Įvertino mūsų taip mėgstamus gėrimus: organizmui peilis

 (21)
Limonadas – gal ir skanu, tačiau ne paslaptis, kad jame naudos mažai, o cukraus daug. Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė vaisvandenių vartojimą sieja su daugybės ligų rizika, o sportininkas ir asmeninis treneris Andrius Pauliukevičius vaisvandenius netgi palygina su kokainu. Kaip iš tikrųjų gaivieji gėrimai veikia mūsų organizmą?
Limonadas
© Augustas Didžgalvis

Įspėja dėl cukraus

D. Pipiraitė vardija, iš ko sudaryti vaisvandeniai: „Vanduo, cukrus, dažikliai, konservantai, fosforo rūgštis ir kiti maisto priedai.“ Gazuotuose gėrimuose yra angliarūgštės, tačiau, jeigu žmogus neturi virškinimo problemų, ši medžiaga pernelyg nepakenks. Pasak gydytojos, po vandens gausiausia sudėtinė dalis yra cukrus, ir tai – blogiausia jų savybė.

„Cukraus kiekis būna įvairus, bet jeigu ant etiketės rašoma, kad 100 ml yra 10 g cukraus, tai reiktų žinoti, kad 500 ml buteliuke cukraus bus jau 50 g, o tai atitinka 10-12 šaukštelių cukraus. Tai maksimalus leistinas dienos kiekis, bet reiktų žinoti, kad cukraus dar gauname su kitais produktais - saldžiais jogurtais, sūreliais ar vaisiais, todėl limonadai lemia cukraus normos viršijimą“, - aiškina dietologė.

D. Pipiraitė sako, kad jeigu kasdien išgeriamos 1-2 skardinės vaisvandenių, net 26 procentais padidėja rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu. Anot jos, išgeriant bent vieną skardinę per dieną, vyrams dvidešimčia procentų padidėja ūminių širdies ligų arba staigios mirties rizika, o moterims net 75 procentais padidėja galimybė susirgti podagra - lėtine medžiagų apykaitos sutrikimo liga. Taip pat saldieji gėrimai didina nutukimo, vėžio, osteoporozės, dantų ėduonies formavimąsi, o kai kuriuose vaisvandeniuose esanti fosforo rūgštis lemia inkstų akmenų ir kitų inkstų ligų atsiradimą.

„Taigi, ligų sąrašas labai ilgas. Nesiūlyčiau ieškoti alternatyvų, arba taip vadinamos mažesnės blogybės. Atsigėrimui reiktų naudoti tiesiog vandenį“, rekomenduoja gydytoja dietologė.

Lengvas būdas užsiauginti papildomus kilogramus

Sportininkas ir sveikos mitybos žinovas A. Pauliukevičius tvirtina, kad daugelis žmonių geria nepakankamai vandens, o norėdami atsigaivinti gurkšteli dar ir limonadų ir taip žalą padvigubina: „Dėl didelių cukraus, natrio ir kofeino dozių tokie gėrimai dehidratuoja organizmą – šalina iš jo skysčius. Daugeliu atvejų galima būtų sakyti, kad jei kažkas daroma su saiku, tai nieko baisaus, bet daugelis žmonių jau geria nepakankamai vandens ir tada dar papildomai save dehidratuoja limonadais.“

Kalbėdamas apie limonadus jis, kaip ir D. Pipiraitė, labiausiai akcentuoja milžinišką cukraus kiekį: „500 ml buteliuke yra 65 g cukraus. Tai yra 13 šaukštelių. Viena limonado skardinė vidutiniškai turi 10 šaukštelių cukraus. Jūs tiek ir į arbatą dedate?“

Žalą, pasak sporto ir mitybos konsultanto, padidina tai, kad skystis greičiau virškinamas už maistą, todėl skysta cukraus forma lengviausiai pasisavina ir staigiai kelia cukraus lygį kraujyje. A. Pauliukevičius aiškina, kad kuo kraujyje daugiau cukraus, tuo daugiau insulino kasa išskiria. Insulinas, pasak sportininko, yra transportinis hormonas ir vienintelis riebalus kaupiantis hormonas. Jis perneša cukrų į raumenis ir smegenis ir jie naudoja jį kaip energiją. „Tačiau cukraus perteklius, kurio raumenys ir smegenys nepasisavina, pernešamas į riebalų ląsteles, nes daugiau jau nėra, kur nešti. Ir taip cukrus virsta papildomais kilogramais. Ilgainiui per aukštas cukraus lygis kraujyje gali lemti antrojo tipo diabeto atsiradimą“, - įspėja knygų apie sveiką gyvenimo būdą bei gražų kūną autorius.

Jis taip pat akcentuoja fosforo rūgšties žalą: „Ši medžiaga trukdo organizmui pasisavinti kalcį ir tai lemia kaulų retėjimą. Kaulai didžiausią tankumą pasiekia žmogui esant 35-erių, o nuo 40-ies ima retėti. Tad tokie gėrimai daugiausia žalos gali padaryti vyresnių žmonių kaulams. Fosforo rūgštis taip pat lėtina virškinimą ir blogina maisto pasisavinimą.“

Sportininkas mini, kad daugelyje limonadų yra kofeino: „Jei jo vartojama per daug ar per dažnai, gali kilti irzlumas, pykinimas, sutrikti miegas ir netgi širdies veikla. Kofeinas ir saldiklis aspartamas, kurio gausu gaiviuosiuose gėrimuose, ypač dietiniuose, veikdami kartu, sukuria silpnesnę, bet panašią priklausomybę kaip kokainas“, - sako A. Pauliukevičius.

Jis atmeta bekalorius gėrimus su saldikliais kaip alternatyvą, siekiant suvartoti mažiau cukraus: „Saldikliai neturi kalorijų, tačiau vis tiek kelia cukraus ir cholesterolio lygį kraujyje ir lemia riebalų kaupimąsi ant liemens. JAV universitetuose atliktų tyrimų rezultatai teigia, kad geriantys dietinius gėrimus priauga daugiau riebalų ant liemens nei tie, kurie jų negeria.“

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveika mityba

Palygino skirtingas duonos rūšis: vieną pamiršome visai nepelnytai (39)

Lietuviško maisto racione duona yra toks produktas, be kurio neįsivaizduojamas nei šventinis, nei kasdieninis stalas. Keičiantis gyvenimo būdui ir vartojimo įpročiams šiandien parduotuvių lentynose galime rasti daugybę skirtingų rūšių duonos ir jos pakaitalų. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto vyresniosios mokslo darbuotojos Linos Vaičiulytės-Funk, į rinką pateikiamas labai platus duonos ir pyragų asortimentas, tačiau tradicinę technologiją atitinkančios duonos – nepakankamai.

Stebuklingas produktas: ne tik gydo peršalimą, bet ir stabdo vėžio ląstelių augimą (22)

Bitės žmonėms dovanoja ne tik medų, bet ir kitus vertinamus produktus: bičių pienelį, bičių duonelę, vašką. Nereikėtų pamiršti ir bičių pikio – propolio. Šis gali būti naudojamas ne tik kaip natūralus antibiotikas, bet ir padėti gydant vėžį, rašoma pranešime spaudai.

Ūkininko idėja Lietuvai: pigūs ir visiems prieinami sveiki maisto produktai (34)

Mes, lietuviai, šiandien kaip niekada anksčiau daug šnekame apie mitybą. Tai yra socialinis reiškinys, kurį nesunku paaiškinti. Ekonominis šalies vystymasis didžiajai daliai visuomenės jau spėjo užtikrinti tam tikrą materialios gerovės minimumą. O kai visuomenė visiškai atsikrato baimių dėl prasimaitinimo, ima mąstyti apie mitybos kokybę.

Produktai, kuriuos be reikalo pamirštame: stiprina imunitetą ir gelbsti nuo mieguistumo (6)

Niūrų rudenį Lietuvoje trūksta saulės, o tai paveikia ne tik mūsų nuotaiką, bet ir imuninę sistemą. Organizme pradeda trūkti naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie skatina medžiagų apykaitą. Būtent dėl to rudenį žmonės jaučiasi labiau mieguisti ir dažniau serga, rašoma klubo „VITAMIN day plus“ pranešime spaudai. Kokius vitaminus būtina vartoti rudenį?

Į šalį plūstelėjus karščiui: keli patarimai, kaip greitai atsigaivinti (1)

Kalendorinė vasara jau eina į pabaigą, tačiau šiltos dienos dar tik įgauna pagreitį. O ir orais nelepinusi vasara, rodos, nusprendė užsukti. Šiltas metų laikas atneša į mūsų gyvenimą daugiau jėgų, puikios nuotaikos bei aktyvumo, tačiau tai tikras išbandymas mūsų odai. „Douglas“ odos ekspertė Laima Kairienė dalinasi patarimais, kurie išgelbės karštą dieną, rašoma pranešime spaudai.