Konteineriai bus sveriami

„Nuo gegužės 1-osios startuoja nauja rinkliavos sistema, kuomet visos atliekos bus aptarnaujamos „VASA“ (savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ – DELFI). Klausimų kyla ir man kaip gyventojui, ir jums, jų kils ir ateityje – tam taip pat veikia ir šis aptarnavimo centras, kuriame galėsite klausti. Tikimės, jog ši paslauga bus gyventojams aiški, prieinama visiems ir bus tvarkingai mokama už tas atliekas, kurias mes sugeneruojame“, – apie laukiančius pokyčius spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Linas Kvedaravičius.

Vietinė rinkliava susidės iš pastovios ir kintamosios dalies. Pastovioji, arba nekintamoji rinkliavos dalis, visų nekilnojamojo turto objektų kategorijoms yra vienoda – 0,1802 Eur/kv.m. Kintamoji rinkliavos dalis priklausys nuo mišrių komunalinių atliekų susikaupimo normos – ji bus taikoma visoms 14-ai nekilnojo turto kategorijų skirtingai. Į šias kategorijas išskirstyti gyvenamieji namai, daugiabučiai, sandėliai, degalinės ir kita.
Metiniai atliekų rinkliavos dydžiai

„Didžiausiame šalies mieste maždaug kas trečias gyventojas nemokėjo už atliekų tvarkymą – nebuvo sudaręs sutarties, mesdavo atliekas į kaimyno konteinerį. Mokėjimo pobūdis keičiasi – įvedama dvinarė rinkliava, kurios pastovioji dalis bus skirta sistemos infrastruktūros išlaikymui – ji bus fiksuota, priklausys nuo patalpų ploto.

Kintama dalis priklausys nuo metinių vidutinių susikaupimo normų pereinamajame periode, vėliau – nuo faktinio atliekų kiekio, kadangi atliekos nuo šiol bus sveriamos, o gautieji duomenys keliaus į informacinę sistemą“, – apie permainas papasakojo SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ (VASA) vadovas Rimantas Juknevičius.

R. Juknevičius patikino, jog proporciškai kintamoji dalis sudaro 60 proc., o pastovioji rinkliavos dalis sudaro 40 proc.
Linas Kvedaravičius

Kiekvienas konteineris bus pažymėtas

Vilniaus miestas bus suskirstytas į penkias zonas, kurias aptarnaus ir už tvarką jose atsakys konkretūs vežėjai, tad, „VASA“ tikinimu, nebeliks „pilkųjų zonų“, kuomet į vieną daugiabučių kiemą važiuoja keletas vežėjų, o tvarkos vis tiek nėra.

„Šiaurinė, rytinė, vakarinė zonos bus aptarnaujamos UAB „Ecoservice“, centrinė zona – UAB „VSA Vilnius“, pietinė zona bus aptarnaujama UAB „Ekonovus“, – papildė R. Juknevičius.

Kaip jau minėta, gyvendinant naująją tvarką bus fiksuojamas mišrių komunalinių atliekų svoris bei pakėlimų skaičius pagal konkretų konteinerį. Tam visi komunalinių atliekų konteineriai bus ženklinami. Už konteinerių ženklinimą bus atsakingas atliekų vežėjas pagal aptarnavimo zoną. Visą gegužės mėnesį atliekų vežėjui vertėtų sudaryti sąlygas ženklinimui ir ne tik atliekų vežimo dieną.
Aptarnavimo zonos

„Mes, kaip vežėjai, turėsime dalį informacijos – turime objektą, konteinerį ar aikštelę, ir mes perduosime į „VASA“ informacinę bazę, kad ta aikštelė, ar tas konteineris svėrė kažkiek kilogramų, o „VASA“ informacinė bazė identifikuos koks tai mokėtojas – ar tai bus vardas pavardė, ar nekilnojo turto objektas“, – teigia „VSA Vilnius“ vadovė Jurgita Petrauskienė.

R. Juknevičius patikino, jog daugiabučių mišrių atliekų konteinerių svoris bus dalijamas per gyventojų buto plotą: „Nes kitaip daugiabutyje neįmanoma atskirti.“
Jurgita Petrauskienė

Paslauga pigs beveik per pus

Gyventojams jau gegužės ir birželio mėnesiais bus siunčiami pirmieji mokėjimo pranešimai apie 2018-ųjų metų rinkliavą. Juose bus nurodytas vietinės rinkliavos dydis, apskaičiuotas už 8 šių metų mėnesius.

„Pigimas yra ženklus – nuo 30 iki 50 proc. pinga atliekų tvarkymo sistema. Pigimas buvo didžiulis iššūkis, derybų pareikalavęs klausimas, galiausiai mes turime sutarimą tarp visų rinkos žaidėjų, jog miestas bus tvarkingas“, – apie mažėsiančias išlaidas už atliekų tvarkymą kalbėjo L. Kvedaravičius.

„Visa vežėjų paslauga nupirkta centralizuotai, atliekų tvarkymas yra vienose rankose, tai sutelkia tam tikrą svertą rinkoje ir gaunami įkainiai yra patys palankiausi“, – paslaugos pigimo priežastį įvardijo R. Juknevičius.

Planuojama, kad šiemet nuo gegužės pradėjus atliekas sverti, nuo kitų metų pradžios gyventojams mokant „už faktą“, o nuo 2019 m. pradėjus atskirai rinkti maisto ir virtuvės atliekas, atliekų tvarkymo paslauga gyventojams turėtų dar labiau atpigti.

Kokios permainos dar laukia?

Nuo gegužės darbą pradės ir „Atliekų policija“, kuri, R. Juknevičiaus teigimu, griežtai prižiūrės tiek atliekų vežėjus, kad pastarieji laikytųsi atliekų išvežimo grafiko, tiek ir atliekų turėtojus, kad šie nešiukšlintų šalia konteinerių ir prie jų nepalikinėtų stambiagabaričių ar pavojingų atliekų.

„Karštuose taškuose, kur susikaupia ypatingai daug atliekų, bus įdiegtos kameros, vaizdo stebėjimas, ir jei bus nustatomas pažeidimas, kad žmonės atveža statybines atliekas ir jomis užpildo svetimus konteinerius, jis bus perduotas atitinkamoms institucijoms ir bus imtasi atitinkamų priemonių“, – tikina R. Juknevičius.
Rimantas Juknevičius

Rinkliava bus renkama į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą, ją bus galima susimokėti iš karto už visą mokestinį laikotarpį arba už ketvirtį. Mokėjimo pranešimus gyventojai gaus ne iš pastato administratoriaus, bendrijos ar atliekų vežėjo, o tiesiogiai iš SĮ „VASA“.

Taip pat nuo gegužės 1 d. visų atliekų turėtojų turimos sutartys dėl mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo su atliekų vežėjais neteks galios, tačiau naujų sutarčių sudarinėti nereikės nei su SĮ „VASA“, nei su atliekų vežėjais, nes rinkliava bus privalomai taikoma visiems nekilnojamo turto savininkams.

L. Kvedaravičius patikino, jog jau šiais metais Vilniuje pradedamos įrenginėti net 755 požeminės ir pusiau požemines konteinerių aikštelės, 7 naujos didelių gabaritų atliekų tvarkymo aikštelės, o atliekų rūšiavimui skirtų konteinerių tinklas bus sparčiai plečiamas ateityje.

„Rūšiavimo problema Vilniuje yra nemaža – rūšiavimo konteinerių trūksta mieste. Greitu metu bus skelbiamas konkursas ir rūšiavimo konteinerių pastatymui, ir jų išvežimui. Tokių konteinerių atsiradimas – ypatingai svarbus, juolab, kad gyventojai nuo 2019 metų mokės tik už mišrias komunalines atliekas. Tinkamai rūšiuodami žmonės pamatytų, jog mišrių atliekų yra sukaupiama labai nedaug“, – teigia L. Kvedaravičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)