Kaip rodo Lietuvos energijos išteklių biržos „Baltpool“ paskelbti duomenys, vasarį šalyje veikiantys vėjo jėgainių parkai pagamino 149,8 GWh elektros energijos. Tai 17 proc. daugiau nei sausį, kai sugeneruotos elektros energijos kiekis siekė 127,6 GWh.

Vasario mėnesį Lietuvos vėjo jėgainių naudingumo koeficientas buvo labai aukštas. Vyravę vėjuoti orai lėmė, jog pagal produktyvumą tai yra antrasis mėnuo per visą šalies vėjo energetikos istoriją. Daugiau elektros energijos per mėnesį buvo pagaminta tik 2017 metų spalį. Tuomet vėjo jėgainių parkuose buvo sugeneruota net 171,6 GWh elektros energijos“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Aistis Radavičius.

Pasak jo, 2019 m. sausio ir vasario rezultatai jau lenkia praėjusių metų, tad galima tikėtis, kad bendra pirmojo ketvirčio gamyba taip pat bus didesnė nei 2018 m. Didesnės produkcijos apimtys prisidėjo ir prie to, jog vasarį „Nord Pool“ biržoje buvo galima stebėti nuosekliai mažėjančią elektros kainą. Lietuvos kainų zonoje ji buvo žemiausia tarp visų Baltijos šalių – mėnesio vidurkis siekė 46,97 EUR/MWh.

Lietuvoje šiuo metu veikia 23 vėjo jėgainių parkai, jų galia kartu sudėjus siekia 480 MW. Kartu su mažosiomis vėjo elektrinėmis iš viso instaliuota 539 MW galios elektrinių. Praėjusiais metais vėjo jėgainės pagamino 1,1 TWh elektros energijos. Tai sudarė apie 10 proc. galutinio šalies elektros poreikio.