Tai, kad saugykla išnuomota privačiai saugos kompanijai eurų saugojimui, patvirtino Lietuvos turto banko vadovas Arnoldas Burkovskis.

Taigi per dvejus metus iš išorės gerokai nudrengtas pastatas vėl pritaikytas buvusiai paskirčiai - pinigų saugojimui. Lietuvos banko Klaipėdos skyrius buvo uždarytas 2012 m. gruodžio 31 d., rašoma dienraščio „Klaipėda“ publikacijoje.

Dienraščio duomenimis, prieš palikdami saugyklą, darbuotojai užkonservavo elektronines apsaugos sistemas, kurioms esą niekas neturėjo pakenkti ir jos šiandien turėtų patikimai veikti, kaip ir anksčiau. KLAIPĖDA

"Tai - labai specifinis pastatas, skirtas dideliam grynųjų pinigų kiekiui saugoti. Kai šią saugyklą statė 1999 m., vieta šalia uosto pasirinkta neatsitiktinai. Naujus litų banknotus, kuriuos gamino užsienyje ir atgabendavo laivais į Lietuvą, buvo labai patogu, saugu ir netoli atvežti būtent į šią saugyklą", - pasakojo buvęs šio banko skyriaus tarnautojas.

Buvo atsižvelgta į tai, kad plačia Naujojo Uosto gatve nesunku manevruoti dideliems sunkvežimiams su konteineriais, pilnais pinigų. Tam buvo specialiai įrengtas didžiulis saugyklos kiemas, aklini vartai.

Teigiama, kad visą tą laiką, kai buvo atvežami naujai pagaminti litai, neatsitiko nė vieno incidento, viskas vykdavo esą labai sklandžiai, idealiai pagal planą. Apsauga buvo išskirtinė - ir techninė, ir fizinė. Tvirtinama, kad pastatas - viena moderniausių pinigų saugyklų Baltijos šalyse, kurią vėl bus bandoma parduoti kitų metų pradžioje.

Prieš keletą metų Lietuvos banko ekspertai nusprendė, kad į Vakarų Lietuvos regioną vežioti grynus pinigus iš Vilniaus ir Kauno geriau, nei uostamiestyje turėti saugyklą, įrengtą pagal paskutinį technikos žodį. Buvęs Lietuvos banko Klaipėdos skyriaus vadovas Evaldas Lukauskas, sužinojęs, kad saugykloje vėl saugomi pinigai, visai dėl to nenustebo.

"Manęs niekas neklausė, kai dar 2011 m. sakiau, kad saugyklos vėl prireiks prieš euro įvedimą. Ir prireikė. Jokių racionalių paaiškinimų, kodėl buvo uždarytas šis banko skyrius Klaipėdoje, lig šiol neturiu", - tvirtino E.Lukauskas.