„Apyvarta eurais viršijo apyvartą litais. Iš viso šiai dienai daugiau nei 2,5 mlrd. eurų (grynųjų pinigų - BNS) - daugiau nei 50,4 proc. yra eurai apyvartoje ir šiek tiek daugiau nei 49 proc. apyvartoje dar yra litai“, - penktadienį spaudos konferencijoje po Euro įvedimo koordinavimo komisijos posėdžio sakė Vitas Vasiliauskas.

Pasak centrinio banko vadovo, tai įvyko diena anksčiau nei Latvijoje.

„Šiandien yra ta diena, kai įvyko lūžis pinigų apyvartoje. (...) Tai įvyko diena anksčiau nei Latvijoje ir Estijoje“, - teigė V.Vasiliauskas.

Anot jo, iki Naujųjų metų grynųjų pinigų apyvartoje sumažėjo 51 proc., tačiau kol kas neaišku, ar jų kiekis ir išliks sumažėjęs.

„Per pirmas septynias sausio dienas išsiimta buvo maždaug 127 mln. eurų, bet kol kas sunku pasakyti, kokios bus tendencijos, ar visgi grynųjų kiekis atitinkamai perskaičiavus į eurus, atsistatys, ar liks, koks dabar yra. Be jokios abejonės, visi turbūt būtų suinteresuoti, kad grynųjų kiekis apyvartoje mažėtų. Čia būtų paskata ir bankams pagalvoti apie būdus ir priemones, kad tiesiog pinigai liktų bankinėje sistemoje ir tai yra saugiau“, - sakė V.Vasiliauskas.
Anot jo, tai rodo, jog euras yra populiarus.

„Šis faktas liudija, kad per pirmą savaitę po euro įvedimo įsivyravo atsiskaitymuose eurai, ir tai rodo, kad euras yra populiarus instrumentas, tikrai džiugu, ir aš manau, kad baigiantis tom dviem savaitėm dvigubos apyvartos, mes jau, matyt, turėsime visišką euro vyravimą atsiskaitymuose grynaisiais“, - tikino centrinio banko vadovas.

Lietuvos banko duomenimis, iš viso iki sausio 7 dienos šalies komerciniuose bankuose, kredito unijose, pašto skyriuose ir Lietuvos banke pakeista daugiau kaip 1,03 mlrd. litų (298,4 mln. eurų). Gyventojai atliko beveik 400 tūkst. valiutos keitimo operacijų. Dar 124 mln. litų (35,9 mln. eurų) įnešta per bankomatus, o iš jų išgryninta 127 mln. eurų (439 mln. litų).

Lietuvoje euras įvestas sausio 1 dieną. Atsiskaityti ir litais, ir eurais šalyje galima iki sausio 15 dienos.

Dėl eurų klastojimo jaudintis nereikėtų

Vitas Vasiliauskas
Lietuvoje per pirmąją savaitę nustačius apie 40 atsiskaitymų suklastotais eurais atvejų, centrinio banko vadovas ramina, jog tai yra labai mažai ir dėl to jaudintis nereiktų.

„Taip, šiai dienai mes turime apie 30 atvejų (iki sausio 7 dienos - BNS), dažniausiai padirbinėjami 20 ir 50 eurų banknotai, turime keletą atvejų - 100. Šiaip kiekiai iš tikrųjų yra niekingai maži. Galiu pasakyti, kad per 2013 metus mes esame susidūrę su 500-600 atvejų padirbtų litų. Dabar mes kalbame apie 30 atvejų padirbtų eurų“, - penktadienį po Euro įvedimo koordinavimo komisijos posėdžio žurnalistams sakė V.Vasiliauskas.

Jis teigė, kad Lietuva šiuo požiūriu nesiskiria nuo Latvijos ir Estijos, kuri buvo panaši situacija.

V.Vasiliausko teigimu, daugiausia padirbtų eurų aptinkama Kaune: „Koncentracija padirbtų eurų vyrauja kažkur apie vidurio Lietuvą. Na, yra tam tikri nacionaliniai ypatumai“.

LB vadovas patarė gyventojams atidžiau elgtis su pinigais.

„Patarimas žmonėms būtų trys P principas: pačiupinėk, pažvelk ir pasukiok, ir viskas. Iš tikrųjų atidžiau reikia elgtis su pinigais, be abejo, tai yra naujas pinigas, nauja valiuta, todėl reikia, jeigu kalba eina apie didesnes sumas, tikrai tikrinčiau, eičiau į banką ir naudočiau reikiamas priemones“, - kalbėjo V.Vasiliauskas.

Lietuvoje per pirmas 8 dienas nuo euro įvedimo jau buvo apie 40 atvejų, kai bandyta atsiskaityti padirbtais eurais. Daugiausia tokių atvejų Kaune, tačiau padirbtomis kupiūromis atsiskaityti bandyta ir Klaipėdoje, Vilniuje, Alytuje, Panevėžyje, Telšiuose.

Lietuva eurą įsivedė sausio 1-ąją.

Iškeitė milijardą

Lietuvoje įvedus eurą, gyventojai iki sausio 7 dienos į naują valiutą jau iškeitė apie 1 mlrd. grynųjų litų, teigia finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Iki sausio 7 dienos vakaro į Lietuvos paštą, bankus ir kredito unijas atnešta ir pakeista į eurus maždaug 1 mlrd. litų. Tai didžiulė suma. Apie 390 tūkst. žmonių atliko keitimo operacijas“, - interviu LRT radijui penktadienį sakė R.Šadžius.

Anot jo, nepaisant nedidelių nesklandumų, pavyzdžiui, eilių Lietuvos pašto skyriuose, euro įvedimas vyksta sklandžiai.

„Aš esu užtikrintas, kad viskas įvyks sklandžiai“, - tikino finansų ministras.

Lietuva sausio 1 dieną tapo 19-a euro zonos nare.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (650)