Vitamino A yra morkose su grietine, jautienos kepenyse, sūryje, piene, svieste ir kiaušiniuose. Šio vitamino trūkumas pasireiškia nuovargiu, lūžinėjančiais nagais ir regos susilpnėjimu.

„Saulės“ vitamino trūkumas labiausiai pasireiškia rudenį. Tačiau norint gauti daugiau šio vitamino vertėtų valgyti kuo daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, silkės, skumbrės, menkių kepenėlių, taip pat kiaušinių trynių. Trūkstant vitamino D vaikams gali išsivystyti rachitas, depresija, trapūs kaulai, galvos skausmai, virškinimo problemos, deformuojasi kaukolė ir stuburas, žandikauliai, sutrinka dantų augimas, atsiranda dėmių dantų emalyje, atsiranda kaulų skausmai, raumenų susilpnėjimas.

Vitamino C galima gauti valgant raugintus kopūstus, šaltalankius, spanguoles, erškėtuoges, juoduosius serbentus, paprikas ir citrinas. Jei organizmui trūksta šio vitamino, nuolat jaučiamas šaltis, net jeigu patalpose gana šilta, dažnai pasikartoja peršalimo ligos, suprastėja miegas.

Vanduo su citrina ir obuoliais

B grupės vitaminai

Šios grupės vitaminų gausu ankštinėse daržovėse (žirniuose, pupose, pupelėse), neapdorotuose grūduose, įskaitant nesmulkintų grūdų duoną, jautienos ir vištienos kepenėlėse, paprastuose ir žiediniuose kopūstuose. Jei pritrūksta šio vitamino, jaučiamas atminties, miego ir budrumo suprastėjimas.

Chromo yra jautienos kepenėlėse ir ankštinėse daržovėse: žirniuose, pupelėse, sojose. Jo stygius pasižymi iškilusiais spuogais, išsausėjusia odos ant skruostų. Trūkstant chromo jaučiamas nuolatinis saldumynų poreikis, nes pakankamas chromo kiekis sumažina potraukį saldžiam maistui.

Vario yra moliūguose, žirniuose, grikiuose, avižiniuose dribsniuose, sorose, mėsoje, žuvyje, kepenyse. Dėl vario trūkumo gali sutrikti skydliaukės funkcijos. Dėl vario trūkumo oda tampa arba labai sausa arba itin riebi, gali atsirasti spuogų. Su vario trūkumu susijusios problemos visada aiškiai matomos veide.

Didžiausias kalcio šaltinis – pieno produktai. Kai jo trūksta, nagai tampa silpni ir lūžinėjantys, naktimis kamuoja skausmas, panašus į blauzdų mėšlungį. Tiesa, sintetiniai vitaminai nėra pats geriausias pasirinkimas, mat jie gali sukelti alergijas. Geriausias būdas gauti būtinų vitaminų yra naudoti natūralius maisto produktus. Iš jų bus labai patogu susiplakti rytinį glotnutį, kuris suteiks energijos visai dienai, teigiama pranešime spaudai.

Produktai, kuriuose gausu kalcio
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)