Žudančios miško gėrybės: uogos, kurių šiukštu nerinkite

 (12)
Uogautojams ir grybautojams subruzdus į miškus, reikia žinoti, kad ne viskas, kas auga miške, yra valgoma. Nuodingi būna ne tik grybai, bet ir uogos. Tokių rūšių nėra daug, tačiau jų galimas poveikis organizmui dažnai būna mirtinas.
Uogos, dažnai randamos miške
© DELFI montažas

Žinoma Lietuvos botanikė Živilė Lazdauskaitė kiekvienais metais vardija uogas, kurių nevalia valgyti. Paragavus tokių vasarinių gėrybių, galima rimtai apsinuodyti, o didesnė tokių uogų porcija gali būti ir mirtina.

Lietinga vasara padarė savo

Ž. Lazdauskaitė pasakoja, jog įprastai tokiu metu miškuose būna ne viena nuodinga uoga, tačiau, atsižvelgiant į dabartines oro sąlygas, jų kiekis yra šiek tiek sumažėjęs. Vis dėlto uogautojams reikia išlikti budriems.

„Pirma taisyklė: nieko nežinomo į burną nekišk, burnytė – ne šiukšlių dėžė“, – įspėja botanikę.

Pašnekovė vardija šiuo metu miške esančias nuodingas uogas. Pirmiausia ji mini žalčialunkį, į alyvą panašų augalą.

Žalčialunkis
Žalčialunkis
© Deividas Makavičius

„Gali būti žalčialunkio vaisius, vienas iš nuodingiausių. Atrodo kaip mažos, raudonos uogytės. Jos auga tiesiai ant stiebo. Visas stiebas būna aplipęs tomis uogomis. Auga ant krūmelio“, – aiškina Ž. Lazdauskaitė.

Žalčialunkio vaisiai
Žalčialunkio vaisiai
© Deividas Makavičius

Botanikė pasakoja ir apie dar vieną nuodingą augalą, brandinantį mirtinas uogas – vilkauogę: „Vilkauogė irgi gali būti nuodinga. Tai yra toks augalas, kurio 4 lapai suaugę į vieną krūvą. Virš jų išaugęs vienas stiebas ar stiebelis, o brandina jis mėlynas uogas, kaip mėlynės.“

Vilkauogė
Vilkauogė
© Wikimedia Commons nuotr.

Ž. Lazdauskaitė užsimena ir apie dar vienas nuodingas uogas, tačiau nėra įsitikinusi, kad šiuo metu jos jau sunokusios. Anot jos, kalta lietinga ir vėsi vasara.

„Kiti dar nėra nunokę. Tarkim juodžolės (juodos uogos), miškuose augančios. Jos būna iki pusmetrio aukščio, sudėtiniai nemaži lapai ir nedidelė juodų uogų kekė. Normalią vasarą jos jau būtų šiuo metu, dabar negaliu pasakyti“, – sako Ž. Lazdauskaitė.

Varpotoji juodžolė
Varpotoji juodžolė
© Wikimedia Commons nuotr.

Nuodingų uogų būna ir rudenį

Tačiau nuodingos uogos bręsta ne tik vasarą, bet ir rudenį. Nors jų jau būna mažiau, bet pavojus suvalgius tokių uogų nėra mažesnis. Botanikė Ž. Lazdauskaitė sako, kad dažniausiai žmonės apsinuodija juodojo šeivamedžio uogomis: „Juodieji šeivamedžiai nėra labai nuodingi, bet jų uogų geriau nevalgyti. Jos silpnai nuodingos.“

Juoduogis šeivamedis
Juoduogis šeivamedis
© wikipedia nuotr.

Kitos rudeniop uogautojus viliojančios uogos yra vadinamos ožekšnio vaisiais. Ž. Lazdauskaitė, kad jos – silpnai nuodingos, tačiau gali sukelti apsinuodijimo simptomus.

Ožekšnis
Ožekšnis
© Wikimedia Commons nuotr.

„Dar rudenį būna labai gražiose, rožinėse dėžutėse, kaip auskarai, ant tokio ilgo kotelio liūliuoja ožepšnio vaisiai. Ir ten, kai ta rožinė dėžutė atsidaro, matosi juoda sėkla, apgaubta geltonu apvalkalu. Jis irgi yra silpnai nuodingas, bet gali sukelti tam tikrus simptomus“, – aiškina specialistė.

Kalbėdama apie mirtinus nuodingų uogų kiekius, Ž. Lazdauskaitė akcentuoja, kad apsinuodijimo simptomų stiprumas kiekvienam žmogui yra skirtingas ir priklauso nuo organizmo reakcijos, turimų alergijų. Tačiau, anot jos, žalčialungio mirtina dozė yra 10 uogų, vilkuogės – sauja. Dažniausi simptomai, suvalgius nuodingų uogų, yra pykinimas, skrandžio skausmai, gali sutrikti ir širdies ritmas. Įtarus, kad buvo suvalgyta nuodingų uogų, iškart būtina kreiptis į medikus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Mūsų aplinka

Išvyka savaitgaliui: piliakalniai, kuriuos tikrai verta aplankyti (8)

Norint suskaičiuoti kai kurių rajonų piliakalnius, kai kada užtenka ir vienos rankos pirštų, o štai Raseinių rajone yra net 25 piliakalniai. VšĮ Raseinių turizmo ir verslo informacijos centras „Atrask Raseinius“ pristato dalį piliakalnių Raseinių rajone ir kviečia juos aplankyti, rašoma pranešime spaudai.

Paprasti būdai, kaip patiems užsiauginti vertingų grybų (47)

Jei labai mėgstate grybus, bet nenorite eiti į mišką, juos galite užsiauginti čia pat, savo sode. Mikologė Reda Iršėnaitė papasakojo apie kelis grybų auginimo būdus ir priežastis, kodėl grybai gali ir neaugti.

Lėkštėje tykantis pavojus: nemaloni tiesa apie populiarią žuvį (53)

Didinga mūsų Baltijos jūra dažnai laikoma bene labiausiai užteršta visame pasaulyje. Todėl kartais nė nesusimąstome, kad Baltijoje plaukiojančios žuvys gali būti užterštos ir drąsiai jas tiekiame ant stalo. Maža to, tikėtina, kad didžioji dalis žmonių nė nežino, kad dioksinais ir furanais užteršta žuvis ilgainiui gali sukelti vėžį, nervines sistemos problemas bei įvairias mutacijas.

Du dalykai, kuriuos reikia žinoti norint iš namų išvyti nekviestus svečius (12)

Skruzdėlėms iš žmonių reikia dviejų joms gyvybiškai svarbių dalykų – šilumos ir maisto, todėl radusios menkiausią galimybę patenkinti savo poreikius, skruzdėlės ima jaukti žmonėms gyvenimą. Kaip to išvengti?

Panevėžietės šiltnamyje – pomidoras milžinas (14)

Panevėžio rajone, Berčiūnuose, gyvenančios Virginijos Bakšienės namuose jai pačiai ir daugeliui neregėtas įvykis – pavasarį drauge su kitomis daržovėmis pasodintas pomidoras užaugo tikras gigantas.