2019 m. spalio 1 d. Lietuvoje įsigaliojus įstatymui, kuris įtvirtino naują mažosios žaliosios energetikos modelį, leidžiantį šalies gyventojams gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių ir ją vartoti geografiškai skirtingose vietose, energetikos bendrovė „Ignitis“ inicijavo pirmąją nutolusių saulės jėgainių platformą „Ignitis saulės parkai“. Joje gyventojai gali išsinuomoti arba įsigyti dalį nutolusios saulės elektrinės ir tokiu būdu tapti nepriklausomais energijos gamintojais.

„Remdamiesi šiuo įstatymu, sukūrėme platformą, kurioje patyrę atsinaujinančių energijos šaltinių vystytojai gali siūlyti nutolusių saulės elektrinių projektus, o gyventojai į jas investuoti – perkant arba išsinuomojant. Jei užsienio šalių praktikoje nutolusių saulės jėgainių nuoma vartotojams buvo prieinamas dalykas, tai dalies elektrinės įsigijimas – visiška naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – pasakoja „Ignitis“ produkto vadovė Indrė Baltušienė.

Pasak jos, nuo iniciatyvos sukūrimo praėjus kiek daugiau nei pusmečiui, ji sulaukė didelio ne tik gyventojų, bet ir vystytojų dėmesio. Todėl klientas, apsilankęs „Ignitis saulės parkų“ platformoje, ras skirtingų vystytojų projektus, kuriuose skiriasi saulės parko įrengimo vieta ar net ir elektrinės kaina. Vertiname tai, kad klientas įsigyja saulės elektrinę 25 metams, todėl svarbu užtikrinti saulės elektrinės efektyviausią veikimą jos naudojimo laikotarpiu. Tam „Ignitis saulės parkų“ komanda vertina kiekvieno vystytojo kvalifikaciją, finansinį stabilumą, naudojamą techninę įrangą. Tik po detalaus patikrinimo yra viešinami projektai ir siūlomi klientams įsigijimui ar nuomai. Čia klientui supaprastiname vystytojo pasirinkimą, nes viešinami projektai yra tik patikimų ir patyrusių vystytojų. – aiškina I. Baltušienė.

„Ignitis saulės parkai“ platformoje galima išvysti tokių rinkos lyderių kaip „Green Genius“, „Saulės grąža“ ar „Egrupė“ projektus, o būtent pastarųjų vystytojų saulės parko projektą Lietuvoje planuojama užbaigti dar šių metų vasarą.

„Egrupės“ nuotr.

„Šiuo metu jau prasidėjo „Egrupės“ projekto darbai. Planuojamas saulės parkas iškils lygaus reljefo vietovėje, esančioje šalia Lazdijų hipodromo, Buktos kaime. Ši vieta pasižymi dideliu potencialu saulės energetikos projektų vystymui, nes nenaudojami plotai Pietų Lietuvoje išsiskiria didžiausia spinduliuote. Šiame projekte viso planuojama sumontuoti 4774 efektyvius monokristalinius 335 kWp saulės modulius, kurių bendras galingumas sieks 1,6 megavatų (MW). Jie galės aptarnauti apie 400 individualių šeimos ūkių. Planuojama, kad per metus vienas instaliuotas kilovatas pagamins apie 1050 kWh švarios energijos, o per visą elektrinės eksploatavimo laikotarpį – 40 Gwh“, – pasakoja I. Baltušienė.

Savo srities profesionalai

Nuo 2015 m. nutolusių saulės elektrinių ir saulės parkų projektus Lenkijoje vystančios ir prižiūrinčios UAB „Egrupė“ pagrindinė stiprybė, pasak I. Baltušienės, yra ekspertinė patirtis.

„Bendrovė „Egrupė“ yra savo srities profesionalai, kurie yra išvystę 20 MW saulės parkų. Jų patirtis ir projektų sėkmės faktorius rodo, kad visus nutolusių saulės elektrinių statybos ir priežiūros procesus įmonė sklandžiai koordinuoja bei taiko tik geriausių gamintojų technologijas“, – sako „Ignitis“ produkto vadovė.

2020-iesiems „Egrupė“ yra išsikėlusi ambicingus tikslus – viso realizuoti net 11 MW dydžio saulės projektus Lenkijoje ir Lietuvoje. Vienas jų – naujasis „Ignitis saulės parkų“ platformoje pristatomas projektas Buktos kaime.

„Saulės parkų vystymas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis žinių ir patirties, kadangi kiekviena detalė lemia saulės parko elektros energijos gamybos rezultatus ateityje. Per daug metų atsirinkome ekspertus ir partnerius Lietuvoje bei Lenkijoje, su kuriais galime pasiekti reikalingą rezultatą. Todėl klientai, įsigiję saulės elektrinės dalį, gauna ne tik įrangą bei saulėtą vietą savo elektrinei, bet ir visą sukauptą patirtį. Būtent Lazdijų rajono projektui šiandien skiriame didžiausią dėmesį, nes tikimės, kad tai taps mūsų visų saulės parkų kokybės vizitine kortele“, – sako „Egrupė“ komercijos direktorius Vilius Vilpišauskas.

Anot jo, Buktos kaime išdygsiantis saulės parkas bus aukščiausio lygio atsinaujinančios energijos šaltinis, kuris vartotojams suteiks energetinę nepriklausomybę bei leis patogiai ir, svarbiausia, saugiai bei švariai gaminti elektros energiją.

„Prasidėjus darbams, projektą tikimės užbaigti kaip įmanoma anksčiau, kad saulės parkas pradėtų gaminti pirmąsias kilovatvalandes dar vasarą. Saulės parkas bus apdraustas, stebimas vaizdo kameromis, prižiūrimas ir, tikimės, veiks ilgiau nei 25-erius metus. Įsigijusiems saulės parko dalį, demontavimas papildomai nekainuos net pasibaigus saulės parko eksploatacijai.

Esame dėkingi „Ignitis“ už galimybę vystyti saulės parkų projektus Lietuvoje. www.saulesparkai.lt platforma yra didelė pažanga ir energetikų bei visų, kurie prisidėjo prie jos kūrimo, nuopelnas. Mes, kaip vystytojai, tai suvokdami, jaučiame atsakomybę užtikrinti, kad žmonės, kurie įsigijo saulės parko dalį, būtų patenkinti. Neabejojame, kad taip ir bus“, – tikina V. Vilpišauskas.

Kada ir kodėl verta rinktis saulės parką?

„Egrupė“ komercijos direktoriaus teigimu, saulės parkai Lietuvoje atveria dar platesnes galimybes gyventojams pasinaudoti saulės gaminama energija.

„Egrupės“ nuotr.

„Iki šiol gyventojai, kurie norėjo tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais, turėjo patys statyti saulės elektrines, tačiau, dėl kai kurių priežasčių, ne visi galėjo pasinaudoti tokia galimybe. Pirmiausia, ne visų namai yra tinkami saulės energijai gaminti, t. y., statyti saulės modulius ant stogo. Pavyzdžiui, kai kurie pastatai stovi medžių ar kitų namų apsuptyje, todėl atsiradęs šešėlis uždengia saulės modulius ir energijos gamyba tampa neefektyvi. Taip pat namas gali būti netinkamas ir dėl stogo konstrukcijos, o jei gyvenama daugiabutyje – reikalingas kaimynų sutikimas.

Kita priežastis – tinklo apkrova ir pasiekiamumas. Jei žmogus gyvena tokioje vietoje, kurioje saulės elektrinių yra labai daug ir tinklas yra apkrautas arba atvirkščiai – atokioje vietoje, kurią saulės energija per tinklo operatorių negali pasiekti, galimybės įsirengti saulės jėgainę ant savo stogo jis gali ir negauti “, – pasakoja V. Vilpišauskas.

Tačiau dabar, pasak „Ignitis“ produkto vadovės I. Baltušienės, visiškai nesvarbu, ar gyvenate daugiabutyje, ar nuosavame name, mieste ar kaime – bet kuris nekilnojamojo turto savininkas turi galimybę tapti saulės energiją gaminančiu vartotoju, prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo bei, žinoma, sutaupyti.

„Nepriklausomai, kurioje Lietuvos vietoje gyvena vartotojas, saulės parkai jam yra prieinami visoje šalies teritorijoje. „Ignitis saulės parkų“ platformoje gyventojas gali įsigyti arba išsinuomoti bet kurio vystytojo siūlomą saulės elektrinės dalį, kurios minimalus galingumas yra 1 kW, o maksimalus – 30 kW. Skaičiuojama, kad, nuomojant dalį nutolusios saulės elektrinės, per metus elektros energijos išlaidos sumažėtų iki 10 proc., o bendrasavininkai, t.y., tie gyventojai, kurie įsigijo dalį saulės parko, gali tikėtis net iki 70 proc. mažesnių sąskaitų už elektrą“, – teigia I. Baltušienė.