Vienoje iš įrengto mainų punkto patalpų jau galima rasti knygų, drabužių, žaislų, baldų ir kitų tvarkingų, nesulaužytų ir funkcionuojančių daiktų, kurie punkte prikeliami antram gyvenimui. Šis punktas ypatingas tuo, jog drabužiai skalbiami, dezinfekuojami, rūšiuojami. Sulūžusius daiktus darbuotojai sutaisys ir perdažys, kad jiems būtų lengviau surasti naująjį šeimininką.

„Daiktus, kurie dar tinkami naudoti, išmesti paprasčiausiai gaila. Tas poreikis labai natūraliai kilo iš mūsų pačių gyvensenos“, – pasakoja praėjusiais metais duris atvėrusio punkto veikla besirūpinantis Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas. – Dabar daiktai nešami ir judėjimas vyksta labai aktyviai.“

A. Reipas išskyrė tris mainų punkto klientų grupes – tai žmonės, kurie iš principo nenori pirkti naujų daiktų ir nori daryti mažesnę įtaką gamtai, yra senų daiktų medžiotojai arba jiems tiesiog reikia socialinės paramos. Žmones nuolat ištinka problemos, po kurių nemokami daiktai tampa labai reikšminga parama.

Gyventojai jau supranta, kad didelis vartojimas lemia ir gausėjantį atliekų skaičių: „Mes tų atliekų tada nedeginame, nesmulkiname ir kitokiu būdu neapdorojame, o atliekame tik tokį minimalų tarpininko vaidmenį ir tame matome ekonominę naudą.“

Pasak Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus, daiktai priimami ir atiduodami be jokio mokesčio, išrašant tai patvirtinantį dokumentą ir įtraukiant juos į perdirbtų atliekų kiekį. Pasiimti ar atvežti daiktus nesudėtinga, tai galima padaryti labai greitai.

Alytaus daiktų mainų centras

„Mūsų dažnai klausia, kaip mes čia dirbsime, ką ir kaip darysime? Atsakymas paprastas – mokysimės. Negalime iš anksto žinoti, ką žmonės išmes, kaip tuos išmestus daiktus pavyks sutvarkyti, kaip seksis spręsti jų tolesnio panaudojimo klausimus, bet einame tuo keliu, kuriuo privalome eiti – žiedinės ekonomikos ir atsakingo vartojimo keliu“, – sako A. Reipas.

Naujame objekte bus įrengtas nuolat veikiantis vaikų mokymo centras. Jame vyks interaktyvūs užsiėmimai, kurių metu vaikai galės „pasivaikščioti“ atliekų keliais, pamatyti įvairiausias tvarkymo ir perdirbimo technologijas.

„Mes būsime ugdymo įstaigų pagalbininkai, padedantys formuoti aplinkosaugines vertybes“, – sako A. Reipas. Centro vadovo teigimu, be vertybinio pagrindo sėkminga atliekų tvarkymo sistema sunkiai įmanoma.

„Atliekas mes sutvarkysime, bet tai dar ne žiedinė ekonomika“, – pastebėjo vadovas.

Pakartotinio naudojimo ir rūšiavimo centras, kuriame daiktai bus taisomi, bus baigtas statyti jau birželio 10 dieną, o pradės veikti kitų metų pradžioje. Šiuo metu perkama įranga, planuojamos gamybos apimtys, darbų procesai. Šiame centre bus taisoma, ardoma, atnaujinama elektros ir elektroninė įranga, tekstilė, baldai, kitos didelių gabaritų atliekos. Taip pat čia veiks aplinkosauginio ugdymo centras, kur gyventojai bus mokomi tinkamai tvarkyti atliekas, atsakingai vartoti.

Alytaus daiktų mainų centras

Skelbiama, kad statinys atsieis 750 000 eurų, o prie projekto daugiau prisidės Europos Sąjunga. Kol kas neaišku, kiek tiksliai darbuotojų dirbs centre, tai priklausys nuo atvežamų taisyti daiktų kiekio, tačiau pradžioje planuojama įdarbinti šešiolika. Čia bus suteiktos galimybės dirbti ir neįgaliesiems.

Šiuo metu mainų punktai veikia Vilniaus, Tauragės regionuose, paruošimo pakartotinai naudoti centras šiuo metu suplanuotas tik Alytaus regione.

Iki 2035 metų Lietuvoje turi būti perdirdama 65 proc. komunalinių atliekų, iki 2030 metų – privalu perdirbti 70 proc. pakuočių atliekų, į sąvartynus išmetamų atliekų kiekį iki to laiko būtina sumažinti iki 10 procentų. Taip pat uždrausti sąvartynuose šalinti atskirai surinktas atliekas, numatyti konkrečias priemones, kurios skatintų pakartotinį panaudojimą, vienos pramonės šakos produktą paverčiant kitos pramonės šakos žaliava ir ekonomiškai skatinti gamintojus į rinką leisti ekologiškesnius produktus.