Deja, dėl to pabrango dalis prekių ir paslaugų.

SEB prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sako labiausiai kainų perrašymą pastebįs kavinėse. Tačiau neatmeta, kad ir kiti paslaugų teikėjai taip pat yra pakankamai jautrūs šiai tendencijai.

„Renkamasi nepralošiama partija. Jeigu vartotojas tokių kainodaros novatorių nebaus, jiems daugiau niekas negresia. Pats žinau daug pavyzdžių ir jeigu kavinėje pamatau neįprastą kainą litais, beveik galėčiau lažintis, kad ta kavinė kainas padidino pastaraisiais mėnesiais. Manau, kad geriausia tokius dalykus viešinti“, - DELFI komentavo ekonomistas.

Pašnekovas prisimena, kad tokia pačia praktika buvo pagarsėję ir Latvijos verslininkai.

„Latvijoje šis reiškinys buvo gal ne masiškas, bet tikrai labai plačiai paplitęs. Tuo metu Latvijos finansų ministras Andris Vilkas netgi grasino nesinaudosiąs tokius žaidimus žaidžiančių prekybininkų ir paslaugų teikėjų paslaugomis“, - kalbėjo G. Nausėda.

Kainų perrašymas Latvijoje aprimo prasidėjus oficialiai kontrolei.

Gitanas Nausėda
„Pripažįstant, kad tai yra tam tikras valdžios institucijų pralaimėjimas privačių bendrovių atžvilgiu, manau, kad kainų didėjimo efektas tokiu būdu išsiskirsto laike. Kitaip tariant, viskas apvalinama ne tada, kai euras įvedimas, o tai mėginama tai padaryti likus keliems mėnesiams iki jo įvedimo. Tada sulaukus euro apvalinimo efektas gali likti minimalus, nes bus įvykęs anksčiau“, - teigė ekonomistas.

Kita vertus, anot jo, oficialioji statistika kainų didėjimo kol kas nefiksuoja.

„Kiek mums reikšminga beatrodytų mus supančių bendrovių praktika arba tie atvejai, apie kuriuos mums papasakoja, tačiau Statistikos departamentas to nefiksuoja vartotojų kainų indekse. Taigi yra du variantai: arba nėra masiškumo, arba tai lemia metodologiniai ypatumai“, - svarstė G. Nausėda.

DELFI ne sykį rašė apie pakeistas kainas įvairiose maitinimo įstaigose. Pastaruoju metu kainas taip, kad būtų patogu pakeisti į eurus perrašė kavinių tinklas „Kolonos“, „Radharanė“, Trakuose įsikūrusi „Senoji kibininė“. Kavinės „Presto“, „Vapiano“ kavinės pakeitė dienos pietų kainas. Daugiau DELFI skaitytojų pastebėtų kainų pasikeitimų galite rasti čia. Kainų pasikeitimu DELFI skundėsi ir „H&M” drabužių pirkėja.

Verslininkai pasikeitusią kainodarą motyvuoja įvairiai: pasikeitusiomis sąnaudomis ir patogumo siekiu. Iki rugpjūčio 22 d. valdžios institucijos kainų pasikeitimo niekaip nekontroliavo.

Nebūtinai padidėjo

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto Rinkodaros katedros vedėjas prof. dr. Sigitas Urbonavičius pripažįsta pats pastebįs, kad kainos perrašomos.

Sigitas Urbonavičius
„Suprantu, kodėl taip atsitiko. Įsivaizduokite, jeigu kirpimas kainuotų 9,83 eurus, tai juk geriau daryti 10 eurų, kol gali, nes po to naująją kainą turėsi ilgą laiką. Nenoriu teisinti verslininkų, bet tokios kainos jiems yra patogesnės. Aš pastebiu, kad perrašomos kainos nebūtinai didėja. Savo kirpykloje pastebėjau, kad vietoj 35 Lt dabar už kirpimą bus prašoma 10 eurų. Neatmesčiau, kad nemaža dalis galvoja, kaip čia dar ir pasididinus, taigi daugelis bandė apvalinimą padaryti naudingą sau“, - DELFI komentavo jis.

Pasak pašnekovo, toks kainų perrašymas turėtų baigtis prasidėjus oficialiam kainų stebėjimui, kuris truks iki kitų metų birželio pabaigos.

DELFI primena, kad nuo rugpjūčio 22 d. per 350 specialistų iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos ir kitų kontroliuojančių institucijų pradės tikrinti, ar prekių ir paslaugų kainos nurodytos litais ir eurais. Taip pat bus tikrinama, ar jos teisingai perskaičiuotos į eurus.

Nustačius pažeidimus dėl kainų skelbimo litais ir eurais, pirmą kartą galima sulaukti įspėjimo arba baudos iki 1 tūkst. Lt bei prievolę pašalinti pažeidimą.

Už pakartotinius pažeidimus sankcijos bus griežtesnės – fiziniams asmenims bus skiriama iki 5000, o juridiniams asmenims nuo 1000 iki 10 tūkst. litų baudos.

Statistikos departamento duomenimis, liepą lyginant su praėjusių metų liepa, visos kainos Lietuvoje didėjo 0,3 proc., o kavinėse, viešbučiuose ir restoranuose – 2,9 proc.

Departamento atsakyme nurodoma, kad apskaičiuojant infliaciją yra įtraukiamos visos reprezentatyvios prekės. Tačiau bendras vartojimo kainų indeksas apskaičiuojamas įvertinant ir tam tikrų prekių svorį pirkėjo krepšelyje.

Euras Lietuvos valiuta taps nuo 2015 m. sausio.

Pastebėjote pakilusias kainas? Atsiųskite informaciją mums! DELFI Pilietis laukia jūsų laiškų pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (524)