Nors euru atsiskaityti galėsime tik nuo sausio pirmosios, nuo šiandien Lietuvos gyventojai jau gali įsigyti eurų monetų rinkinių Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune, komerciniuose bankuose, o nuo gruodžio 4 d. – ir „Lietuvos pašte“.

Lietuvos banko eilėse lūkuriavo 15-30 žmonių

„Lietuvos banko“ Grynųjų pinigų tarnybos Kasos departamento direktorius Mindaugas Vilkelis pasakojo, kad pirmoji diena, kai prekiaujama eurais, banko darbuotojams buvo pakankamai įtempta.

„Tikslios statistikos dar neturime, nes pirmoji rinkinių pardavimo diena dar nesibaigė, bet visos kasos dirba pilnu apkrovimu. Mūsų vertinimais, per pirmąjį prekybos pusdienį Vilniuje Žirmūnų, Totorių ir Kauno kasose jau aptarnauta daugiau kaip 1.000 gyventojų“, - skaičiavo M. Vilkelis.

Pagrindinio šalies banko atstovo teigimu, žmonės rinkosi nuo pat Lietuvos banko kasų atidarymo. M. Vilkelis pabrėžė, kad labai ankstyvo stoviniavimo nebuvo, bet iki šiol naujosios valiutos prie kasų laukia nenutrūkstama eilė, kurioje vidutiniškai būna 15-30 žmonių.

Grynųjų pinigų tarnybos Kasos departamento vadovas priminė, kad be eurų rinkinių pardavimo vyksta ir kitų paslaugų aptarnavimas – monetų keitimas į banknotus, numizmatinių monetų pardavimas bei sugadintų pinigų priėmimas ar keitimas gerais.

Eiles ilgina ir monetų kolekcionieriai iš užsienio

Eurų pardavimais nesiskundžia ir vienas didžiausių šalies bankų „Swedbank“. Jo atstovo spaudai Sauliaus Abraškevičiaus teigimu, lietuviškais eurais domisi ir užsieniečiai.

„Peržvelgę lankytojų srautus kai kuriuose padaliniuose, matome, jog neretai daugiau nei pusė apsilankymų banko padalinyje yra dėl euro rinkinių. Atskiruose banko padaliniuose gyventojų aktyvumas ir srautai panašūs. 13 val. duomenimis, „Swedbank“ padaliniuose buvo išplatinta apie 6.500 rinkinių vienetų. Matome, jog jais domisi ir užsienio numizmatai“, - pastebėjimais dalinosi S. Abraškevičius. 

Per pietus DELFI darbuotojai eiles pastebėjo ir didžiausiame šalies komerciniame banke „SEB“. Banko viešųjų ryšių vadovas Arvydas Žilinskas taip pat svarstė, kad eilės galėjo susidaryti dėl turistų.

„Akivaidžiai jaučiame, kad žmonių daugiau, tačiau tai būdinga Vilniaus centre esantiems banko skyriams. Vienas iš galimų objektyvių paaiškinimų - pažintinius euro monetų paketus noriai perka daug užsienio turistų. Iki 14 val. banko skyriuje aptarnauta tiek klientų, kiek paprastai aptarnaujama per visą darbo dieną“, - sakė A. Žilinskas.

Jo teigimu, kituose banko skyriuose eurais besidominčių žmonių mažiau, tad klientai yra informuojami apie tuos banko padalinius, kuriuose laukimo laikas yra trumpesnis.

Skubėti nepataria

Lietuvos bankas informuoja, kad komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos (iki 2015 m. birželio 30 d.). Dar pusmetį (iki 2015 m. gruodžio 31 d.) nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių (visų apskričių
centruose ir kai kuriuose kituose miestuose). Tuo metu „Lietuvos paštas“ ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis tik 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo (iki 2015 m. kovo 1 d.).

Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką
ir neribotą kiekį. Banko specialistai rekomenduoja, kad jei nėra būtina, iki euro įvedimo litų į eurus keisti neverta, nes toks keitimas kainuoja, o nuo 2015 m. sausio 1 d. grynuosius litus į eurus bus galima išsikeisti nemokamai.