Dokumentą pasirašė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas ir komercinių bankų – „Swedbank“, „SEB“, „Citadele“, „Danske bank“, DNB, „Finasta“, „Nordea“, Medicinos ir Šiaulių bankų – vadovai.

Intensyviuoju valiutos keitimo laikotarpiu šių metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje bankai, atžvelgdami į savo klientų srautus, numato pailginti klientų aptarnavimo padalinių darbo laiką, esant galimybėms sausio 1–osios antroje dienos pusėje ir sausio 3–4 d. savaitgalį sudaryti sąlygas gyventojams pasikeisti litus į eurus. Bankai aktualiu laikotarpiu taip pat padidins klientus aptarnaujančių darbuotojų skaičių.

Sutarta ir dėl visą šalies teritoriją dengsiančio bankų padalinių tinklo, per kurį litai į eurus bus keičiami nemokamai – už dyką klientus aptarnausiančių bankų sąrašą Lietuvos bankas žada patvirtinti artimiausiu metu.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas S. Kropas įvedant eurą rekomenduoja gyventojams pinigus palaipsniui pervesti į banko sąskaitas, kuriose sausio 1–ąją jie bus perskaičiuoti automatiškai ir be jokio mokesčio. Taip pat raginama pirmosiomis dienomis nepulti į bankus, nes litus į eurus nemokamai išsikeisti bus galima iki pat metų vidurio.

„Trečias patarimas smulkiam verslui, prekybininkams, kuriems reikalingi grynieji. Grynųjų pinigų kiekis Lietuvoje tuo laikotarpiu padidės trigubai, todėl rekomenduojame jau dabar konsultuotis su bankais ir užsisakyti eurų pakeitimą, tai sumažins problemų“, – sakė S. Kropas.

Nemokamai litų į eurus keis apie 350 bankų padalinių, bankomatų tinklas ir apie 300 „Lietuvos pašto“ skyrių. Pinigus keis ir „Perlo“ terminalai.

Įsipareigoti išlaikyti dabartinius tarifus ir įkainius bankai žada netrukus su Ūkio ministerija pasirašydami Gerosios verslo praktikos įvedant eurą memorandumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)