Ką siūlo Ūla?

Ūlos upė vingiuota, srauni, todėl plaukti patartina turintiems šiek tiek patirties. Laukinės pakrantės užburia: skardžiai, atodangos, kanjonai, kopos, paslaptinga Dzūkijos giria. Vanduo šaltas, skaidrus, žuvingas.

Abipus Ūlos yra kraštovaizdžio draustinis, todėl plaukimas šia upe ribojamas. Leidžiama plaukti nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d., per dieną ne daugiau kaip 100 baidarių. Mokestį už plaukimą ir stovyklavimą reikia sumokėti Dzūkijos nacionalinio parko Marcinkonių lankytojų centre arba Merkinėje. Ypač populiarūs vienos arba dviejų dienų maršrutai: Dubičiai–Krokšlys (12 km), Krokšlys–Rudnia (7 km), Zervynos–Trakiškiai (trukmė – 6 val.), Mančiagirė–Puvočiai (trukmė – 6 val.), Trakiškiai–Puvočiai (trukmė – 3 val.), Zervynos–Puvočiai (trukmė – 8 val.).

Jei nusprendėte plaukti visą maršrutą, pradėkite Dubičių kaime, prie tilto. Už kelių kilometrų sustokite Krokšlio kaime ir aplankykite du ąžuolus, kuriuos vietiniai gyventojai pasodino S. Dariaus ir S. Girėno žūties dieną. Vėliau čia pastatytas baublys. Už Krokšlio 7 km Ūla teka suvaržyta aukštų, smėlingų, mišku apaugusių krantų. Gali tekti brautis pro užvartas arba srovės suneštas šakas. Pasiekę miškuose pasislėpusį Ūlos ežerėlį, vakarinėje pakrantėje rasite vietą stovyklavietei. Už 3 km prasideda Dzūkijos nacionalinis parkas. Norint plaukti toliau, reikia turėti leidimą. Nakvoti parke galima tik specialiai tam skirtose vietose. 5 km iki Zervynų kaimo teks irkluoti susiaurėjusia vaga. Gali būti privirtę medžių. Prie tiltelio išlipkite Zervynose – viename gražiausių Dzūkijos kaimų.

Už Mančiagirės kaimo tilto neskubėkite – paplaukę apie kilometrą, sustokite aplankyti keisto šaltinio, vadinamo Ūlos akimi. Jo dugne kunkuliuoja juodas „verdantis“ smėlis. Iki pat santakos su Merkiu jus lydės gaivūs pušynai ir vaizdingos pakrantės su aštriais skardžiais, atodangomis. Prieš santaką, kairėje, rasite stovyklavietę nakvynei.
Baidarių maršrutai. Dubičiai - Merkys

UAB „Upių labirintas“ vadovas Povilas Pelanis sako, kad šis ir kiti Valstybinio turizmo departamento siūlomi upių maršrutai yra klasikiniai ir skirti šeimoms. Dauguma jų esą nėra labai sudėtingi, tačiau labai vaizdingi.

„Kalbant apie šį maršrutą, pati įdomiausia atkarpa prasideda nuo Krokšlio. Tuomet galima pamatyti vaizdingų vietų, pasiekiamas Dzūkijos nacionalinis parkas. Maršrute yra keletas rėvų, viena kita užvarta. Upė srauni, tačiau daugelis jau yra plaukę baidarėmis, šiek tiek prakutę, todėl Ūla nebus labai sudėtinga“, – apie maršrutą atsiliepė P. Pelanis.

Anot P. Pelanio, 5 km Grūda įteka į Merkį ir ši upė esą yra gerokai sudėtingesnė. „Jei kas nori sudėtingesnio plaukimo, Grūda tam yra tinkamesnė. Ji – stipriai vingiuota, upės žemupys yra sraunus, pasitaiko viena kita užvarta ir tiltelių. Tai – taip pat labai smagi upė, tik kartais būna sausesnė, kai nusenka žemupys“, – aiškino pašnekovas.

Veisiejų regioninis parkas turi ką pasiūlyti

Iš Veisiejų pirmiausia nusiteikite irkluoti ilgu Ančios ežeru. Maždaug už 2,5 km nuo Veisiejų, toje vietoje, kur jis susiaurėja, yra Vainežerio gynybinis įtvirtinimas, vadinamas Okopka. Manoma, kad jis įrengtas XVII–XVIII amžiuje kaip kariuomenės stovyklavietė, kuria naudotasi kovojant su švedais.

Paėję kaimo link, pasieksite Vainežerio dvaro parką, kuriame įkurtas Medžių muziejus. Pasivaikščiokite ūksmingomis šimtamečių medžių alėjomis. Pietiniame kampe iš ežero išteka Baltosios Ančios upė. Tad ramus irstymasis baigėsi – upė srauni ir vingiuota, yra rėvų ir užvartų. Nors atstumas atrodo nedidelis, nepatyrusiems baidarininkams gali prireikti nemažai laiko jį įveikti.
Baidarių maršrutai. Baltoji Ančia

Priplaukę dešiniajame krante Kapčiamiesčio miestelį, apžiūrėkite Baltosios Ančios kilpų apraizgytą akmens amžiaus gyvenvietę, vadinamą Pinčiaragiu. Kai pamatysite išplatėjimą, žinokite, kad artėja Baltosios Ančios vandens jėgainės tvenkinys. Jei vandens daug, nusiteikite ekstremaliam paskutiniam etapui. Ties Baltarusijos siena, Sventijansko kaime, Baltoji Ančia įteka į Nemuną. Turėkite asmens dokumentą, nes tai pasienio zona.

P. Pelanio teigimu, Baltoji Ančia yra labai vaizdinga upė. „Ypatingai smagi paskutinė atkarpa iki Nemuno. Tik kartais ten gali pritrūkti vandens, nors jo dažniau vasarą būna negu nebūna“, – leistis į kelionę kviečia P. Pelanis.

Gamtos mylėtojus traukia Neris

Neris iškilmingai įplukdys jus į sostinę Vilnių. Ištrūkęs iš Vilniaus šurmulio, atsidursite tik vandens, pliaukšinčių irklų, aukštų žalių šlaitų ir retkarčiais išnyrančių kaimelių draugijoje. Įtekėjus Vokei, Neries vaga siaurėja, srovė stiprėja. Ties Šilėnų kaimu pasitinka Saidės rėva, didžiausia Neryje, kurioje net šeši slenksčiai. Smagiai per juos pralėksite. Verta aplankyti seną gatvinį Šilėnų kaimą su mažute medine bažnytėle ir stebuklingais gydomaisiais šaltiniais. Už poros kilometrų nuo Šilėnų išvysite Naujosios Rėvos piliakalnį.

Toliau jus pasitiks Rykantų kaimas. Jo XVI–XVII a. bažnyčios statytojai sugebėjo suderinti renesansą ir gotiką. Rykantų apylinkėse yra pačios gražiausios Neries kilpos. Ties santaka su Bražuole yra patogių vietų sustoti pailsėti arba išlipti pasidairyti po apylinkes. Prasideda puikiosios Elniakampio kilpos. Toliau Neris keletą kilometrų tiesi ir rami. Pakrantėse yra net keli pilkapynai: Karmazinų, Buivydų, Bradeliškių. Įtekėjus Dūkštai Neris „pasistiprina“ ir vėl pasitinka su rėvomis ir akmenimis. Ties Verkšionių kaimu palypėkite į statų dešinįjį šlaitą ir pasigrožėkite Nerimi. Ties Grabijolų kaimu kelią pastoja Salinės rėva su Trijų Brolių ir Gaidžio akmenimis. Dar šiek tiek, ir jums prieš akis – puikusis Pajautos slėnis su Kernavės piliakalniais, UNESCO saugomu pasaulio paveldu.
Baidarių maršrutai. Neris

„Neris be reikalo nuvertinama ir nelabai populiari tarp vandens turistų, nors nuo Vilniaus iki Kernavės maršrutas tikrai labai vaizdingas. Yra stovyklaviečių, ištisiniai pušynai, skardžiai ir daug rėvų. Tikrai rekomenduoju išbandyti šį maršrutą. Man atrodo, anksčiau ar vėliau jis išpopuliarės“, – tikina P. Pelanis.

Lakaja ir Žeimena stebina reto grožio vaizdais

UAB „Upių labirintas“ vadovas P. Pelanis teigia, kad Lakaja yra ypač vaizdinga.

„Pradėjus plaukti ežeruose, vėliau plaukiama Lakaja, Žeimana. Nors rašoma, kad šis maršrutas yra dviejų dienų, gali prireikti trijų. Norint maršrutą įveikti per dvi, reikės padirbėti irkluojant, nes Lakaja nėra srauni. Tačiau maršrutas tikrai labai vaizdingas, laukinis. Čia nėra daug stovyklaviečių ir privažiavimų, bet tai – dėmesio vertas maršrutas“, – pažymi P. Pelanis.
Baidarių maršrutai. Žeimena ir Lakaja
P. Pelanio teigimu, Verknėje labai daug sustojimo vietų nėra, vietomis ši upė atrodo kaip džiunglės. „Žemupyje yra uola „Ožkų pečius“, piliakalnių. Gamtovaizdžio atžvilgiu žemupys gražiausias Aukštadvario regioniniame parke, ten yra graži atkarpa. Plaukiant galite išvysti Paverknių piliakalnį ir kitus objektus. Tačiau Verknėje tiesiog įdomu plaukti“, – apie maršrutą pasakojo P. Pelanis.
Baidarių maršrutai. Verknė

Šioje upėje gylis esą dažniausiai siekia 1 metrą, tačiau yra duobių, kurių gylis gali siekti 3 metrus. „Verkmė ypatinga tuo, kad ji maitinama ežerais ir joje visuomet užtenka vandens praplaukti baidare. Nebūna taip, kad ši upė nusenka ir ja negalima plaukti“, – tikina P. Pelanis.

Šis maršrutas esą yra įvairus ir jį galima koreguoti. „Norintys sudėtingesnio maršruto, gali plaukti nuo Aukštadvario iki Vidžionių. Paprastesnio – nuo Pikelionių iki Jundeliškių. Viskas priklauso nuo žmonių poreikių“, – kalbėjo P. Pelanis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)