neberūkysite.

Tokį šalutinį poveikį turi „Chantix“: „Kai kurie pacientai, bandantys mesti rūkyti, pranešė apie elgesio pasikeitimus, jaudulį, depresiją, mintis apie savižudybę šių vaistų vartojimo metu arba baigus juos vartoti“. Rūkymas – žudo, bet bandymas mesti taipogi gali būti mirtinas.

Haliucinacijos

Galite tikėtis pamatyti ar išgirsti kažką, kas yra iš tikrųjų neegzistuoja, jeigu vartojate nelegalius narkotikus ar stiprius nuskausminamuosius vaistus, pavyzdžiui, morfiną. Tačiau kai kurie receptiniai vaistai taip pat „gali sukelti regėjimo ir klausos haliucinacijų“. Tai yra vienas šalutinių poveikių, kurių mes nesitikime. Vaistą „Lariam“ (bendrinis pavadinimas mefloquine) išrado „Walter Reed Army“ tyrimų instituto mokslininkai. Tikslas – užkirsti kelią ir gydyti maliariją tarp JAV karių.

Dar neseniai šie vaistai buvo skiriami užsienyje dislokuotiems kariams bei į užsienį vykstantiems turistams. „Lariam“ turi rimtų šalutinių poveikių, įskaitant haliucinacijas. Tiek kareiviai, tiek turistai teigė patyrę bauginančių haliucinacijų. Be to, po vaistų pavartojimo jiems pasireikšdavo smurtinės psichozės priepuoliai. Nuo 2000-ųjų pradžios JAV vaistų kontrolės tarnyba pareikalavo prieš skiriant šį vaistą tikrinti pacientų medicinines istorijas ir žiūrėti, ar anksčiau jie nebuvo patyrę depresijos ar psichozių.

Skonio jutimo (ir kitų jutimų) netekimas

Ar kada prariję tabletę ir iškart neišgėrę vandens jautėte nemalonų skonį burnoje? Jeigu tabletės nėra skirtos kramtyti ar tirpti, dažniausiai jų skonis nėra labai malonus. Tačiau kai kurios tabletės ne tik palieka blogą skonį – jos gali visiškai iškreipti skonio jutimą.

Beje, skonis nėra vienintelis jutimas, kurį šie vaistai gali paveikti. „Vasotec“ (bendrinis pavadinimas enalapril) yra vaistas, skirtas gydyti didelį kraujospūdį ir širdies nepakankamumą.

Tačiau šis vaistas gali turėti įtakos beveik visiems penkiems jutimams. Dėl „Vasotec“ galite prarasti uoslę (anosmija) ir skonį. Be to, ausyse gali spengti, o matomas vaizdas lietis ar pasireikšti akių sausėjimas. Visą tai laikoma menku šalutiniu poveikiu, tačiau patiriant viską iš karto, tai gali tapti labai didele problema.

Kosėjimas krauju ar vėmimas „malta kava“

Įrodyta, jog „Plavix“ padeda apsisaugoti nuo galimų širdies smūgių ar insultų – šis vaistas neleidžia trombocitams sulipti ir formuoti krešulių. Tai skamba gražiai, kol nepradedama kalbėti apie vėmimą kraujo gabaliukais, panašiais į maltą kavą. Pasak produkto internetinio puslapio, „Plavix“ paprastai šalutinio poveikio neturi, tačiau ne visiems.

Dėl vaisto veikimo principo, kraujavimas galimas net iš mažiausios žaizdelės. Tai liečia ir vidinį kraujavimą skrandyje ar žarnyne. Nesijaudinkite, jei nežinote, kaip suveiks šis vaistas: jūs tikrai sužinosite, kai pradėsite kosėti ar vemti krauju. Jei taip nutiktų, reiktų nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Nėštumas

Jeigu sergate cukriniu diabetu ir cukraus kiekio kraujyje kontroliavimui vartojate „Avandia“, nepamirškite apie saugų seksą. Šis vaistas ne tik gali sukelti arba pabloginti širdies nepakankamumą, bet ir padidinti nėštumo riziką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją