Pūčkorių pažintinis takas, piliakalnis ir atodanga

Keliaudami palei Vilnios upę vingiuojančiu taku susipažinsite su Pūčkorių palivarko sodybos istorija, aplankysite palivarko pastatus, patrankų liejyklos pamatus, karinius bunkerius, saulės laikrodį, Pūčkorių atodangą, vilniečių pamėgtą poilsio vietą – Pūčkorių sodą. Pūčkoriai garsūs ne tik gamtos grožiu, bet ir kultūros paveldu. Galite keliauti trumpesne Pūčkorių pažintinio tako atkarpa (apie 2 km ilgio) arba rinktis ilgesnę (apie 4 km), kurios dalis vingiuoja pagrinde gamtinėmis teritorijomis.

Pūčkorių piliakalnis mena seniausius Vilnelės slėnio istorinius laikus. Archeologiniai radiniai parodė, kad žmonės čia gyveno dar akmens amžiuje. Kalno viršuje yra ištęsta aikštelė su pylimo liekanomis. Pūčkorių piliakalnis gynybos tikslams buvo naudojamas nuo pat pirmų mūsų eros amžių ir svarbus buvo iki pat XIV a.

Pūčkorių atodanga yra aukščiausia atodanga Lietuvoje, jos aukštis - 65 metrai. Atodangos didingumas atsiveria tiek žvelgiant į ją nuo papėdės, tiek apsilankius ant atodangos viršaus, kur yra įrengta lankymui pritaikyta infrastruktūra.

Kalvarijų Kryžiaus kelias

Tai 7 kilometrų ilgio Kryžiaus kelias, kuriame išsidėsčiusios Nepriklausomybės laikais atkurtos koplyčios ir vartai. Pagal ansamblio plotą (140 hektarų) Verkių Kalvarijos priskiriamos patiems didžiausiems Kryžiaus kelių kompleksams Europoje. Šis kelias įrengtas gražiame gamtiniame kraštovaizdyje – stačiais šlaitais ir giliomis raguvomis išraižytame, mišku apaugusiame Neries slėnyje ir Cedrono slėnio šlaituose.

Verkių dvaro sodyba su parku

Vilniaus miesto pakraštyje, gražiame kraštovaizdyje, įsikūrusį Verkių dvaro ansamblį sudaro daugybė išlikusių pastatų ir mažosios architektūros detalių. Dvaro pastatus juosia vienas gražiausių kraštovaizdinio tipo parkų Lietuvoje, o nuo Verkių parko regyklos atsiveria įspūdinga miesto panorama. Verkių dvaro sodyboje ir parke ištisus metus vyksta įvairūs renginiai, ši vieta mielai lankoma daugelio vilniečių ir miesto svečių.

Naujosios Vilnios pilkapynas

Tai I tūkstantmečio antros pusės pilkapynas, kuriame išlikę tik 4 gerai matomi pilkapiai. Pilkapyne išlikęs autentiškas aukuras ir pastatyti lauko rieduliai su iškaltais senoviniais rašmenimis. Anksčiau šioje vietoje aptikta nuo VI-XII a. išlikusių įkapių, žmonių ir žirgų kapų, ginklų, papuošalų. Per Vėlines pilkapyne deginamos žvakutės, giedamos senosios dainos. Šalia sutvarkyto pilkapyno įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, informacinis stendas.

Naujosios Vilnios pilkapynas

Dviračių takas nuo Santariškių žiedo iki Žaliųjų ežerų

Tai 6 kilometrų ilgio dviračių maršrutas. Vaizdingomis gamtinėmis teritorijomis vingiuojantis takas gausiai lankomas ištisus metus.

Dviračių takas nuo Santariškių iki Žaliųjų ežerų
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)