„Dabar, kai žmonės litus, grynuosius pinigus įnešė į komercinių bankų sąskaitas, aš tikiuosi, kad jie pradės daugiau atsiskaityti kortelėmis, o tiek, kiek reikės grynųjų pinigų, tą galės labai laisvai padaryti“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, Lietuvoje gana nemaža dalis žmonių iki šiol atsiskaitydavo grynaisiais pinigais.

„Jeigu grynaisiais pinigais mūsų rinkoje cirkuliuodavo apie 11 mlrd. litų, tai yra gana didelė suma. Jeigu palygintume su kaimyninėmis valstybėmis - Latvija ar Estija, tose šalyse daugiau atsiskaitoma kortelėmis“, - sakė Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičiaus nuomone, į bankus grįžtantys grynieji pirmiausiai padidins žmonių saugumą.

„Manau, kad gyventojai galės būti saugesni, nes didelės pinigų sumos laikomos namie, irgi sukelia tam tikrą pavojų ar grėsmę, kad gali būti kitų žmonių paimti. Manyčiau, kad pinigai turėtų būti bankuose“, - tvirtino A.Butkevičius.

Lietuvoje ruošiantis įvesti eurą, 2014 metų pabaigoje sparčiai sumažėjo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje - gruodžio 31 dieną jų buvo 5,81 mlrd. litų – 51 proc. mažiau nei prieš metus.

Lietuvos bankas pernai teigė, kad Lietuva, palyginti su Latvija ir Estija, turi daugiausiai grynųjų pinigų - pernai balandį jis sudarė daugiau nei 10 proc., Latvijoje – apie 8 proc., Estijoje – 6 proc. bendrojo vidaus produkto.

SEB banko apklausos duomenimis, 29 proc. gyventojų prekybos vietose pirmomis 2015 metų savaitėmis ketina dažniau naudotis mokėjimo kortelėmis. Banko teigimu, Latvijos praktika parodė, kad euro įvedimo įtaka atsiskaitymams mokėjimo kortelėmis nebuvo vienkartinė – ji išlieka visus metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)