aA
Europos Komisija siūlo per kelis ateinančius metus visiškai uždrausti plastikinių indų naudojimą. Šeimos restoranas „Jurgis ir Drakonas“ vienas pirmųjų Lietuvoje įprastinius šiaudelius keičia daugkartiniais, rašoma pranešime spaudai.
Šiaudeliai
Šiaudeliai
© Shutterstock

Neapolietiškas picas kepantis restoranų tinklas „Jurgis ir Drakonas“ nuo sausio pradžios jau prisijungė prie Europoje vykstančio judėjimo, kuriuo siekiama sumažinti aplinkai žalingų vienkartinių plastikinių indų naudojimą. Nuo šių metų sausio šis restoranų tinklas nutarė visiškai atsisakyti plastikinių šiaudelių ir savo svečiams siūlo naudoti daugkartinius metalinius šiaudelius. Dėl šio „Jurgis ir Drakonas” sprendimo šiemet Lietuvoje bus panaudota net 85 tūkst. plastikinių šiaudelių mažiau.

„Suskaičiavome, kiek šiaudelių savo restoranuose sunaudojam per metus ir tie skaičiai pasirodė pakankamai reikšmingi, kad pradėtumėm ieškoti aplinkai draugiškesnio sprendimo. Kaip žinia, plastiko šiaudeliai nėra biologiškai skaidomi, o panaudojus vieną ir labai trumpą laiką dažniausiai atsiduria gamtoje. Skaičiuojama, kad, surinkus visus per vieną dieną pasaulyje panaudotus vienkartinius šiaudelius, jais būtų galima apjuosti žemę net 2,5 karto.

Plastiko šiaudeliai yra tarp dešimties dažniausiai randamų šiukšlių vandenyne ir jie kasmet pražudo daugiau kaip 1 mln. gyvūnų. „Jurgis ir Drakonas” yra šeimos restoranas, sulaukiame daug svečių su vaikais, todėl norime būti pirmieji, kurie įgyvendina aplinkai draugiškus sprendimus, net jei finansiškai bendrovei tai ir nėra pats naudingiausias sprendimas”, – sako „Jurgis ir Drakonas” restoranų tinklą valdančios bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė.

Pirmieji ilgaamžius, iš nerūdijančio maistinio plieno pagamintus šiaudelius išbandė kito šios šeimos restorano – niujorkietiško stiliaus picos baro „Brooklyn Brothers“ – svečiai. Daugkartiniai šiaudeliai šiame restorane naudojami jau metus.

Šiaudeliai
Šiaudeliai
© Shutterstock

„Mums svarbiausia, kad restoranų svečiai būtų laimingi ir čia jaustųsi kaip namie. Įsitikinome, kad naujieji pokyčiai klientams nesukelia jokių nepatogumų, o dar nebandžiusios šios naujienos užtikrinam – metalinių šiaudelių priežiūra yra panaši į stalo įrankius, todėl nieko baimintis nereikia“, – pasakojo O. Bložienė.

Perkant maistą išsinešimui vietoje plastikinių šiaudelių „Jurgio ir Drakono“ svečiai gaus popierinius. Restoranų vadovai taip pat ieško būdų, kaip atsisakyti plastikinių indų, naudojamų perkant sriubą ar salotas išsinešimui.

Eko energetika
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Top naujienos

Darganoti orai greit pasibaigs (2)

Serija ciklonų iš vakarų keliaujančių per Lietuvą arba visai šalia ir nešanti darganotus,...

Lietuviai skelbia sukūrę vaistą nuo koronaviruso: jis gali tapti pirmuoju pasaulyje (327)

Vilniuje įsikūrusi „ Northway Biotech “ pernai pranešė, kad kartu su šveicarais kuria...

Vilniuje atsidarė naujas traukos centras – tokio turgaus mums pavydės visos Baltijos šalys (256)

Gali būti, kad Vilnius nuo šiol turi naują madingiausią ir patraukliausią susitikimų vietą....

Po sunkios COVID-19 ligos kelias į sanatoriją – užvertas: dėl naujo Dulkio įsakymo susiklostė absurdiška situacija (175)

Praėjusį ketvirtadienį vilnietės Karinos tėvas po sunkios ir komplikuotos COVID-19 ligos buvo...

„Žalgiris“ artėja prie susitarimo su NBA patirties turinčiu amerikiečiu, žaidusiu ir Schillerio komandoje

Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas ketvirtadienį užsiminė , kad klubas jau yra...

Lietuvė apie padėtį šalyje, kuri manė nugalėjusi koroną: situacija dramatiška, ligos atveju nebepadeda net pinigai išpardavė pasigamintas vakcinas (248)

Koronaviruso atvejų skaičiui Indijoje vis mušant rekordus, šalies valstijos skelbia atskirus,...

Pasiilgusiems kelionių žinia iš Briuselio: štai ką svarbu žinoti planuojantiems atostogas (37)

Turizmas yra vienas tų sektorių, kurį COVID-19 pandemija paveikė labiausiai, dėl to gali būti...

Moterys ir technologijos: šie startuoliai pandemijos akivaizdoje sulaukė išskirtinio investuotojų dėmesio (1)

Kadaise rizikos kapitalo bendruomenės laikyti pernelyg nišiniais ar rizikingais, šiandien, kai...

Renata išdavė paslaptį, kaip ypatingai gardžiai paruošti karką: tai grilio bomba, kurią kepsite dar ne kartą (21)

Ar kada valgėte karką , ruoštą pomidorų sultyse? Maisto entuziastė Renata Stužėnienė iš...

Joana Balčiuvienė | D+

Po 7 metų santuokos atsibudo: ką daryti, jei tas žmogus man net nepatinka

Gyveni gyveni su žmogumi, ir staiga matai: na, ne toks protingas, kaip kolega. Ir ne tokie pomėgiai...