Linija pradėjo veikti pavasarį ir jau tuomet operatorės pastebėjo, kad nemokamu telefonu pamėgo skambinti vaikai.

DELFI skelbė, kokie vaikų klausimai eurolinijos personalui įsiminė labiausiai.

Nors pirmoji šmaikštautojų banga jau atslūgo ir dažniausiai žmonės skambina norėdami išsiaiškinti, kaip keisis jų įsipareigojimai ar prievolės po euro įvedimo, kaip bus perskaičiuotos pajamos ir kokių pokyčių tikėtis, vis dar atsiranda ir norinčių pajuokauti.

Pavyzdžiui, dirbančių su euro linija operatorių buvo klausiama, kodėl jos nusprendė ant monetų kaldinti Vytį.

Kitas skambinusysis pasiteiravo: „Kiek kainuos kontrabandinės cigaretės po Naujųjų metų?“

Taip pat gyventojams aktualu, kas sausio 1 dieną keis litus į eurus, o pensinio amžiaus asmenys konsultantų prašo paskaičiuoti, kiek jų pensija sudarys eurais.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmonės skambina į euroliniją, nes šalia neturi skaičiuotuvo: pavyzdžiui, namą pardavinėjęs žmogus nežinojo, kiek jo prašoma suma sudaro eurais, tad paskambino į euroliniją ir paprašė ją konvertuotuti į eurus.

DELFI primena, kad litus į eurus nuo 2015 metų sausio 1 d. nemokamai neribotą laiką keis Lietuvos bankas, iki liepos 1 d. visi komercinių bankų skyriai, vėliau – ir kai kurie kiti skyriai, iki kovo – Lietuvos paštas ir kai kurios kredito unijos. Nemokamo keitimo vietų iš viso Lietuvoje bus 690, jų sąrašą galite rasti čia. Nemokama euro telefono linija yra 8 800 34528.

Gyventojai įspėjami, kad jeigu kas nors siūlys keisti pinigus namuose ar gatvėje, raginama nedelsiant pranešti apie tai policijai telefonu 112, apie galimus sukčių kėslus perspėti artimuosius bei draugus.

Prekybininkai ir paslaugų tiekėjai 15 kalendorinių dienų – nuo 2015 m. sausio 1 d. iki sausio 15 d. – priims atsiskaitymus tiek litais, tiek eurais, tačiau grąžą duos tik eurais. Sausio 16 d. euras taps vienintele valiuta tinkama atsiskaitymui.

Neatšaukiamas litų keitimo į eurus kursas yra 3,45 lito už 1 eurą. Euro įvedimo Lietuvoje diena – 2015 m. sausio 1 d., ketvirtadienis. Tą dieną įstaigų, įmonių ir gyventojų įsipareigojimai bei sutartys, visos gyventojų sąskaitos bankuose litais bus automatiškai ir nemokamai perskaičiuotos į eurus pagal galutinį, neatšaukiamą litų keitimo į eurus kursą.