Efektyvių veiksmų ėmėsi ir festivaliai – daugiau nei 60 D. Britanijos muzikos festivalių iki 2021 m. įsipareigojo uždrausti vienkartinio naudojimo plastiką, Talinas jau uždraudė vienkartinius plastikinius indus viešuose renginiuose, o Lietuvoje konkrečių veiksmų šią vasarą imsis festivalis „Sūpynės“, kuriame neliks tokių indų. Tai užtikrins vilniečių poros įkurtas verslas „CupCup“.

Renginiai be vienkartinių puodelių?

Kauno technologijų universiteto Aplinkos inžinerijos instituto doktorantė Valdonė Šuškevičė su vyru Irmantu Šuškevičiumi Lietuvai pristatė naują verslo idėją „CupCup“ ir festivaliams, koncertams ar įvairaus dydžio šventėms siūlo vienkartinių indų alternatyvą – daugkartinius puodelius ir stiklines. Kasmet pasaulyje sunaudojama 500 mlrd. vienkartinių puodelių, tad pora nusprendė mažais žingsneliais keisti lietuvių įpročius.

Valdonė Šuškevičė su vyru Irmantu Šuškevičiumi

„Šią idėją brandinome pakankamai ilgai, apie metus laiko. Tačiau patį verslo modelį gryninti ėmėme prieš pusę metų, o šiandien jau kuriame platformą socialiai atsakingų verslų, renginių, iniciatyvų, su kuriomis pradėsime dirbti jau gegužės viduryje“, – sparčiu startu džiaugiasi pora.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog vienkartinių indų keitimas daugkartiniais turėtų reikšmingai padidinti švenčių organizavimo kaštus, pora teigia, jog paskaičiavus visas išlaidas šis modelis nėra brangesnis: „Netgi majonezą perkant sumokame daugiau už patį stiklainį, nei už turinį. Tikrai nėra nemokamų pasirinkimų, o vienkartiniai eina išvien su atliekų kiekiais ar taršos mokesčiais, kuriuos ir matome kaip sutaupymo potencialą.“

Sprendimas: vieno euro depozitas už bokalą

„CupCup“ veikia paprastu principu – vienkartines pakuotes šis verslas keičia į daugkartinius sprendimus: „Tiekiame renginiams daugkartinius puodelius alui, kavai ir arbatai, surenkame juos po renginio, plauname ir prižiūrime, kad būtų tinkami naudoti dar kartą.“

Vienkartinius plastikinius indus turėtų pakeisti daugkartinio naudojimo tara

Kiekvienam festivaliui verslininkų pora kuria individualų veikimo modelį, tačiau įprastai perkant gėrimą sumokamas vieno euro depozitas už bokalą, kurį bet kada renginio metu galima nemokamai pasikeisti į švarų. Grąžinus bokalą atgaunamas ir vieno euro depozitas.

Po panaudojimo puodeliai plaunami pramoninėse indaplovėse aukštoje temperatūroje. Po kiekvieno naudojimo atliekama puodelių kokybės patikra, tad verslininkai užtikrina, jog puodeliai būna visiškai dezinfekuoti ir paruošti kitam naudojimui.

„Puodelių turime užtektinai aprūpinti „Burning Man“ festivalį – tikrai nemažai. Aprūpinti galime nuo visai mažų miesto švenčių iki didžiausių festivalių, tokių kaip „Granatos LIVE“ ar Jūros šventė“, – tikina pašnekovai.

„Siekiame daryti pokytį visuomenėje iš pagrindų. Šią vasarą tikimės įsivertinti savo klaidas, stiprybes, galimybes, susirinkti daug reikalingos medžiagos apie vartojimo įpročius, žmonių kultūrą, požiūrį į šią sistemą. Norime susikurti tvarių partnerių platformą, kuri ne tik darytų vienalaikius pokyčius, tačiau prisiimtų ir „CupCup“ kuriamą „zero waste“ iššūkį – stebėti pokytį ir siekti nuolatinio gerinimo savo veikloje, mažinant vienkartinių pakuočių naudojimą keičiant vartojimo kultūrą“, – tikslus tvariam verslui kelia vilniečių pora.