„Daugelis mato, kad kai kurie verslininkai pradėjo išdykauti apvalindami kainas. Konkurencinėje kovoje laimės tie verslininkai, kurie mažina, o ne didina kainas“, - interviu LRT televizijai sakė finansų ministras.

Jo teigimu, trečiadienį ES bendrųjų reikalų vadovų priimtas sprendimas bus paprastas ir susidės iš dviejų dalykų.

„Mes sužinosime įvedimo datą ir valiutos keitimo kursą, kuris nebegalės būti atšauktas. Tada reikės pakeisti mūsų teisinę bazę, o nuo rugpjūčio prasidės kainų skelbimas“, - sakė R. Šadžius.

Pasak jo, labai svarbu tinkamai informuoti gyventojus apie visus su euro įvedimu susijusius klausimus.

„Reikia informuoti visuomenę, kokie yra tikri banknotai ir kokie gali būti padirbti. Tai pat praktiniai dalykai, kaip išleisti litus ir pabrėžti, kad valiutos keitimas vyks nemokamaai“, - teigė finansų ministras.

Rinkliavos nedidės

R. Šadžius sako, kad įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

„Mažiausia valstybės rinkliava dabar siekia 5 litus, todėl ta rinkliava nepadidės, bet rinkliavų nustatymas ir mažų rinkliavų apvalinimas ne iki euro, o iki euro centų bus ta idėja, kurią svarstysime euro įvedimo darbo grupėje“, - interviu Žinių radijui sakė finansų ministras.
Anot jo, Finansų ministerija iki rugpjūčio 22 dienos pateiks valstybės rinkliavų sąrašą, kuriame rinkliavų dydžiai bus surašyti litais ir eurais, o valstybė tvarkydamasi su rinkliavomis ir jas teisingai pakeitusi, parodytų pavyzdį, kaip reikia keisti kainas.
„Valstybė turi rodyti pavyzdį ir, manau, kad valstybė tą pavyzdį parodys“, - tvirtino R. Šadžius.

Paklaustas, kas bus daroma su lito monetomis ir banknotais, kai jie bus išimti iš apyvartos, R. Šadžius atsakė, jog kol kas yra idėja iš išlydytų lito monetų metalo sukurti skulptūra lito kūrėjui Vladui Jurgučiui.

Lietuva eurą įsives nuo 2015 metų pradžios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)