Deja, Lietuvoje iki tokio žmonių sąmoningumo dar labai toli, įsitikinęs už keturių žinomų barų veiklą Vilniuje ir Kaune atsakingas Mantas Jonušas. Kaip rašoma pranešime, pašnekovas ir pats nedelsia – baruose, kuriuose dirba, jau neliko plastikinių šiaudelių. Jų atsisakyti nelaukiant, kol įsigalios draudimas, barų kultūros žinovas ragina ir kolegas – barų vadovus, valdytojus ir barmenus.

Nelikus šiaudelių – kilo nepasitenkinimas

„Šiaudelių baruose prašo visi bei išimties ir bent Kaune dar juos deda visur: į gaiviuosius gėrimus, sidrą, net alų. Jei šiaudeliai stovi ant baro, klientai nejaučia jokių ribų – pasitaiko tokių, kurie ima ne po vieną, ne po kelis, o saujomis sau ir kolegai. O kai nuo šių metų pradžios mūsų baruose šiaudelių, kuriuos gali pasiimti patys klientai, nebeliko, žmonės labai pasimetė, dalis neslepia ir pasipiktinimo“, – sako M. Jonušas.

Jo įsitikinimu, labiausiai klientų nepasitenkinimą kelia tai, kad jie skatinami galvoti, iš žmonių reikalaujama sąmoningumo, elgtis kitaip nei įprasta, keičiama nusistovėjusi tvarka.

„Argumentų, kodėl jiems reikia šiaudelių, klientai pateikia begales, dažniausi – neskanu ar negaliu taip gerti, moteris dar nuogąstauja, kad nusivalys lūpdažis“, – pirmą kartą Lietuvoje organizuojamoje tvarumo konferencijoje „Green Hustle“ pasakojo Mantas.

Kokteilis

Tokios situacijos reikalauja intensyvaus darbo tiek su personalu, tiek su klientais, kuriuos pašnekovas bando įtikinti pasitelkdamas faktus apie žalą aplinkai, gamtai, klimatui.

Tvariems pokyčiams būtini pavyzdžiai

Pašnekovas džiaugiasi, kad pirmosios tvarumo idėjos pasiekia restoranų, viešbučių bei kavinių sektorių, tačiau apgailestauja, kad tai tik pirmieji žingsniai.

„Didžioji dauguma žmonių mano, kad tai – visiškai nereikšmingas dalykas, mados reikalas. Jie nesusimąsto nei naudodami šiaudelius baruose, nei prekybos centruose prekes dėdami net ne į vieną, o į kelias plastmasines pakuotes. Pokyčiui būtinos griežtos priemonės, realūs veiksmai artimiausioje aplinkoje“, – įsitikinęs Mantas.

Tai jis jau pastebi Vilniuje, kuriame greičiau įsitvirtina globalios idėjos, judėjimai, tvaresnė barų kultūra.

„Jaunimas čia daugiau domisi, daugiau žmonių dirba baruose, restoranuose. Jie dalinasi informacija su savo aplinkos žmonėmis, o jei vienas jau taip elgiasi, jo pavyzdžiu seka ir kiti.

Šiaudeliai

Kol pasikeis žmonių įpročiai ir galėsime dirbti visai be šiaudelių, dar užtruksime. Privalome gerbti klientus, todėl turėjome rasti bei pasiūlyti alternatyvų plastikiniams šiaudeliams. Kai pradėjome jų ieškoti, išgirdau apie eko plastiko šiaudelius, kurie, remiantis tiekėjų informacija, pagaminti iš natūralių medžiagų ir greitai gamtoje suyra“, – paieškų pradžią prisimena M. Jonušas.

Po kurio laiko jam kilo įtarimas – nusprendė įsitikinti, ar rastas sprendimas tikrai gamtai draugiškas. Deja, panardintas į karštą vandenį, šiaudelis nepradėjo deformuotis ir irti, kaip buvo nurodyta produkto aprašyme, todėl šių šiaudelių buvo atsisakyta.

Aplinkai draugiškos plastikinių šiaudelių alternatyvos nuvylė

M. Jonušui teko nusivilti ir antra tiekėjų pasiūlyta alternatyva – kviečių šiaudeliais. „Jie gaminami iš natūraliai augančių kviečių, kurie tiesiog išvirinami. Pabandėme, nors jų kaina penkis kartus didesnė nei šiuo metu naudojamų popierinių šiaudelių. Deja, mūsų klientai nesuprato, ką su tais kviečių šiaudeliais daryti – jie daug siauresni nei tradiciniai, tad gerti su jais labai nepatogu, o kiek stipriau suspaudus ar pasukiojus tarp pirštų, jie lūžta, įtrūksta ir tampa nebetinkami naudoti, per vakarą vienas klientas pakeičia penkis šiaudelius“, – apie patirtį pasakoja Mantas.

Metaliniai šiaudeliai

Kai kurie kokteilių ar restoranų barai jau nuo seniau naudoja metalinius šiaudelius, kurie galėtų būti alternatyva plastmasiniams. Vis dėlto, didesniems barams, jie netinka, nes susiduriama su klausimu, kaip tuos šiaudelius plauti. Be to, jie brangūs, o apsisaugoti nuo nesąžiningų klientų nevisada pavyksta.

Šiuo metu M. Jonušo prižiūrimi barai naudoja popierinius šiaudelius. „Jei kokteilis geriamas ilgai, šiaudelis pradeda tyžti, tirpti, bet popierius ir klijai, kuriais jis suklijuotas, nekenksmingi, o klientas jį gali iš karto pasikeisti nauju. Tuo tarpu man, vien akivaizdus įrodymas, kad tas šiaudelis suyra, jau yra geras ženklas. Juos kol kas ir naudosime, kol rinkoje nėra kitos alternatyvos“, – sako pašnekovas.

M. Jonušas kolegoms pataria, nelaukti kol praeis du metai ir plastikiniai šiaudeliai bus uždrausti.

„Nesvarbu, ar esi baro savininkas, valdytojas, barmenas ar padavėjas – visi yra atsakingi, jei norime, kad situacija keistųsi. Vienintelis kelias yra vienybė. Negalima galvoti, kad, jei savo barui per mėnesį neperku 500 šiaudelių, tai čia nieko tokio. Barų mieste šimtai, todėl kiekvienas turi prisiimti atsakomybę ir veikti nedelsiant“, – įsitikinęs pašnekovas.