Stebuklingų gėrimų receptai: veikia kaip antibiotikai, saugo grožį ir sveikatą

 (6)
Nuo seno, dar neįsigalėjus farmacijos pramonei, mūsų senoliai bandė įminti gamtos paslaptis – tyrinėdami supančią aplinką jie susipažindavo su įvairiais augalais ir jų veikliosiomis savybėmis. Pastebėję, jog vieni augalai turi ypatingų galių žmogaus sveikatai, iš kartos į kartą perpasakojo ir saugojo receptus, stebuklingai veikiančius žmogaus sveikatą ir grožį.
Obuolių gėrimas
© Shutterstock nuotr.

Trys ingredientai – sveikatos, stiprybės ir žvalumo šaltinis

Ypač pažeidžiami tampame šaltuoju metų laiku, kurio metu sveikuolė ir Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė rekomenduoja prisiminti stebuklingus, nuo seno išbandytus ir pamėgtus, tačiau šiandien kiek pamirštus liaudies medicinos receptus.

Nors pastaruoju metu organizmą stiprinantys žmonės dažnai renkasi vartoti imbierą, D. Kunčienė siūlo vietoje šio prieskonio naudoti krieną. Imbiero niekada anksčiau Lietuvoje net nesame turėję – mūsų senoliai turėjo tik krieną, tačiau jau nuo seno pastebėjo ypatingas jo savybes ir pritaikė jas savo naudai.

Sveikatos, stiprybės ir žvalumo šaltinio receptui tereikės trijų ingredientų: krienų, medaus ir spanguolių. Šias sudedamąsias dalis reikia sumaišyti tokiu santykiu: viena dalis spanguolių, viena dalis medaus ir pusė dalies sutarkuoto krieno. Krienas išties vertingas prieskonis. Anot D. Kunčienės, jis toks pat veiksmingas, kaip antibiotikas.

Krienai
Krienai
© Shutterstock nuotr.

Medaus, imbiero ir spanguolių derinys pasižymi gausybe gerą savijautą ir sveikatą užtikrinančių savybių. Visų pirma, tokiu būdu stiprinamas imunitetas, taip pat galima šį receptą naudoti profilaktiškai nuo peršalimo ir gripo.

Krienas ne tik naudojamas kaip priešuždegiminis vaistas, bet kartu ir gerina virškinimą bei gelbsti nuo nemalonių pilvo pūtimo pojūčių. Spanguolės veikia kaip vitaminas C ir gerina šlapimo takų veiklą, o daug mineralinių medžiagų turintis medus sujungia visas sudedamąsias recepto dalis.

Akivaizdūs pokyčiai pajaučiami jau po savaitės

Netiesa, jog patys geriausi vaistai turi būti neskanūs. Žolinčių akademijos prezidentė rekomenduoja išbandyti ir obuolių gėrimą ir jo veiksmingumu įsitikinti patiems. „Obuolius, kurie jau nebėra gražūs valgyti, galime susipjaustyti, užpilti šiltu vandeniu ir laikyti termose. Obuolių gėrimas palengvina kvėpavimą, kosulį ir yra puikus organizmo stiprintojas“, – teigia pašnekovė.

Obuolių gėrimo pokyčiams pajusti prireiks savaitės. Žolininkė siūlo vadovautis ne nustatytu gėrimo laiku, kaip mėgstama nurodyti sveikatai naudingų gėrimų receptuose, o obuolių gėrimą gerti tik tuomet, kai jo užsinorima – svarbu nejausti nereikalingo spaudimo, kada galima gerti, o kada ne.

Obuoliai
Obuoliai
© Shutterstock nuotr.

Daugelio šaldytuve galima rasti uogienių ir šaldytų uogų, tačiau vieną sveikatai ir bendrai savijautai vertingą jų panaudojimo būdą esame pamiršę. Dar vieno stebuklus darančio gėrimo receptas – uogas reikia suplakti smulkintuvu arba sutrinti, o tada užpilti drungnu vandeniu.

Šermukšnių gėrimas taip pat daro stebuklus. Šermukšnius reikia sutrinti, sumaišyti su medumi, šiek tiek laiko palikti išbrinkti ir užpilti šiltu vandeniu. Vietoje šermukšnių galima naudoti ir erškėtrožių vaisius. „Šiame gėrime gausu vitaminų – jame galima rasti visą Mendelejevo lentelę, todėl stiprinamas visas organizmas, reguliuojamas virškinimas, gerinama žarnyno veikla. Šermukšnio gėrimas yra senas, pamirštas, tačiau puikiai padeda“, – teigia Žolinčių akademijos prezidentė.

Tiems, kam gėrimas gali pasirodyti neskanus, jį galima pagardinti įmaišant obuolių arba įberiant cinamono, kuris turi ir šildomąjį poveikį, ypač praversiantį šaltomis žiemos dienomis. Tokiu pat poveikiu pasižymi ir krienai, kuriuos žolininkė dėl daugybės naudingų savybių ragina naudoti dažniau.

Kelionė sveikos savijautos link tęsiasi pasivaikščiojimu miške, kuriame prireiks pasilaužyti senų, dvimečių aviečių stagarų, iš kurių galima išsivirti arbatos. „Tai tikras sveikatos užtaisas, kurio ir spalva graži, ir malonus aviečių skonis. Geriant šį gėrimą 10 dienų, organizmas taps žymiai stipresnis“, – tikina sveikuolė.

Avietės šakelė
Avietės šakelė
© Shutterstock nuotr.

Paprastas imunitetą stiprinantis gėrimas tiesiai iš miško

Stebuklingo gėrimo receptu taip pat dalinasi vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas – pagrindines šio recepto sudedamąsias dalis taip pat rasite ne kur kitur, o miške.

„Prisirinkite eglių, pušų arba kadagių spyglių, užpilkite juos karštu vandeniu ir laikykite termose per naktį. Prieš geriant įmaišykite medaus – šį mišinį galima gerti ir šiltą, ir vėsesnį. Tai galingas, imunitetą stiprinantis gėrimas“, – tikina vaistininkas ir žolininkas.

Norintiems būti sveikiems, spyglių gėrimą teks gerti tris kartus per dieną prieš valgį. Visi šio meto pavojai – silpnumas, peršalimas, sloga, anot M. Lasinsko, turėtų negąsdinti. Visa tai sutvarko spygliuočiai, o medus pagerina jų teigiamų savybių įsisavinimą nuo 20 iki 70 proc.

Spanguolės
Spanguolės
© Shutterstock nuotr.

Pateikiame dviejų gėrimų, kurie labai naudingi mūsų organizmui, receptus.

Medaus, spanguolių ir krienų gėrimo receptas

2 valgomieji šaukštai medaus

2 valgomieji šaukštai spanguolių

1 valgomasis šaukštas krienų

Nepilnas puodelis karšto (virinto, bet šiek tiek pravėsusio) vandens

Paruošimas: 2 valgomuosius šaukštus medaus sumaišyti puodelyje su 2 valgomaisiais šaukštais spanguolių. Krieną sutarkuoti ir įmaišyti į medaus ir spanguolių masę. Medų, spanguoles ir krienus užpilti nepilna stikline užvirinto, tačiau šiek tiek pravėsusio vandens.

Poveikis: Gėrimas gerina virškinimą, saugo nuo pilvo pūtimo, veikia kaip priešuždegiminis vaistas ir yra vitamino C šaltinis, gerina šlapimo takų veiklą ir praturtina organizmą mineralinėmis medžiagomis, stiprina imunitetą ir saugo nuo peršalimo, gripo.

Spygliai
Spygliai
© Shutterstock nuotr.

Spyglių gėrimo receptas

Keletas pušies spyglių

Keletas eglės spyglių

Keletas kadagio spyglių

1 litras karšto (virinto, bet šiek tiek pravėsusio) vandens

2 valgomieji šaukštai medaus

Paruošimas: pušies, eglės ir kadagio sudėti lygiomis dalimis į didesnės talpos indą ir užpilti litru virinto, bet šiek tiek pravėsusio vandens. Įmaišyti 2 valgomuosius šaukštus medaus ir gautą mišinį palikti termose per naktį. Gautą gėrimą gerti tris kartus per dieną, prieš valgį, įsipylus jo į stiklinę ir nukošus spyglius.

Poveikis: šis tonizuojantis gėrimas stiprina imunitetą, įveikia silpnumo, mieguistumo jausmą, pažadina energiją, saugo nuo peršalimo ir gripo

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveika mityba

Palygino skirtingas duonos rūšis: vieną pamiršome visai nepelnytai (39)

Lietuviško maisto racione duona yra toks produktas, be kurio neįsivaizduojamas nei šventinis, nei kasdieninis stalas. Keičiantis gyvenimo būdui ir vartojimo įpročiams šiandien parduotuvių lentynose galime rasti daugybę skirtingų rūšių duonos ir jos pakaitalų. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto vyresniosios mokslo darbuotojos Linos Vaičiulytės-Funk, į rinką pateikiamas labai platus duonos ir pyragų asortimentas, tačiau tradicinę technologiją atitinkančios duonos – nepakankamai.

Stebuklingas produktas: ne tik gydo peršalimą, bet ir stabdo vėžio ląstelių augimą (22)

Bitės žmonėms dovanoja ne tik medų, bet ir kitus vertinamus produktus: bičių pienelį, bičių duonelę, vašką. Nereikėtų pamiršti ir bičių pikio – propolio. Šis gali būti naudojamas ne tik kaip natūralus antibiotikas, bet ir padėti gydant vėžį, rašoma pranešime spaudai.

Ūkininko idėja Lietuvai: pigūs ir visiems prieinami sveiki maisto produktai (34)

Mes, lietuviai, šiandien kaip niekada anksčiau daug šnekame apie mitybą. Tai yra socialinis reiškinys, kurį nesunku paaiškinti. Ekonominis šalies vystymasis didžiajai daliai visuomenės jau spėjo užtikrinti tam tikrą materialios gerovės minimumą. O kai visuomenė visiškai atsikrato baimių dėl prasimaitinimo, ima mąstyti apie mitybos kokybę.

Produktai, kuriuos be reikalo pamirštame: stiprina imunitetą ir gelbsti nuo mieguistumo (6)

Niūrų rudenį Lietuvoje trūksta saulės, o tai paveikia ne tik mūsų nuotaiką, bet ir imuninę sistemą. Organizme pradeda trūkti naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie skatina medžiagų apykaitą. Būtent dėl to rudenį žmonės jaučiasi labiau mieguisti ir dažniau serga, rašoma klubo „VITAMIN day plus“ pranešime spaudai. Kokius vitaminus būtina vartoti rudenį?

Į šalį plūstelėjus karščiui: keli patarimai, kaip greitai atsigaivinti (1)

Kalendorinė vasara jau eina į pabaigą, tačiau šiltos dienos dar tik įgauna pagreitį. O ir orais nelepinusi vasara, rodos, nusprendė užsukti. Šiltas metų laikas atneša į mūsų gyvenimą daugiau jėgų, puikios nuotaikos bei aktyvumo, tačiau tai tikras išbandymas mūsų odai. „Douglas“ odos ekspertė Laima Kairienė dalinasi patarimais, kurie išgelbės karštą dieną, rašoma pranešime spaudai.