Latvijos vyriausybė sako, kad euras leis šaliai kasmet sutaupyti po 70-imt milijonų eurų vien dėl to, kad nereikės keisti valiutos prekiaujant ir atsiskaitant Europos Sąjungoje. Tačiau tai tik nedidelė dalis naudos. Latvijai perėjimas prie euro akivaizdžiai buvo naudingas – tai spaudos konferencijoje tvirtino Latvijos finansų ministras Andris Vilkas.

„Tai ilgai lauktas ir labai svarbus momentas kiekvienai šaliai, tačiau visus pliusus ir minusus tiksliau suskaičiuoti bus galima tik praėjus ilgesniam laikotarpiui. Dabar matome tik tai, kad euras naudingas Latvijos ekonomikai, žinoma, naudos bus dar daugiau. Investicijos ir pelnas neturėtų būti skaičiuojamas pirmaisiais mėnesiais, tai reikia daryti praėjus daugiau laiko“, – tvirtina Latvijos finansų ministras A. Vilkas.

Euras padidino ir Latvijos skolinimosi galimybes.

„Didžiausia nauda mums ta, kad nebus įskaičiuojama rizika dėl valiutos nuvertėjimo skolinantis, todėl mūsų skolinimosi reitingai aukštesni, nei buvo ankščiau“, – sako Latvijos ekonomikos ministras Vjačeslavas Dombrovskis.

Priš porą savaičių tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ padidino Latvijos ilgalaikio skolinimosi reitingą. Toks įvertinimas reiškia, kad šalies ekonomika auga, gerai tvarkomi viešojo sektoriaus finansai. Tai jau trečia tokia žinia per mėnesį: kitos didžiosios reitingų agentūros irgi padidino Latvijos skolinimosi reitingą.

Latvijos statistikos departamento duomenimis, kainos, įsivedus eurą, šalyje pakilo šešiomis dešimtosiomis procento. Maisto ir gėrimų kainos – pusantro procento.

Prisijungus prie euro zonos sustiprėjo ir Latvijos bankų sektorius. Dabar prireikus bankai gali naudotis Europos centrinio banko lėšomis. Europos Komisija prognozuoja, kad Latvijos ekonomika šiemet išaugs trimis ir aštuoniomis dešimtosiomis procento – puse procento daugiau nei Lietuvos, kuri eurą įsives sausio 1-ąją.