„Turiu didžiulę taupyklę, kurioje kaupiu baltus lietuviškus centus. Ką man su jais daryti? Kaip geriausia pinigus išsikeisti? Ar tiesa, kad bankai gali priimti tik 10 monetų vienu metu, todėl norėdamas išsikeisti santaupas turėsiu kelis kartus vėl iš naujo stovėti eilėje?“, – susirūpinimo neslėpė skaitytojas.

Ši problema aktuali tiems, kurie namuose kaupia ar kolekcionuoja lietuviškas monetas, baltus centrus. Todėl specialioje euro įvedimui skirtoje rubrikoje nusprendėme pasidomėti, ką jie turėtų daryti ir kada pinigus išsikeisti yra geriausia.

Pataria monetas prieš tai išrūšiuoti

„Tai mitas“, – apie faktą, kad bankai priims tik ribotą kiekį monetų sako „Danske Bank“ Asmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Jūratė Nedzinskienė. Pasak jos, bankai neriboja keičiamų monetų kiekio.

„Į komercinius bankus, taip pat į Lietuvos banko kasas, galima atnešti visą kiaulės taupyklės turinį, bet, taupant laiką, patartina monetas prieš tai išrūšiuoti“, – patarė ji.

Siūlo daugiau atsiskaitinėti mokėjimo kortelėmis

Monetų vienetų limito šiuo metu nėra ir SEB banke. Tai patvirtino SEB banko prezidento pavaduotojas, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

„Tačiau monetas perskaičiuoti užtrunka šiek tiek laiko, ypač, jei monetos yra skirtingo nominalo ir jų daug. Todėl, jeigu yra galimybė, rekomenduojame sukauptas monetas jau dabar išleisti, t. y. jomis atsiskaityti už prekes ir paslaugas“, – priminė jis.

V. Doveika taip pat įspėjo, kad reikėtų saugotis sukčių, kurie siūlo litus į eurus pasikeisti tiesiog gatvėje ar ateina į namus.

„Žmonėms, kuriems bus aktualus grynųjų litų keitimas į grynuosius eurus, svarbu žinoti, kad Lietuvos bankas jau viešai paskelbė vietų, kuriose bus nemokamai keičiami litai į eurus, sąrašą. Taip pat raginame gyventojus daugiau atsiskaitinėti turimomis mokėjimo kortelėmis, o santaupas grynaisiais litais (banknotais) rekomenduojame padėti į banko sąskaitą. Tuomet valiutos keitimo klausimas apskritai kels mažiau rūpesčių, gyventojams nereikės gaišti laiko eilėse, kadangi visos bankų sąskaitose, taip pat ir indėliuose, laikomos lėšos 2015 m. sausio 1 d. bus automatiškai ir nemokamai pakeistos į eurus“, – patarė jis.

Patarė nepamiršti asmens dokumento

Tai, kad pasikeitus nacionalinei valiutai, banke galėsite litų ir centų monetas į eurus išsikeisti nemokamai, patvirtino ir Šiaulių banko Rinkodaros ir komunikacijos departamento direktorė Daiva Grikšienė. Tačiau ji pridūrė, kad tam tikrais atvejais, keičiant didesnę litų sumą, gali reikėti asmens dokumento.

„Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatyme yra numatyta, kad „komerciniai bankai gali nustatyti ir aiškiai matomose klientų aptarnavimo vietose turi paskelbti reikalavimą, kad norintys pasikeisti į eurus 15 000 litų viršijančią sumą (Lietuvos paštas gali nusistatyti kitą tokios maksimalios keistinos sumos dydį) turi pranešti jiems raštu ar elektroninėmis ryšio priemonėmis apie tai ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas, o keitimo metu turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą““, – priminė ji.

Negalima pamiršti ir vaikų

Tuo tarpu „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje
Odeta Bložienė pataria sukauptas litų monetas ir centus išleisti kuo greičiau – tai pasielgę išvengsime eilių ir su tuo susijusių rūpesčių bankų padaliniuose kitų metų sausį.

„Sukauptas smulkias monetas taip pat galite paaukoti tiems, kam labiausiai reikia. Turimus grynuosius litus monetomis ir centais, be papildomų apribojimų, galite pervesti į savo banko sąskaitą kiekviename banko padalinyje ir dabar. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu įmokant grynuosius pinigus į savo sąskaitas banko padalinyje „Swedbank“ klientams taikomas 4,5 proc. nuo sumos (min. 3 Lt) mokestis“, – priminė O. Bložienė.

Anot jos, prieš euro įvedimą labai svarbu nepamiršti ir vaikų – jiems iš anksto parodyti eurus, paaiškinti, kodėl kainos eurais atrodo gerokai mažesnės.

„Jeigu vaikas taupo konkrečiam pirkiniui – kartu suskaičiuokite, kiek eurų šiam pirkiniui jam reikės sukaupti. Po euro įvedimo, per pirmąjį pusmetį, iškeiskite vaiko taupyklėje laikomus litus ir centus į eurus“, – patarė specialistė.

Nuo atnešamos sumos – 3,5 proc. mokestis

Kiek kitokia pinigų įnešimo tvarka galioja Medicinos banke. Iki naujų metų čia pinigus norintys išsikeisti lietuviai turės už tai mokėti 3,5 proc. komisinį mokestį nuo atneštos sumos.

„Medicinos banke, įnešant grynuosius pinigus į savo sąskaitą litų ir centų monetomis, jeigu suma viršys 10 litų ir tuo pačiu metu banko padalinyje nebus pateiktas mokėjimo nurodymas pervesti įneštą sumą į kito kliento sąskaitą, esančią Medicinos banke ar kitame Lietuvoje registruotame/užsienio banke, pagal galiojantį banko paslaugų ir operacijų kainyną bus imamas komisinis atlyginimas - 3,5 % nuo sumos, min. 2 Lt (0,58 Eur)“, – patikino banko Verslo plėtros departamento direktorė Vaida Stamburaitė.

Kur ir kada pinigus bus galima išsikeisti nemokamai?

Tiesa, visi šie mokesčiai keičiant litus į eurus bus panaikinti nuo sausio pirmos dienos. Litai į eurus nemokamai Lietuvos pašte ir kredito unijose bus keičiami iki kovo 1 d., komerciniuose bankuose – iki liepos 1 d., Lietuvos banko kasose – neribotą laiką. Be to, litus į eurus (bet tik banknotus), bus galima nemokamai išsikeisti atskiruose bankuose ir antrąjį 2015 m. pusmetį

Tačiau bankų atstovai pataria jau dabar visas santaupas grynaisiais pasidėti į banko sąskaitą – taip patogiau ir saugiau, nes įvedus Lietuvoje eurą, banko sąskaitose esančios lėšos litais bus automatiškai nemokamai konvertuotos į eurus (nereikės vykti į banko skyrių, gaišti laiko ir pan.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)