„Eurobarometro“ tyrimo rezultatai rodo, kad, palyginti su 2014 m. pavasariu, Lietuvos gyventojų informuotumas apie eurą padidėjo. Šiuo metu 70 proc. gyventojų teigia, jog jie jaučiasi esą labai gerai arba gana gerai informuoti apie eurą, o 2014 m. pavasarį tokių gyventojų Lietuvoje buvo 50 proc. Taip pat 96 proc. gyventojų nurodė žinantys, kad Lietuva eurą įsives 2015 metais.

Parama euro įvedimui beveik nepakito nuo 2014 m. pavasario: 47 proc. respondentų (+1 p.p.) sako, kad jie pritaria euro įvedimui, nepritariančiųjų yra 49 proc. (+1 p.p.). Tačiau 50 proc. respondentų mano, kad euro įvedimas valstybėse, šiuo metu naudojančiose eurą, joms turėjo teigiamą poveikį.

Paklausti apie euro monetas ir banknotus, 77 proc. Lietuvos gyventojų atsakė matę euro banknotus, o 49 proc. – juos naudoję. Atitinkamai 72 proc. nurodė, kad matė euro monetas, o jas naudojo 44 proc. Lietuvos gyventojų. Kad visoje euro zonoje naudojami banknotai yra vienodi, žinojo 42 proc. gyventojų, o 64 proc. gyventojų žinojo, kad euro monetų viena pusė yra vienoda, o kita skiriasi: joje pavaizduotas konkrečios euro zonos šalies sukurtas piešinys.

Vardydami institucijas, kurių pateikiama informacija apie euro įvedimą pasitiki labiausiai, respondentai išskyrė Lietuvos banką (73 proc.) ir Europos Sąjungos institucijas (62 proc.). Tyrimo rezultatai rodo, kad esminė informacija, kuri, gyventojų nuomone, turėtų būti pateikta apie eurą, yra nacionalinės valiutos keitimo į eurus taisyklių laikymosi užtikrinimas (61 proc.), euro poveikis gaunamam atlyginimui ir turimoms sąskaitoms bankuose (60 proc.), kaip euras bus įvedamas Lietuvoje (58 proc.), socialinės, ekonominės ir politinės euro įvedimo pasekmės (56 proc.), vieno euro vertė (47 proc.) ir euro banknotų bei monetų išvaizda (36 proc.).

Dauguma Lietuvos gyventojų (84 proc.) baiminosi, kad euro įvedimas sąlygos kainų didėjimą, o 76 proc. respondentų yra susirūpinę, jog valiutos keitimo laikotarpiu gali būti piktnaudžiaujama nustatant kainas. Todėl net 7 iš 10 gyventojų manė, kad kainų rašymas abiem valiutomis yra būtinas siekiant sklandaus valiutos pakeitimo.

Kalbant apie teigiamas euro įvedimo pasekmes, 86 proc. apklaustųjų atsakė manantys, kad, įsivedus eurą, bus patogiau keliauti į valstybes, kurių valiuta yra euras, 66 proc. – kad bus lengviau apsipirkti eurą naudojančiose valstybėse, 50 proc. – kad taps lengviau palyginti kainas, o 47 proc. sutiko, kad bus sutaupoma, panaikinus valiutos keitimo mokesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)