– Vasarą išauga pavojus susirgti šlapimo pūslės uždegimu. Kaip manote, dėl kokių priežasčių?

– Galima sakyti, jog kažkuriuo gyvenimo periodu beveik kiekviena moteris sužino, kas yra šlapimo takų infekcija. Kartais skausmas toks didelis, kad kiekvienas šlapimo lašas prilygsta šimtams adatos dūrių.

Taigi, kaip jau minėjau, įvairių tyrimų duomenimis, 60–80 procentų moterų bent kartą gyvenime patiria šlapimo pūslės uždegimo kančias. Negydomas ar netinkamai gydomas šlapimo pūslės uždegimas gali ne tik apsunkinti gyvenimą, bet ir pasibaigti sunkiomis komplikacijomis.
Yra pastebėta, kad sergamumas šlapimo takų infekcijomis, ypač tarp jaunų moterų, piką pasiekia būtent vasaros metu. Tiesa, nėra tvirtai žinoma kodėl, bet tai gali būti susiję su tokiomis priežastimis kaip dehidratacija, padidėjusiu lytinių santykiu dažniu, taip pat dažnesniu maudymusi vandens telkiniuose, vonioje ar pirtyse.

– Kaip apskritai atsiranda šis uždegimas? Kokiais simptomais pasireiškia?

– Šlapimo takų infekcija prasideda tuomet, kai infekcijos sukėlėjas, dažniausiai per šlapimo takus, patenka į šlapimo pūslę. Beveik 80 procentų infekcijų sukelia žarnyno lazdelė – E. coli. Retesniais atvejais aptinkami kiti sukėlėjai.

Bakterijos prilimpa prie šlapimo pūslės sienelės ir pradeda daugintis.

Kartais šlapimo pūslės infekcija pasireiškia palyginus nežymiais simptomais: padažnėjusiu šlapinimusi ar diskomfortu pilvo apačioje. Vis dėlto dažniausiai šlapimo pūslės uždegimas prasideda stipriais pilvo apatinės dalies skausmais, nedideliu karščiavimu ir dažnu bei labai skausmingu šlapinimusi lašais.

Pradžioje simptomai būna nežymus, bet dauginantis bakterijoms ir progresuojant uždegiminiam procesui šie sustiprėja. Ilgainiui šlapinimasis pasidaro toks skausmingas, kad moterys net bijo šlapintis.

Šlapimo pūslės uždegimo metu gali pasirodyti kraujo šlapime. Tai yra bene labiausiai moteris gąsdinantis simptomas. Kai kurias net apima panika, kad jos susirgo šlapimo pūslės vėžiu, ar tiesiog mirtinai nukraujuos.

– Ar tiesa, jog moteris minėtas negalavimas vargina daug dažniau nei vyrus?

– Taip, tai visiška tiesa. Moterys yra pasmerktos daug dažniau sirgti šlapimo takų infekcijomis dėl paprastos priežasties.

Moterų šlaplė apie 3 cm, o štai vyrų – dešimt kartų ilgesnė. Dėl to bakterijoms lengviau patekti į moterų šlapimo pūslę, nes dėl vyrų ilgesnės šlaplės jos dažniausiai išplaunamos šlapinantis.

– Sakoma, kad pajutus pirmuosius šlapimo pūslės uždegimo požymius, gali padėti įvairios natūralios arbatos, nuovirai. Kokios tiksliau arbatos pagelbėtų?

– Deja, labai dažnai pajutusios pirmuosius infekcijos simptomus moterys kreipiasi ne į medikus, o į vaistininkus. Pagal dabar galiojančius teisės aktus, vaistininkai be gydytojo žinios negali parduoti antibiotikų, todėl labai dažnai moterys „gydomos“ tik žoliniais preparatais ar spanguolių ekstraktais.
Netinkamai gydant uždegimą jis gali įsisenėti ir tapti nuolatiniu moters palydovu.

Jau tapę taisykle, kad tokioms moterims peršalus ar nusilpus jų imuninei sistemai, neišvengiamai paūmėja uždegiminiai reiškiniai. Pati svarbiausia priemonė kovojant su šlapimo takų infekcija – antibiotikai.

Spanguolių kapsulės, meškauogių, bruknių, rykštenių lapų nuovirai gali būti naudojami kaip papildoma antibiotikų poveikį sustiprinanti priemonė ar infekcijos profilaktikai.

– Kada jau reikėtų suskubti kreiptis į gydytoją? Kokios komplikacijos gali grėsti uždelsus?

– Patartina į medikus kreiptis vos tik pajutus pirmuosius šlapimo takų infekcijos simptomus. Be to tik šlapimo tyrimas gali patvirtinti, ar tai tikrai šlapimo pūslės infekcija.

Taip pat gydytojas paskirs reikalingą gydymą antibiotikais ir atliks kitus būtinus tyrimus. Panašius į šlapimo takų infekcijos simptomus gali sąlygoti šlapimo pūslės ir šlapimtakių akmenys, tuberkuliozė, neuromuskulinė šlapimo pūslės disfunkcija (dirgli šlapimo pūslė), ar net šlapimo pūslės vėžys.

Negydoma ar netinkamai gydoma šlapimo pūslės infekcija gali komplikuotis stipriu karščiavimu, ūminiu inkstų uždegimu, lėtiniais šlapimo takų uždegimais ar net susiformavusiu inksto pūliniu. Tuomet laukia ilgalaikis gydymas ligoninėje ar net chirurginės intervencijos.

– Kaip gydomas šlapimo pūslės uždegimas?

– Dažniausiai gydant šlapimo pūslės infekciją skiriamas 5–7 dienų antibiotikų kursas. Kartais antibiotikai skiriami ir trumpiau. Paskyrus tinkamus antibiotikus simptomai pradeda lengvėti jau per kelias valandas nuo vaistų išgėrimo.

Deja, dėl dažno ir atsainaus antibiotikų vartojimo vis dažniau susiduriama su pastariesiems atspariomis bakterijomis. Kiekviena moteris turėtų žinoti, jog pradėjus antibiotikų kursą būtina paskirtus vaistus baigti gerti net ir tuomet, jei nebejaučiami jokie simptomai.

Visgi jeigu įtariama antibiotikams atspari bakterija, uždegimai kartojasi ar gydymas neefektyvus, tuomet tikslinga atlikti šlapimo pasėlį. Per kelias dienas specialiose terpėse išauginama šlapimo takų infekciją sukėlusi bakterija ir nustatomas jos jautrumas antibiotikams.

Yra labai nedidelė moterų dalis, kurioms šlapimo takų infekcijos kartojasi labai dažnai – kas kelias savaites ar kas mėnesį. Tuomet ieškoma besikartojančios infekcijos priežasčių. Kartais tokioms moterims skiriama nedidelė antibiotikų dozė kiekvieną dieną, pavyzdžiui, vakarais prieš miegą.

– Kokių priemonių patartumėte imtis tam, kad išvengtume šio nemalonaus negalavimo?

– Šlapimo infekcijos riziką didina dažna lytinių partnerių kaita, spermicidų ir diafragmos naudojimas, dažni lytiniai santykiai, menopauzė ir jos sąlygoti šlaplės gleivinės išplonėjimas bei kiti pakitimai.

Svarbiausia priemonė kovoje su šlapimo takų infekcija – tinkama higiena. Šlapimo takų infekcijos kamuojama moteris turėtų gerti daug skysčių ir reguliariai pasišlapinti. Dažnai šlapimo takų infekcijomis sergančioms moterims būtina šlapintis kiekvieną sykį po lytinio akto ir apsiprausti po dušu.

Dažniausi šlapimo pūslės uždegimo sukėlėjai yra iš tiesiosios žarnos į šlapimo takus patekusi žarnyno flora, todėl po tualeto šluostytis reikėtų iš priekio atgal. Nuolat šlapimo takų infekcijomis sergančioms moterims patarčiau vengti maudymosi vonioje, pirties ir baseino. Vietoje to rekomenduočiau praustis po dušu.

Menstruacijų metu reikėtų rinktis tamponus. Taip pat nenaudokite prigludusių ir iš sintetinės medžiagos pagamintų apatinių. Juose kaupiasi drėgmė ir susidaro tinkamos sąlygos daugintis mikrobams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)