Vyriausybė pritarė papildymams Rizikų pašalinimo plane - jis saugos vartotojus euro įvedimo Lietuvoje metu.

„Šis planas buvo papildytas pagal Europos Komisijos rekomendacijas. Planas papildytas, kaip būtų elgiamasi, kai ruošiantis euro įvedimui būtų nepalankios gamtos sąlygos, galimi darbuotojų streikai, aprūpinimo grynaisiais sutrikimai“, - DELFI dėstė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Jis paaiškino, kad „nepalankių gamtos sąlygų“ atveju numatyta, ką turėtų daryti Lietuvos tarnybos, jei euro įvedimo metu įvyktų retai atsitinkantys reiškiniai, pavyzdžiui, dalis kelių būtų nepravažiuojami.

Stasys Kropas
„Atitinkamos tarnybos: Policijos departamentas, Automobilių kelių direkcija ir kiti turėtų numatytas priemones įgyvendinti“, - sakė S. Kropas.

„Šis rizikų valdymo planas buvo apsvarstytas Vyriausybės pasitarime, - patvirtino vidaus reikalų ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Kaminskas. - Planas nėra viešintinas iš rizikų valdymo pusės. Galiu tik bendrai apibūdinti, kad planas turėtų būti papildytas priemonėmis, kurios skirtos suvaldyti klimatines, personalo ir kitas pagrindiniame priemonių plane nenumatytas rizikas.“
Visos atsakingos institucijos dėl plane numatytų rizikų turės pasirašyti susitarimus.

Ko tikėtis?

Birželį Europos Vadovų Taryba pareiškė aukščiausią politinį pritarimą, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje būtų įvestas euras. Šis ES lyderių pareiškimas yra vienas paskutinių ES institucijų patvirtinimų, jog Lietuva yra pasirengusi tapti 19-ąja euro zonos nare. Formaliai galutinis sprendimas bus priimtas liepos pabaigoje. 

Tuomet turėtų būti skelbiamas neatšaukiamas litų keitimo į eurus kursas. Veikiausiai, jis liks toks pat, koks yra dabar – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Per 30 dienų nuo šio sprendimo visos kainos Lietuvoje turės būti skelbiamos dviem valiutomis ir tai truks iki 2015 m. vidurio. Lietuva 19-ąja euro zonos nare nori tapti nuo 2015 m.

Lietuvoje planuojama imtis įvairių priemonių, skirtų nustatyti, ar prekių ir paslaugų kainos teisingai bus perskaičiuojamos į eurus. Statistikos departamentas jau paskelbė, kokių 100 prekių ir paslaugų kainas stebės, o verslui, neteisingai perskaičiavusiam kainas, bus taikomos sankcijos, viena jų – ir piniginės baudos.

Lietuvai keičiant valiutą verslininkams taip pat bus siūloma savanoriškai pasirašyti sąžiningo kainų perskaičiavimo memorandumą, kuriame bus įsipareigojama nesinaudoti euro įvedimu didinant kainas.

DELFI primena, kad Lietuvos bankas skaičiuoja, jog euro įvedimas šalyje kainas padidina maždaug 0,2-0,3 proc.

Kur keis valiutą?

Euro įvedimo įstatyme numatyta, kad nuo euro įvedimo dienos litai į eurus neatlygintinai, neribotomis sumomis ir neribotą laiką bus keičiami Lietuvos banke (LB). Komerciniai bankai ir užsienio bankų filialai bei jų padaliniai šią operaciją tokiomis pat sąlygomis vykdys 6 mėnesius nuo euro įvedimo. Šiam terminui pasibaigus, dar pusmetį tokią pat operaciją vykdys į LB patvirtintą sąrašą įrašyti bankų padaliniai.

Taip pat neatlygintinai litus į eurus keis „Lietuvos paštas“ - 60 dienų nuo euro įvedimo.
Perskaičiuojant litus į eurus siūloma nustatyti bendrą matematinę apvalinimo taisyklę: apvalinama į mažesnę pusę, jei po kablelio skaitmuo mažesnis už 5, ir į didesnę – kai skaitmuo 5 arba didesnis.
Neatlygintinai bus perskaičiuojami visose bankų klientų sąskaitose laikomi pinigai, išsaugant sąskaitos unikalų numerį.
Kainos litais ir eurais bus skelbiamos ir 6 mėn. po euro įvedimo dienos - iki 2015 m. liepos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)