Žmonės turės daugiau pasirinkimų

Pasirašytas įstatymas turėtų įsigalioti kitų metų gegužės mėnesį. Šiuo metu Vašingtone mirusiųjų kūnai gali būti laidojami arba kremuojami. Naujuoju įstatymu įteisinama ir trečioji galimybė – kūno kompostavimas. Irimo procesas įstatyme apibūdinamas kaip procesas, kuris „pagreitina žmogaus kūno konversiją į dirvą”.

Įstatymo rėmėjas senatorius Jamie Pedersen teigė, kad tai yra ekologiškas būdas pašalinti žmogaus kūną: „Atėjo laikas taikyti ir kitokius būdus, žmonės turi turėti pasirinkimą, kaip nori, kad jų kūnai suirtų ar būtų sunaikinti.”

Kaip veikia žmogaus kompostavimas?

Žmonių kūnų kompostavimo įmonės „Recompose” generalinė direktorė Katrina Spade paaiškino, kaip mirusiojo kūnas virsta dirva.

„Kūnas yra padengiamas natūraliomis medžiagomis, pavyzdžiui, šiaudais ar medžio drožlėmis, o per 3–7 savaites, mikrobų aktyvumo dėka, jis tiesiog susiskaido į dirvą – kompostą”, – tikino K. Spade.

Jay Inslee

Amerikiečių aktoriaus Luke Perry dukra cnn.com pasakojo, kad jos tėvas buvo palaidotas su „grybų kostiumu” – tai biologiškai suyrantis laidojimo drabužis. Šis kostiumas sudarytas iš grybų ir kitų mikroorganizmų, kurie padeda suskaidyti kūną, neutralizuoti toksinus ir maistines medžiagas atiduoti augalams bei dirvai.

Anot L. Perry dukters, kai mirusiojo kūnas suskaidomas, artimieji gali gauti dirvožemį, į kurį pavirsta mirusiojo kūnas bei nuspręsti, ką su juo daryti.

Gauta dirva – pomidorams

Vašingtono valstijos universitete buvo atliekami tyrimai, kuriems savo kūnus paaukojo 6 žmonės. Tyrimai parodė, kad žmonių kūnų kompostavimas yra saugus tiek aplinkai, tiek kitiems žmonėms.

Kompostas

Šiuo metu JAV žmogaus laidojimas gali kainuoti nuo 8 iki 25 tūkst. dolerių. Kremavimo kaina – apie 6 tūkst. JAV dolerių. K. Spade patikino, kad mirusio žmogaus kompostavimas kainuoja apie 5,5 tūkst. dolerių.

Kūnų kompostavimo šalininkė bei aplinkos apsaugos aktyvistė Leslie Christian teigė, kad toks laidojimosi būdas yra patrauklus dėl aplinkosauginių aplinkybių. L. Christian tikino, kad nemažai žmonių pritaria tokiai alternatyvai, įskaitant ir pašnekovės brolį, kuris patikino, kad miręs norėtų būti kompostuotas, o gauta dirva būtų panaudota pomidorams auginti.