Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas gyventojams pataria būti budriems ir neužkibti ant sukčių kabliuko.

„Norime priminti žmonėms, kad nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami, jokie pašto ar banko atstovai nesilankys gyventojų namuose. Todėl neįsileiskite į namus nepažįstamų asmenų, netikėkite skambučiais, siūlančiais registruoti banknotus, surašyti ar palankesnėmis sąlygomis iškeisti turimus pinigus", - gyventojams pataria policijos vadovas.

Plėšimai, vagystės

Policijos pareigūnai ragina žmones keičiant pinigus, neiti į bankus vieniems, paprašyti, kad juos palydėtų artimieji ar kaimynai. Nereikėtų girtis aplinkiniams apie keičiamas pinigų sumas. Prie paštų ar bankų reiktų vengti išsitraukti grynus pinigus, perskaičiuoti juos, ar kitaip akivaizdžiai demonstruoti, kad žmogus su savimi turi daug grynų pinigų.

Grynuosius pinigus patariama laikyti bankuose, taip išvengiant galimų vagysčių iš namų.

Pareigūnai užtikrins viešąją tvarką ir operatyvų policijos pajėgų reagavimą grėsmės ar pavojaus atveju, taip pat užtikrins saugumą paštuose, kuriuose litai bus keičiami į eurus. Paštuose, kuriuose bus keičiama valiuta, nepertraukiamai budės ne mažiau kaip po vieną policijos pareigūną, taip pat bus užtikrintas saugus pinigų vežimas policijos transporto priemonėmis į paštus ir iš jų. Pinigus, iš anksto suderintais maršrutais, vežioja mobilios komandos, kurias lydi policijos palyda.

Sukčiavimai

Pareigūnai įspėja, kad gali padaugėti atvejų kuomet už pirkinius bus atsiskaitoma suklastotais eurais.

Taip pat galimi sukčiavimai, pasinaudojant lito keitimo į eurą faktu, į namus gali vaikščioti žmonės, apsimetę bankų, paštų darbuotojais ir siūlyti iškeisti grynuosius pinigus palankesniu kursu.

Sukčiai gali sugalvoti ir kitų, naujų, dar negirdėtų būdų, kaip išvilioti pinigus.

Netikrų pinigų platinimas ir klastojimas

Nusikaltėliai gali pradėti gaminti netikrus euro banknotus naudodami spalvoto kopijavimo būdus ar profesionalią spausdinimo įrangą.

Neatmestina versija, kad Lietuvoje gali padaugėti atvejų, kuomet bus platinami užsienio valstybėse pagaminti netikri euro banknotai, kuriuos gali platinti pietietiško gymio asmenys.

Kaip rodo praktika, dažniausiai klastojami 50 eurų nominalo banknotai.

Pareigūnai perspėja gyventojus ypatingai vengti imti didelės vertės banknotus gatvėje, turguose, kitose nepatikimose vietose, pirkti daiktus iš nepažįstamų asmenų panašiose vietose.

Pagrindiniai euro banknotų apsaugos požymiai

Pareigūnai ragina žmones įsiminti 3P principą - pačiupinėk, pažiūrėk, pakreipk.

- Pačiupinėk: popierius šiugžda, jaučiasi spaudos nelygumai;

- Pažiūrėk prieš šviesą: vandens ženklai (matoma arka arba langai, banknoto nominalas naujojoje serijoje deivė - Europa), apsauginis siūlelis, (matomas tik pakėlus prieš šviesą). 

- Pakreipk: holograma (vaizduojami nominalo skaičiai ir simboliai kinta pakreipus banknotą), blizganti juostelė (reverse su euro simboliu € ir nominalo skaičiumi 5, 10 ir 20 seno tipo eurų banknotuose), spalvą keičiantis nominalo skaičius (pakreipus 50, 100, 200, 500 bei naujo tipo 5 ir 10 eurų banknotuose).

Policija dar kartą prašo žmonių būti dėmesingais, atidžiai saugoti savo turtą nuo galimų grėsmių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)