Apie tai DELFI pranešė skaitytojas, namuose radęs iki š.m. rugpjūčio mėnesio galiojusį „Ikea“ prekių katalogą. Palyginęs kainas jis pastebėjo, kad vos prieš porą mėnesių mažiau kainavę gaminiai dabar kainuoja net 25 proc. brangiau.

„Namuose besitvarkant atradome „Ikea“ katalogą, kuris galiojo iki 2014 rugpjūčio. Štai, pavyzdžiui, sename kataloge rašoma, jog stalinis šviestuvas „Lampan“ kainavo 7.99 Lt. Šiuo metu „Ikea“ tinklapyje tas pats šviestuvas jau kainuoja 9,99 Lt (2,89€)“, – stebėjosi skaitytojas.

Pavarčius brošiūrą matyti, kad kito ne tik šviestuvo kaina. Štai, pavyzdžiui, leidinyje nurodyta, kad „Godmorgon/Odensvik“ praustuvo spintelė su 2 stalčiais kainavo 599 Lt., šiuo metu ši praustuvė kainuoja 700 litų arba 202,73€, 10 litų pabrango ir „Vargön“ rankena (kainavo 59,99 Lt, dabar 69,99 Lt arba 20,27€).

Kainas būtent rugpjūtį keičia kasmet

Tačiau „Ikea“ parduotuvės Vilniuje vadovas Marius Martinaitis patikino, kad tai tikrai nėra bandymas sukčiauti.

„Prekių kainos kasmet išleidžiamame kataloge galioja vienerius metus. Tai yra mūsų įsipareigojimas pirkėjams, todėl džiaugiamės galėdami jiems pasiūlyti pastovias kainas ištisus metus. Šių metų rugpjūtį išleistame 2015 metų kataloge mums pavyko sumažinti kainas daugeliui naujų ir pirkėjų jau pamėgtų prekių, tačiau neišvengėme ir tam tikrų prekių kainų kilimo, kuriam įtakos turėjo pasikeitusios gamintojų šalys, padidėjusios žaliavų kainos, pakitusios logistikos ir sandėliavimo aplinkybės ir panašiai.

Nepaisant neprognozuojamų rinkos pokyčių ir aplinkybių, pagrindinė IKEA verslo idėja yra pasiūlyti didelį gražių ir praktiškų baldų bei namų apstatymo prekių pasirinkimą tokiomis kainomis, kad jas galėtų įsigyti kuo daugiau žmonių“, – patikino jis.

Ką daryti, jei pastebite augančias kainas?

Tačiau Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Močiulskis patikino, kad žmonės neturėtų prarasti budrumo. Paklaustas, ką reikėtų daryti, jei užfiksuojame, kad prekybininkas arba paslaugų tiekėjas pasinaudojo euro įvedimu ir nustatė nesąžiningas kainas, patikino, kad vartotojai apie tai turėtų įspėti atsakingas institucijas.

Prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų laikymosi privalomo kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu priežiūrą pagal kompetenciją atlieka ir administracines nuobaudas skiria priežiūros institucijos.

„Vartotojai apie pastebėtus galimus pažeidimus turi informuoti atitinkamas rinkos priežiūros institucijas arba Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą tel. (8 5) 262 6760 arba el. paštu tarnyba@vvtat.lt. Be to, vartotojai taip pat gali kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos regioninės veiklos koordinavimo skyriaus specialistus Alytaus apskrityje tel. (8 310) 20505, Šiaulių apskrityje tel. (8 41) 201 149, Utenos apskrityje tel. (8 38) 920619 , Klaipėdos apskrityje tel. (8462) 41608, Panevėžio apskrityje (8 45) 401766 ir Telšių apskrityje (8444) 20609“, – patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)