Šie pakeitimai aktualūs ir daugiabučių namų gyventojams, kurie galės naudoti elektros energiją, pagamintą pavyzdžiui sodybose ar nuosavuose sklypuose įrengtose saulės elektrinėse. Paprasčiau tariant – elektra gaminama sode, o naudojama bute, daugiabutyje arba išskaidoma.

Tarkim gyventojas sode turi įrengtą 10 kilovatų (kW) galios jėgainę. Jos pagaminta elektra galės būti paskirstyta pavyzdžiui tokiu principu: sodo nameliui priskirta 2 kW galia, butui priskirta 8 kW galia. Tai reiškia, kad 80 proc. į tinklus patiekto elektros kiekio bus priskirta butui, o likęs kiekis – sodo nameliui.

„Atkreiptinas dėmesys, kad elektros naudotojas, nusprendęs gaminti elektrą iš atsinaujinančių išteklių – juridinis ar fizinis - pirmiausia gamina sau. Jis turi būti ne tik turto savininkas, bet ir elektros naudotojas. Jei asmuo jėgainę pastatys, bet pats nenaudos, o pardavinės elektrą kitiems, tai bus laikoma komercine veikla, o tam reikalingas Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) išduodamas leidimas,“ – primena ESO Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

Diegiant, pavyzdžiui, saulės elektrinę, būtina gerai pasiskaičiuoti kiek elektros reikės savo reikmėms, nes jei bus pagaminamas perteklius, tada jis kuriam laikui bus nukreipiamas į ESO elektros skirstymo tinklą. Iš jo gaminantis vartotojas elektrą galės „susigrąžinti“ kada panorėjęs, bet sukaupto elektros kiekio perkelti iš vieno objekto į kitą nebus galima.

„Vasarą gyventojas tarkim sunaudos visą pagamintą elektrą arba tik nedidelę jos dalį nukreips į ESO tinklus, o tai kas bus „sukaupta“, galės atgauti rudenį ar žiemą, kai saulės jėgainė pagamins mažiau elektros. Atgaunant elektrą iš skirstomojo tinklo, bus mokamas nustatytas pasinaudojimo elektros tinklais mokestis arba atsikaitoma pagal vieną iš 4-ių atsiskaitymo būdų,“ – sako pašnekovas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, norintys tapti gaminančiais vartotojais nuo spalio 1 d. gali įsirengti iki 500 kW galios jėgaines, o elektrines iki 30 kW galima įsirengti supaprastinta tvarka. Tam nebereikia VERT leidimo plėtrai, techninės būklės pažymos ir leidimo gaminti.

Svarbiausia žinoti tikslų adresą ir objekto numerį kur bus saulės elektrinė. Visus dokumentus kiekvienas klientas gali sutvarkyti prisijungęs prie eso.lt savitarnos.