Pavyzdžiui, saulės elektrinę jau turite arba planuojate statytis sodyboje Labanoro girioje. Ten vasarojate, o rudenį grįžtate gyventi į individualų namą arba butą Vilniuje. Nuo šiol kaimo sklype įrengtos jėgainės gaminamą elektros energiją galėsite naudoti ir kitame, šiuo atveju – miesto, būste. Tiksliau, elektrą galima bus gamintis vienur, o vartoti ją kitur – kad ir keliuose nuosavuose objektuose.

Parama – ir nuotoliniams vartotojams

Verslininkai neslepia, jog reikės laiko, kol naujovė dėl nuotolinio energijos vartojimo bus pradėta įgyvendinti praktiškai.

„Turime pirmus kelis užsakymus nuotolinei jėgainei įrengti, ir daug žmonių domisi, kreipiasi į mus su klausimais, tačiau kol kas visiems – ir mums, elektrinių statytojams, ir patiems vartotojams – šiek tiek trūksta bendros informacijos. Bet tai normalu – juk tik pirmas mėnuo, kada galima jau pradėti energiją paskirstyti ir vartoti nuotoliniu būdu“, – sako vykdomasis įmonės „Saulės grąža“ direktorius Mindaugas Gerulaitis.

Jau dabar jis įžvelgia nuosavų nutolusių elektrinių privalumų. Vienas jų – tai vartotojų savarankiškumas. „Nuosavos nutolusios elektrinės savininkas gali tiesiogiai suvartoti dalį pagamintos energijos, neperduodamas jos į tinklus ir nemokėdamas pasaugojimo mokesčio, priešingai nei nutolę vartotojai, kurie visą elektros energiją pirks iš saulės elektrinių parko“, – pavyzdį, kodėl nuosava nutolusi saulės jėgainė galės tapti gera investicija, pateikia M. Gerulaitis.

Jis prognozuoja, kad daugiau nuotolinių elektrinių savininkų atsiras kitų metų pavasarį, kai bus patvirtinta 2020 m. Aplinkos Projektų valdymo agentūros (APVA) parama, kad atsiperkamumo laikotarpis vartotojui neturėtų būti ilgesnis nei 7 ar 8 metai: „Manau, tik gavę APVA paramą žmonės pradės žymiai drąsiau investuoti į atsinaujinančią energetiką. Tai liudija ir ankstesnė patirtis. Iki šiol individualių namų gyventojai, pasistatę saulės elektrines savo reikmėms, galėjo pretenduoti į kompensaciją, kuri siekia apie 30 proc. saulės elektrinės vertės. Įsigaliojus naujiems įstatymo pakeitimams, atsivers tokios pačios galimybės ir nuosavų nuotolinių jėgainių savininkams“.

Energetikos skirstymo operatoriaus duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra per 2600 saulės elektrinių savininkų, kurie naudojasi gaminančio vartotojo kainodara. M. Gerulaitis, jau ne vienerius metus dalyvaujantis saulės energetikos versle, kol kas atsargiai kalba apie rinkos augimą. „Bet jei įstatymas bus įgyvendinamas sklandžiai ir jei gyventojai galės gauti bent dalinę kompensaciją, gali būti, kad jau po kelerių metų skaičiai patrigubės“, – svarsto vienas iš įmonės „Saulės grąža“ vadovų.

Naujos galimybės – tvarka įprasta

Energetikos ministerija patikslina, kad statant savo pačių nutolusias elektrines, galios ta pati tvarka, kuri nuo šių metų vasaros taikoma įprastomis sąlygomis: elektrinėms, neviršjančioms 30 kW galios, įsirengti vienoje vietoje, o jų gaminama elektra naudotis kitoje vietoje ar net keliose, nereikės jokių specialių leidimų. Jie būtini, jei elektrinė bus didesnio nei 30 kW galingumo.

Pačių objektų, kuriems gali būti paskirstyta elektros energija, skaičius neribojamas. Tad saulės jėgainių savininkai energiją galės paskirstyti į du ar daugiau nuosavų būstų pagal asmeninius poreikius ir galimybes.

Jeigu gyventojas jau turi pasistatęs elektrinę iki šių metų spalio 1 d. ir norės dalį saulės elektrinėje pagamintos elektros energijos nukreipti į kitą savo namą ar butą, turės kreiptis į tinklų operatorių bei pateikti savo duomenis irgi pagal įprastą tvarką, be jokių papildomų formalių procedūrų.

Kai elektrinės galia bus dalimis susieta su skirtingais objektais, pagaminta ir į tinklus patiekta elektros energija vėliau bus paskirstyta ir užskaityta tuose priskirtuose vartojimo objektuose, ir galios tas pats kaupimo tinkle principas bei ta pati kainodara kaip ir saulės jėgainių savininkams, kurie elektros energiją gamina ir vartoja ne nuotoliniu būdu, o vietoje.

Bet kam energijos perduoti nepavyks

Tačiau Energetikos ministerijos atstovas Sergejus Garbaras atkreipia dėmesį, kad naujas įsigaliojęs modelis skirtas elektros energiją gaminti išskirtinai tik savo poreikiams ir ūkio reikmėms. „Tai reiškia, kad nutolęs gaminantis vartotojas negalės perduoti energijos kitiems asmenims, tarkim, artimiesiems, giminaičiams ar draugams. Dalis elektrinės galios galės būti priskirta kitiems keliems objektams, bet tik tokiems, kurie yra valdomi paties elektrinės savininko nuosavybės teise“, – paaiškina S. Garbaras.

Jis teigia, kad tokiu apribojimu, kai jėgainės savininkas negali perduoti dalies energijos bet kam, siekiama išvengti elektros energijos tiekimo vartotojams veiklos, kuriai, kaip verslo šakai, keliami jau visai kiti reikalavimai ir taikomi kitokie mokesčiai nei fiziniams ar juridiniams asmenims, gaminantiems energiją tik savo reikmėms ir niekam jos neparduodantiems.

Kaip rašoma pranešime spaudai, Energetikos ministerija primena, kad įstatymai nedraudžia paprastam gaminančiam vartotojui įgyti gamintojo statuso ir parduoti kitiems gyventojams dalį saulės pagamintos energijos, tačiau tokiu atveju planuojamai veiklai – elektros energijos gamybai savo poreikiams bei pardavimui – reikės atitikti specifinius reikalavimus ir gauti būtinus leidimus.