Kaip BNS teigė LB Grynųjų pinigų tarnybos Kasos departamento direktoriaus Antanas Ivanauskas, jau 2015-ųjų pradžioje bus galima gauti ir didesnių - 100, 200 ir 500 - nominalų kupiūras, tačiau jos bus išduodamos tik pinigų keitimo skyriuose. Pasak jo, naudoti tik mažesnes kupiūras likus dviems savaitėms iki valiutos keitimo ir dvi savaitės po jo rekomenduoja Europos Komisija (EK).
„Įvedus eurą visi komerciniai bankai turės visų eurų nominalų banknotų. Atsižvelgdamas į Europos Komisijos (EK) rekomendacijas, Lietuvos bankas kartu su komerciniais bankais susitarė, kad 2015 metų pradžioje komercinių bankų padaliniuose ir iš bankomatų klientams pirmiausia bus išduodami mažesnių nominalų (5, 10, 20 ir 50) eurų banknotai“, - sakė A.Ivanauskas.

Jis sakė, kad LB visą sausio 1-ajai reikiamą kiekį banknotų pasiskolins „iš vieno eurą įsivedusios šalies centrinio banko“, su kuriuo kol kas sutartis dar nėra pasirašyta. Vėliau tą skolą LB grąžins, atspausdinęs reikiamą kiekį banknotų eurus spausdinančiose Europos spaustuvėse.

Planuojama, kad visus banknotus Lietuva turės jau lapkričio 1 dieną.

Iki sausio 1-osios prekybininkams taip pat bus sudarytos galimybės apsirūpinti visų nominalų banknotais - juos didžiosios įmonės galės užsakyti ir gauti iš komercinių bankų nuo gruodžio 1 dienos. Mažesnėms įmonėms tokios galimybės bus sudarytos likus penkioms dienomis iki euro įvedimo.

Anot Europos Komisijos atstovų, kad, pavyzdžiui, 500 eurų banknotai eurozonos valstybėse valiutos pasikeitimo metu niekada nenaudojami prekyboje, nes patys prekybininkai pradžioje neturi pakankamai grynųjų pinigų grąžai, taip pat baiminamasi neigiamų pasekmių dėl galimo stambių kupiūrų padirbinėjimo.

„Tuos banknotus (didesnio nominalo - BNS) paprastai turi žmonės, kurie nepasitiki bankų sistema ir nori taupyti namuose. Mūsų patirtis rodo, kad kai kuriose šalyse jie naudojami dėl paplitusios šešėlinės ekonomikos (...). Labiausiai tikėtina, kad jūs bankomatuose jų (500 eurų nominalo banknotų - BNS) nepamatysite“, - praėjusią savaitę žurnalistams Briuselyje sakė Europos Komisijos pareigūnas, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Anot jo, beveik trečdalis visų 500 eurų banknotų kilus nekilnojamojo turto statybų bumui buvo paplitę Ispanijoje, kai darbuotojams atlyginimai dažniausiai buvo mokami grynaisiais.

Jis taip pat nurodė, kad daugelyje euro zonos narių didžiausio nominalo bankomatuose esantys banknotai yra 50 eurų vertės, išskyrus Austriją ir Liuksemburgą, kur stambiausios bankomatuose esančios kupiūros yra 100 eurų.

Iš viso Lietuvos bankas planuoja įsigyti 132 mln. vienetų eurų banknotų ir 370 mln. vienetų eurų ir euro centų monetų.

Planuojama, kad visas šaliai reikalingas eurų monetų kiekis bus nukaldintas Lietuvos monetų kalykloje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (623)