Tai pastebėjo ir DELFI skaitytojai. Vienas iš jų specialioje euro įvedimui skirtoje rubrikoje klausė: „Ar po euro įvedimo labai kis aukso kaina? Jei taip, tai kaip?“. Todėl DELFI nusprendė išsiaiškinti, kaip euras paveiks aukso rinką, ar verta santaupas investuoti šioje srityje bei kada aukso dirbinius pirkti geriau – prieš ar po euro įvedimo.

Investicinio aukso kainą lemia du faktoriai

Įmonės „Aurea Verum“, kurios veikla yra susijusi su investiciniais ir kolekciniais objektais (monetomis ir luitais), direktorė Renata Saldžiūnaitė, patikino, kad euras pasaulinei aukso rinkai, kurioje ir nustatoma aukso kaina, įtakos nepadarys. Tačiau pokyčius turėtume pastebėti Lietuvos aukso rinkoje.

„Lietuvos rinkoje tam tikras nedidelis pardavimų padidėjimas įsigyjant investicinį auksą ir sidabrą yra pastebimas, tačiau nei dabar, nei po euro įvedimo aukso kaina neturėtų augti. Auksas nebrango ir Latvijoje ar Estijoje“, – sakė ji.

Anot R. Saldžiūnaitės, aukso kaina yra nustatoma pasaulinėje rinkoje ir galioja visose šalyse. Pasirodo, didesnę įtaką tam turi du faktoriai: ekonominė situacija JAV ir geopolitinė įtampa.

„Gerėjant ekonominei situacijai JAV ir dar keliose Europos šalyse, aukso kaina turėtų mažėti. Tai matoma nuo praėjusių metų, kai nedarbo lygis JAV pradėjo mažėti, todėl JAV centrinis bankas pradėjo mažinti „pinigų spausdinimo“ programos apimtis bei prakalbo apie palūkanų normos didinimą. Todėl JAV doleris sustiprėjo, o tauriųjų metalų kaina sumažėjo. Deja, Europoje situacija dar nėra tokia gera. Aukso kaina paprastai didėja ir didėjant geopolitinei įtampai. Naujausi to pavyzdžiai yra Ukraina ir Artimieji rytai, pastaruoju metu – ir neramumai Kinijoje“, – pasakojo specialistė.

Svetur auksas pigesnis

Paklausta, ar Lietuvoje parduodamas auksas ir taip nėra pernelyg brangus, ji patikino, kad auksas geresne ekonomine situacija galinčiose pasigirti šalyse iš tiesų yra pigesnis. Štai, pavyzdžiui, Vokietijoje apie 100 gramų luitus pas didelius didmeninkus galima įsigyti 1-2 proc. pigiau nei Lietuvoje.

„Tačiau tai yra paaiškinama rinkų dydžių skirtumais. Vokietijos rinka yra daugiau nei 25 kartus didesnė nei Lietuvos, todėl jų didesni dalyviai natūraliai gauna iš kalyklų geresnes sąlygas. Šis principas veikia ir kitose srityse. Pavyzdžiui, palyginkime drabužių „Hugo Boss“ kainas Lietuvoje ir Vokietijoje“, – šyptelėjo specialistė.

Lietuviai investuoja į auksines monetas

Ji tikina pastebėjusi, kad nedidelis aktyvumas Lietuvos aukso rinkoje šiuo metu vis dėlto yra – prekyba tauriuoju metalu prieš euro įvedimą suaktyvėjo. Tačiau ji spėja, kad taip nutiko ne dėl to, kad ieškoma, kur investuoti, o dėl nostalgiškų priežasčių.

„Aukso rinkos aktyvumas dabar yra didesnis nei įprastai, tačiau ne toks didelis, koks buvo pradėjus kilti neramumams Ukrainoje. Tuomet klientų aktyvumas du kartus viršijo įprastą lygį. Dėl euro įvedimo tokio aktyvumo kol kas nematome. Tiesa, nuo antrojo šių metų pusmečio labai išaugo praktiškai visų lietuviškų numizmatinių monetų paklausa – lietuviai noriai perka lietuviškas kolekcines sidabrines ir auksines monetas. Tačiau manome, kad taip nutiko ne dėl to, kad lietuviai pultų taupyti ir investuoti į tauriųjų metalų rinką, o dėl nostalgijos. Nuo kitų metų kolekcinės litais denominuotos monetos nebebus kaldinamos, todėl klientai jų ieško ir perka dabar“, – pastebėjimais dalijosi R. Saldžiūnaitė.

Tačiau paklausta, ką galėtų patarti turintiems aukso,ar jo įsigyti šiuo metu norintiems žmonėms, specialistė dar kartą pabrėžė, kad aukso kainai euras įtakos neturėtų padaryti, todėl negalima tikėtis, kad vėliau aukso dirbinius pavyks parduoti brangiau.

„O turimą auksą patarčiau laikyti iki kiekvienam asmeniškai norimo termino ar net palikti vaikams, anūkams“, – patarė specialistė.

Apskaičiavo, kodėl neapsimoka pirkti juvelyrinių aukso dirbinių

Tai, kad aukso gaminiai nėra gera investicija šiuo metu pabrėžė ir Nacionalinio aukso banko direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Marcinkėnas. Anot jo, šiuo metu auksas yra brangesnis nei įprastai – specialistai stebi aukso permoką.

„Todėl jeigu labai norima investuoti, geriau pirkti ne juvelyrinius dirbinius, o aukso luitus arba monetas. Pavyzdžiui, šiandien 100 g investicinio aukso (praba 999,9) kainuoja 11 270 Lt, taigi už jo gramą sumokame 112,70 Lt. Perkant juvelyrinį gaminį (praba 585), už 12,5 g. jūs sumokate 3 167 Lt, tai 585 prabos aukso gramo kaina yra 253,36 lt ( 999,9 prabos gramo kaina 148,30 lt)“, – palygino specialistas.

Tačiau jis pastebi, kad susidomėjimas investiciniu auksu prieš euro įvedimą yra pakilęs. Tiesa, priduria, kad net ir po euro įvedimo aukso kaina nesikeis.

„Lietuvos rinka yra per maža, kad darytų įtaką pasaulinei aukso rinkai. Investicinio aukso kainų pokyčiai priklauso nuo kainų pasaulinėje aukso rinkoje, pasiūlos, paklausos, ekonomiškai stiprių valstybių politinių ir ekonominių veiksmų. Šios srities aukso kainos jau kito kartu su pasaulinėmis aukso rinkos kainomis, ji yra pririšta prie pasaulinės aukso rinkos kainos, todėl euras įtakos kainų kitimui nepadarys“, – patikino Ž. Marcinkėnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)