Ši permaina Amudhą pasiekė šių metų pradžioje, kai pietinėje Indijos dalyje, Tamil Nadu regione, buvo uždraustos 14 plastiko rūšių – viena iš jų – maišeliai, kuriuos pirkdavo Amudha.

Kaip rašoma nationalgeographic.com, šis plastikų draudimas Tamil Nadu valstijoje, kurioje gyvena apie 68 mln. gyventojų, yra plataus užmojo nacionalinė kampanija, kuria siekiama kuo labiau sumažinti plastiko atliekų.

Draudimai apima vis daugiau regionų

2018-ųjų metų birželį Indija buvo surengusi Jungtinių Tautų Pasaulinę aplinkos dieną, kai šalies ministras pirmininkas Narendra Modi paskelbė, jog Indija ketina atsisakyti bet kokio vienkartinio (angl. single-use plastic) plastiko iki 2020-ųjų metų.

Indijos premjeras Narendra Modis

N. Modi remiasi dar 2009-aisiais metais Himachal Pradešo regione pradėtais draudimais – tuo metu šis šiaurinis Indijos regionas pirmasis uždraudė plastikinius maišelius. 2017 metais Delis, Indijos sostinė, priėmė kur kas rimtesnius draudimus – jie apėmė plastikinius maišelius ir pirkinių maišus, vienkartinius stalo įrankius, puodelius bei lėkštes.

Iki 2019-ųjų pradžios daugiau kaip pusėje Indijos regionų vietos valdžia parengė teisės aktus, kurių pagrindinis tikslas – vienkartinis plastikas. Bene daugiausia draudimų susilaukė ploni plastikiniai pirkinių maišeliai. Valstybės valdžios atstovai taip pat stengiasi sumažinti ir plastiko gamybą, uždaryti gamyklas ir užkirsti kelią plastikinių gaminių importui.

Taip pat nuo 2016-ųjų yra tobulinami reikalavimai išplėstinei gamintojų atsakomybei, pagal kurią gamintojai privalės sumokėti už jų plastikinių gaminių surinkimą bei perdirbimą ar sutvarkymą. Indijos miestų, miestelių bei kaimo vietovių vietinės valdžios atstovų buvo paprašyta užtikrinti, kad įsigaliojusių plastiko draudimų būtų laikomasi.

JAV gyventojas plastiko sugeneruoja daugiau

Greito maisto užkandinė „McDonald’s” nustojo tiekti plastikinius vienkartinius šiaudelius, o kai kurie gyventojai liovėsi pirkti gaiviuosius gėrimus plastikiniuose buteliuose. Šie nedideli pokyčiai Indijoje gali atnešti labai dideles permainas.

Indija

Nors palyginus Indija sunaudoja gana nedidelį kiekį plastiko vienam gyventojui – 11 kg per metus, kai JAV vienam gyventojui tenka 109 kg plastiko per metus, tačiau valstybė turi 1,35 mlrd. gyventojų, o tai reiškia, kad daugiau kaip 550 tūkst. tonų netinkamai išmesto plastiko kasmet pasiekia vandenyną. Nepaisant santykinai mažo Indijos suvartojamo plastiko kiekio, beveik 40 proc. šalies plastikinių atliekų nėra nei surenkama, nei perdirbama. Plastikas savo dienas baigia teršdamas vandens telkinius, dirvožemį bei kraštovaizdį.

Tačiau plastiko draudimų sėkmės istorijos Indijoje yra nevienodos. Kadangi regionuose skiriasi draudžiamų plastikų rūšys, tiek vartotojai, tiek mažmeniniai prekybininkai teigia, kad nesusipratimų dėl to, kas yra uždrausta, o kas yra leistina pasitaiko gana dažnai. Valdininkai taip pat susiduria su plastiko gaminių gamintojų ir didmeninių prekybininkų pasipriešinimu.

Indijos plastikinių gaminių gamintojų asociacija teigia, jog tokie draudimai gamintojams kainavo milijonus dolerių, o darbus prarado dešimtys tūkstančių darbuotojų. Tamil Nadu regiono plastikų gamybos asociacija teikė į teismą plastiko draudimą valstijoje. Kai kuriuose regionuose prekybininkai net ėmėsi streiko.

Indijos upė

Pažeidus draudimą – baudos arba kalėjimas

Įtikinti gamintojus, prekybininkus ir vartotojus pereiti nuo plastiko prie kitų alternatyvų nėra lengva. Valdininkai siekė pakeisti visuomenės požiūrį net savu pavyzdžiu – Karnatakos regiono valstybės pareigūnai savo rinkiminių kampanijų metu uždraudė naudoti vienkartinius popierinius plastiku laminuotus puodelius. Tačiau kai kuriuose regionuose prekybininkai vis dar ignoruoja paskelbtus draudimus naudoti plastikinius maišelius pirkiniams.

Delyje, kuriame yra apie 25,7 mln. gyventojų ir Kolkatoje, kurioje gyvena apie 14,7 mln. gyventojų, plastiko, tenkančio vienam gyventojui, suvartojama bene daugiausiai visoje Indijoje, tačiau, nors šiuose miestuose ir įvesti tam tikri plastiko draudimai, jų įgyvendinimas nėra užtikrinamas iki galo. Tuo tarpu Mumbajuje – Maharaštra valstijoje, 2018 metų birželio mėnesį uždraudus 22 plastiko rūšis, tarp jų ir pirkinių maišelius bei vienkartines lėkštes, buvo nustatytos ir griežtos baudos.

Pirmą kartą nusižengusieji, pavyzdžiui, pardavinėjantys draudžiamą plastiką, gali būti nubausti 70 dolerių – 5 tūkst. rupijų bauda. Trečiąjį kartą nusižengę draudimui gali būti nubausti 350 dolerių arba 25 tūkst. rupijų bauda bei praleisti tris mėnesius kalėjime. Iki praėjusių metų pabaigos Maharaštra regione buvo uždaryta beveik 400 įmonių ir gamyklų, kurios gamino ar kitaip buvo susijusios su uždraustomis medžiagomis.

Kalkutos turgus

Draudimai padeda užsidirbti kaimo gyventojams

Indijoje paspartėjo ir biologiškai skaidžių, augalų pagrindu pagamintų medžiagų tyrimai. „Pepsi” svarsto pradėti bandomąjį pramoninį kompostuojamos gėrimo pakuotės projektą Indijoje. Vienų Indijos valstijų pavyzdžių seka kiti regionai ir pradeda vis aktyviau taikyti plastikos draudimus. Vien Maharaštra valstijoje, praėjus 7 mėnesiams nuo plastikinių pakuočių draudimo pradžios, plastiko atliekų regione sumažėjo apie 40 proc.

Vykdomos švietėjiškos programos mokiniams ir studentams mokyklose bei universitetuose, taip pat kitiems gyventojams. Vartotojų švietimo programa vykdoma ir per vietinės žiniasklaidos priemones bei pasitelkiant į pagalbą vietines įžymybes. Uždraudus vienkartinius maišelius, gatvės prekeiviai turėjo atsigręžti į alternatyvas – popierinius ar iš augalų pluoštų pagamintus maišelius. Moterų savitarpio pagalbos grupės ar net kaliniai kalėjimuose pradėjo gaminti tvarius, daugkartinius maišelius – alternatyvas plastikui.

Indija

Paplūdimiuose gėrimus pardavinėjantys prekiautojai dabar šiaudelius pateikia pagamintus iš popieriaus – prieš 50–60 metų šiaudeliai dažniausiai ir buvo gaminami iš to paties popieriaus. „Mes tiesiog grįžtame į praeitį”, – sako vienas iš pardavėjų Muruganas.

Teigiama, kad Tamil Nadu regione kaimo gyventojai iš plastiko draudimų gauna tik naudą – padidėjo tokių natūralių medžiagų kaip bananų lapai, tuščiaviduriai papajos stiebai, lotoso ir arekų riešutų lapai paklausa. Tokias medžiagas prekybininkai panaudoja prekių pakavimui – lygiai taip pat kaip ir gėlių pardavėja Amudha.