„Net 80 proc. plastiko į vandenynus patenka per upes, todėl upių tarša turi globalias pasekmes. Prisidėdami prie iniciatyvos Lietuvoje mes ne tik saugome savo gyvūniją bei augaliją, bet ir atkreipiame dėmesį į pasaulio ekologines problemas“, – teigia „Žaliosios politikos instituto“ projektų koordinatorė Justina Anglickytė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, organizatoriai tikisi suburti daugiau 1 tūkst. lietuvių – gyventojai bei organizacijos tvarkys upių pakrantes, baidarių ir irklenčių sporto entuziastai švarins vandenį, o narai – upių dugną.

Tvarkymas yra suplanuotas Vilniuje ir Kaune, bet siekiama įtraukti ir nuo didmiesčių nutolusias, prie Neries ar Nemuno esančias vietoves.

„Nerį ir Nemuną pasirinkome ne tik dėl dydžio, bet ir istorinės bei kultūrinės svarbos Lietuvai. Šios upės yra dažnai pagerbiamos literatūros kūriniuose ir eilėraščiuose, prie jų yra įsikūrę svarbiausi miestai. Jos taip pat teka per Baltarusiją ir Kaliningrado sritį – šių vietovių gyventojai irgi prisidės prie tvarkymo“, – pasakoja J. Anglickytė.

Nusekusi Neris ir Vilnelė

„River Cleanup“ šūkis „Tvarkykis lokaliai, švęsk globaliai“ parodo dar vieną projekto tikslą – bendradarbiavimo skatinimą. Per kelias šalis tekančios upės suburia jų gyventojus kartu veikti dėl bendros gerovės.

Vilniaus atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius pastebi, kad Lietuvoje vis daugėja į aplinkos tausojimą ir švarinimą nukreiptų iniciatyvų.

„Tikime, kad mūsų šalyje įsigalės atliekų kultūra – atsakingas ir sąmoningas požiūris į atliekų tvarkymą, todėl sveikiname „Žaliosios politikos institutą“ atvedus „River Cleanup“ į Lietuvą. Siekiame suburti visas panašias organizacijas į bendrą judėjimą „Atliekų kultūra” ir užtikrinti jo tęstinumą“, – sako T. Vaitkevičius.

Belgijoje kilusi iniciatyva „River Cleanup“ 2018-ais metais suvienijo 10 tūkst. dalyvių iš 59-ių Europos miestų, kuriems pavyko surinkti apie 100 tonų šiukšlių. Šiais metais projektas išaugo iki 10-ies upių tvarkymo: Volgos, Reino, Šeldės, Maso, Drino, Belajos, Dono, Dunojaus, Neries ir Nemuno. Skaičiuojama, kad bendras dalyvių skaičius šiemet turėtų siekti 20 tūkst. žmonių iš 200 miestų.